RockStation

Sziget fesztivál 2008 fellépők | 14. rész : Serj Tankian

2008. július 22. - sunthatneversets

[ Sziget 2008, Nagyszínpad | augusztus 16.,  szombat,  19:45 | Serj Tankian]

FIGYELEM! Kiemelt ajánlat!

Kedvenc Serjünk a System Of A Down frontembereként jutott oda ahová. A mainstream ringat és eltakar. Ettől függetlenül szerethető zenét játszik szólóban is.

Örmény származású szülök gyerekeként született Beirutban. Öt éves volt, amikor a szüleivel Los Angeles-be költöztek. A gimnázium elvégzése után marketinget tanult. Négy éven át vett énekórákat és gyermekkorában gitározni is tanult. 1993-ban Daron Malakian-nal megalapította a Soil együttest (nem összetévesztendő a chicagói SOiL zenekarral), amit később felváltott a System Of A Down.

A zenekar 1998-ban adta ki cím nélküli első nagylemezét, amely üde színfolt volt, eklektikus stílusát tekintve. A mainstream-be aztán a 2001 szeptemberében kiadott Toxicity repítette őket az olyan slágereknek köszönhetően, minta a Chop Suey! vagy a címadó. Innentől aztán amihez nyúltak arannyá vált. Egy év múlva kiadták az elvileg kiadásra nem szánt dalaikat Steal This Album! címen ami szintén nagy siker lett. Aztán három év szünet után – 2005 közepén - egy kicsit „nyugodtabb” hangvételű lemezzel jelentkezett a zenekar Mezmerize címmel. Itt már a gitáros Daron Malakian is több nótában énekel csakúgy, mint a rá félévre kiadott Hypnotize-on.

A zenekarban betöltött szerepe mellett, Tankian egy saját kiadót üzemeltet Serjical Strike Records néven. Kiadójával igyekszik olyan előadókat felkarolni, amiket a zenekiadás főárama méltánytalanul hanyagol és próbálja őket szélesebb közönséghez eljuttatni. A kiadó első megjelent kiadványa a Serart volt, ez egy közös lemez egy örmény barátjával, Arto Tunçboyaçiyan-nal. Tankian nagy lendülettel veszi ki a részét a politikából is. Tom Morello-val, a Rage Against the Machine  gitárosával közösen alapították meg az Igazság tengelyét (Axis of Justice). Tankian gyakran felhasználja nyilvános szerepléseit arra, hogy fellépjen az erőszak ellen.

Mivel a System of a Down egy ideig szünetel, Serj szólólemez elkészítésébe vágott, melyet 2007 végén adtak ki Elect The Dead címmel és mi is írtunk róla: Serj Tankian szólóban - Válaszd a holtakat. A SOAD másik zenei agytrösztjének Daron Malakian-nak Scars On Broadway nevű csapata pedig e hónap végén hozza ki első lemezét. Daron szerint előbb várható új lemez a Scars-től, mint a System-től és ennek nem örülünk, de addig is aki Serj Tankian-ra kíváncsi az nyugodtan menjen ki a Sziget Fesztiválra, mert alapvetően hasonló zenét játszik szólóban, mint az anyaegyüttesben. 


Serj Tankian : Lie Lie Lie 

[ Sziget 2008, Nagyszínpad | augusztus 16.,  szombat,  19:45 | Serj Tankian]

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2579533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum