RockStation

David Gilmour – Live In Gdansk 2 CD + DVD

2008. november 01. - sunthatneversets

Akinek a David Gilmour név kapásból nem mond semmit az valamiről nagyon lemaradt az elmúlt pár évtizedben! Ez a fickó úgy legenda, ahogy van és nagyon nagy kár, hogy az együttest – a Pink Floyd-ot - amellyel legenda lett már sohasem láthatjuk eredeti felállásban koncertezni. Valószínű egyébként, hogy semmilyen felállásban sem láthatjuk többé.

Richard Wright billentyűs szeptemberi halálával egy álommal lett szegényebb, aki reménykedett bármiben is. Wright David Gilmour énekes-gitáros lemezein is játszott és ezen a koncertturnén is ő kísérte, melyről a Remember That Night – Live At The Albert Hall DVD után most megjelent a turnézáró lengyelországi megakoncertet megörökítő Live In Gdansk is. A lemez többféle verzióban jelent meg az olcsóbbtól az egészen extra kivitelig.

A 2006. augusztus 26-án a gdanski hajógyár területén ötvenezer néző előtt rögzített Live In Gdansk különlegessége, hogy David Gimourt és együttesét egy negyventagú szimfonikus zenekar is kíséri, a filmzenéi révén ismert lengyel komponista, az On An Island (Gilmour szólólemeze) nagyzenekari hangszerelését is jegyző Zbigniew Preisner vezényletével. A zenészek nagyrészt azok akik az 1994-es koncertkörutat végigcsinálták vele, Nick Mason dobos viszont hiányzik.


A koncert cd fele-fele arányban épít az On An Island-ra (a teljes lemezt eljátssza, de korábbi szólóanyagairól semmit) és klasszikus Pink Floyd dalokra. Tehát a kiadványt azoknak is érdemes beszerezniük akik csak a Pink Floyd pályáját követték nyomon. A cd több, mint két és félórás anyaga vájtfüleknek – de bárki másnak is – kellemes szórakozást nyújt. Én inkább a dvd-be merültem bele, amely sajnos a koncert nem egészen két órásra rövidített változata és sajnos hiányzik jó pár klasszikus (Time, Speak To Me, Shine On You Crazy Diamond, Fat Old Sun) a cd-hez képest, de így is maradandó élményt nyújt. 

Gigantikus színpad, nagyszerű zenészek és hátborzongató előadás. Bevallom őszintén Gilmour szólóanyagait csak kevéssé ismertem, de itt végig lúdbőrös hangulat kerített hatalmába, a klasszikusok alatt (Astronomy Domine, High Hopes, Comfortably Numb) pedig még inkább. A hangzás tökéletes, és ilyenkor sajnálom igazán, hogy egyszer sem láttam a Pink Floyd-ot (bár sok esélyem nem is volt rá), így az utóbbi időben elhatároztam, hogy az összes nagy banda hazai koncertjét megnézem, mert ki tudja láthatom e őket még egyszer. A dvd-n afféle extraként található még egy 38 perces dokumentumfilm is a Gdanskban töltött napokról.

Sokat a dalokról nem szóltam, de azt gondolom ezt látni kell és igazából a szavak túl sokat nem írnak le ennek a zenének a mélységeiről, ha pedig a High Hopes gitárszólója alatt a sírás kerülget, úgyis elmondtam mindent.     

 



Disc 1

   1. "Speak to Me" - 1:23
   2. "Breathe (In the Air)" - 2:49
   3. "Time" - 5:38
   4. "Breathe (Reprise)" - 1:32
      (Above tracks are from Dark Side of the Moon - Pink Floyd, 1973)
   5. "Castellorizon" - 3:47
   6. "On an Island" - 7:26
   7. "The Blue" - 6:39
   8. "Red Sky at Night" - 3:03
   9. "This Heaven" - 4:33
  10. "Then I Close My Eyes" - 7:42
  11. "Smile" - 4:26
  12. "Take a Breath" - 6:47
  13. "A Pocketful of Stones" - 5:41
  14. "Where We Start" - 8:01
      (The above tracks are taken from On an Island - David Gilmour, 2006)

Disc 2

   1. "Shine On You Crazy Diamond" - 12:07
      (Taken from Wish You Were Here - Pink Floyd, 1975)
   2. "Astronomy Domine" - 5:02
      (Taken from The Piper at the Gates of Dawn - Pink Floyd, 1967)
   3. "Fat Old Sun" - 6:40
      (Taken from Atom Heart Mother - Pink Floyd, 1970)
   4. "High Hopes" - 9:57
      (Taken from The Division Bell - Pink Floyd, 1994)
   5. "Echoes" - 25:26
      (Taken from Meddle - Pink Floyd, 1971)
   6. "Wish You Were Here" - 5:15
      (Taken from Wish You Were Here - Pink Floyd, 1975)
   7. "A Great Day for Freedom" - 5:56
      (Taken from The Division Bell - Pink Floyd, 1994)
   8. "Comfortably Numb" - 9:22
      (Taken from The Wall - Pink Floyd, 1979)

DVD

   1. "Castellorizon"
   2. "On an Island"
   3. "The Blue"
   4. "Red Sky at Night"
   5. "This Heaven"
   6. "Then I Close My Eyes"
   7. "Smile"
   8. "Take a Breath"
   9. "A Pocketful of Stones"
  10. "Where We Start"
  11. "Astronomy Domine"
  12. "High Hopes"
  13. "Echoes"
  14. "A Great Day for Freedom"
  15. "Comfortably Numb"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr43744040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum