RockStation

Blóð: Mara (Talheim Records Germany, 2024.)

2024. augusztus 01. - rattlehead18

blodmara.jpgA fekete lelkületű doom metalra felesküdött francia formáció a nyár elején jelentkezett a Mara című koronggal. Az említett felvétel a duó harmadik nagylemeze. A zene pedig a hagyományos értelemben vett doom metal, a mocskos sludge, a drone-os gerjedések és tematikai szempontból a black metal képzeletbeli metszéspontja köré húzott, igen kis sugarú körön belülre lőhető be. Akadnak rövid kitekintések is, némi akusztikus gitár (elsősorban a Frost című átkötőben), vonós hangszínek, tiszta női vokálok vagy a bevezetőben hallható gyermekhangok formájában, de ezek csak a felépítmények. A nyugalom szigeteinek még véletlenül sem nevezném ezeket az epizódokat. 

A párizsi házaspár zenei világáról párhuzamként a hasonló (családi) háttérből is eredően a svájci Ashtar jutott eszembe, már akinek támpont lehet az utóbbi, inkább csak az underground berkeiben ismert név. Ennél a francia formációnál kevésbé szempont a változatosság. Az elsődleges cél itt az ördögös/sátános szövegek zenébe való transzformálása, azok mantrázása. Evégett pedig a drone, valamint a sludge stílusjegyei a legsűrűbben alkalmazott eszközök.

Az efféle előadók hajlamosak megfeledkezni magukról, és alkalmasint negyedórás gyászindulók formájában megnyilvánulni. Az Anna Lynn basszusgitáros énekesnő és Ulrich Wegrich hangszeres alkotta páros bár a nagy többség komfortzónáján kívül érzi igazán otthon magát, mégis csak alkalmi jelleggel él a terjengősség eszközével. Az egyetlen kivétel a záró Mother Of All, mely ugyan „csak” tizenhárom perces darab, mégis embert, hallgatót próbára tevő monolit. Annak ellenére is, hogy a szerzemény második fele lényegében egy ambient tétel. Wegrich black metalos múltja és jelene gyakran érződik a drone-osan monoton riffek megszólalásán. Ezek a riffek mindent maguk alá temetnek, az éneket, a torokhangokat és a további instrumentumokat úgy kell kibogozni a gitármasszából.

Egy sludge-ba nyakig merülő, drone-nal és black metallal megfertőzött doom lemeztől mi mást várhatna az ember… A kötelezőt meg is kapjuk. Dalok után nem ezen a környékén kell kutatni. Mocskos, elátkozott alkotás.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4218457989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum