RockStation

Látogatás a U2 stúdiójában - milyen lesz az új U2 album?

2009. január 08. - SAABI

Decemberben a Rolling Stone magazin munkatársai meglátogatták Bonoékat a stúdióban és belehallgattak tíz készülő felvételbe, amelyek a március 2.-án megjelenő új U2 albumon, a No Line On The Horizon című korongon fognak szerepelni. Benyomásaikat és az alkotók kommentárjait a lap frissen megjelent számában tették közzé:

 

"Get On Your Boots"
Az első potenciális sláger, a Vertigo egyenes folytatása hasító, szenvedélyes rock-riffekkel. "Én és Larry kezdtünk el játszogatni a témával" - mondja Edge - "és ez lett belőle".

"Stand Up Comedy"
Egy újabb kemény, rockos hangzás, amit egy hihetetlen feszes groovos riff kísér végig, ami valahol a Beatles "Come Together"-je és a Led Zep "Heartbreakere" között van. The Edge nemrég szerepelt egy dokumentumfilmben Jimmy Page-dzsel és Jack White-tal, közösen , melyben az elektromos gitár történetét mutatják be (címe: "It Might Get Loud") és sokat tanult a blues gyökerekkel rendelekző rock hangzásról. "Káprázatos volt, hogy Jimmy milyen könnyedén játszotta azokat a riffeket" - mondja The Edge.

"Crazy Tonight"
"Olyan, mint a 'Beautiful Day' - ugyanaz az érzés megvan benne" - mondja Bono. Az "I know I'll go crazy/If I don't go crazy tonight," refrén a banda legpofátlanabb pop dallama a Sweetest Thing óta.

"Unknown Caller"
Ez a középtempó az All That You Can't Leave Behind albumra emlékeztet. "Az ötlet lényege, hogy a narrátor egy kicsit el van szállva és a telefonja beszélni kezd hozzá" - mondja Edge.

"Tripoli"
Ez a különleges felvétel különféle stílusok között csapódik ide-oda, van benne opera-szerű kórus, Zooropa-szerű elektronika és arénába való rockzene.

"Cedars of Lebanon"
"Ezen az albumon érezheted mindazt, ami a világban történik, olyan, mint egy ablak a világra, de Te csak az ablaküveg mögül nézheted mi történik." - mondja Bono, aki ezt az emelkedett balladát egy haditudósító szerepében énekli.

"Magnificent"
"Only love can leave such a mark" - harsogja Bono és ez pontosan úgy hangzik mint egy megszokott U2 himnusz.

"Moment of Surrender"
Ez  a hét perces felvétel az album egyik legambiciózusabb dala, a Joshua Tree-ről ismerős evangelizálással, egy hipnotikus basszus szólammal és ki-kimaradó, szándékosan összekuszált ütemekkel. 

"Every Breaking Wave"
Egy fokozatosan emelkedő soul-pop dal OMD inspirálta, tiszta szinti hangzással. "Korai elektronika" - mondja róla Bono és még hozzáteszi: "Nem hallassz indie-bandákat ilyen fajta soult játszani".

"No Line on the Horizon"
A címadó dal könyörtelen groovja össznépi improvizáció eredménye. "Nagyon nyers és lényegretörő - rock & roll 2009." - mondja róla Edge.

----------------

Nemzetközi portálokon a Rolling Stone cikkét összefoglalván olyan hírek jelentek meg, hogy "az új U2 albumot a Led Zeppelin és a The White Stripes zenéje ihlette". Nos, ehhez képest az írás alapján csak egyetlen dallal kapcsolatban merült fel a fenti zenekarok illetve azok emblematikus gitárosainak neve. Így születnek hát az ál- és rémhírek...
 

Daniel Lanois korábban egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a U2 az új album hangzásával újra feltalálta a rock and rollt, amit személy szerint megint csak fenntartásokkal fogadok. Az ilyen kijelentésekben általában nagy súllyal esik latba az aktuális munka iránt való elfogultság és lelkesedés. A Rolling Stone cikkéből sem lehet túl messze menő következtetéseket levonni, pláne elképzelni a dalokat - főleg a hevenyészett angol fordítás után, de gondoltam fokozván a várakozás izgalmát, átvesszük az infót - sok U2 rajongó bizonyára szívesen olvasta. Március 2.-án (legkésőbb) minden kiderül.  

 

U2 3D INFO:

Ha valaki esetleg tavasszal lemaradt volna a U23D című filmről, az IMAX mozi Karácsony alkalmából ismét vetíteni kezdte és még a január 8.-tól 14.-ig tartó műsorhéten is vetítik 22 óra 30 perces kezdéssel. Tavaszi beszámolónk itt: Reality show - a U2 3D koncertfilm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr63864693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum