RockStation

Istenkirályság : Clutch – Full Fathom Five Dvd

2009. március 06. - sunthatneversets

A Washington D.C.-ből származó banda nálam két éve foglalta el azt a pozíciót, melyet a földkerekségen már régóta betölt egy rakás rajongónál. Bár sosem lesznek világsztárok, az undergroundban máris kultikus szerepet töltenek be. From Beale Street To Oblivion című nyolcadik stúdió albumukat turné is követte, ennek a megörökítése ez a dvd.

Nem hagyományosan egy koncert felvételét láthatjuk itt, hanem egy koncertnyi anyagot négy helyszínről nevezetesen: az államokbéli Pittsburgh, Sayreville, és Boulder, valamint a kenguruföldi Sydney volt a felvételek helyszíne.

Sok maszatolás nincs itt, van 20 nóta - jó pár nyílván az új albumról, mégiscsak annak a turnéja volt -, de régi klasszikusok is sorakoznak itt szép számmal. Maga a színpad és a koncerteket megörökítő képi anyag sem túlspirázott: puritán színpadkép, háttérvászon Clutch felirattal, pár lámpa, néhány kamera és néha vízszintesen, vagy függőleges több felé osztott kép a kamerák felvételeivel.

Mert a lényeg a zenén van. És ez az öt ember ki is tesz magáért rendesen. Biztos a hanganyagon kozmetikáztak egy kicsit, de a dögöt az élő soundot benne hagyták, szinte lélegzik az egész. Neil Fallon torkából feltör az őserő, képtelen hibázni. Tim Sult gitáros isten az effektpedáljaival együtt, melyből minden űrhangot kiprésel, bár a mindig megbízható Dan Maines  basszerrel együtt a koncert közbeni mozgásuk a deszkákra fel és lesétálásban merül ki nagyjából. A nagydarab dobos Jean-Paul Gaster pedig úgy üt, mint egy állat és többször még dobkiállásra is futja az erejéből, miközben végig egy teniszlabda nagyságú rágót rág. A hammond-ért és egyéb billentyűtémákért felelős Mick Schauer pedig szinte észrevétlenül bújik meg a háttérben. Természetesen a harmonikás haver Eric Oblander sem maradhatott ki: két nótában is felvillantja tudását.

A dvd-n megbújnak a legnagyobb klasszikusok: The Mob Goes Wild, Elephant Riders, Ship Of Gold, The Yeti, 100011110101, de az új lemez legjobb nótái sem maradhatnak persze el, mint a You Can't Stop Progress, Power Player (hatalmas így egymás után), Child Of The City, The Devil & Me, vagy a lemezt záró ultrazseniális Electric Worry és One Eye Dollar.

Idáig sem sok kétség fért, hozzá, de ez a dvd csak megerősített abban, hogy a Clutch ösztönös zsenik gyülekezete, akiknek zenéjében tökéletesen van jelen a 70-es évek pszihedlikus zenei világa, a blues gyökerei és a varacskos, déli mocsárrock. Mindez együtt pedig istenkirályság.  

Tracklist:

   1. Dragonfly
   2. Child Of The City
   3. The Devil & Me
   4. Texan Book of the Dead
   5. Big News 1
   6. Big News 2
   7. Animal Farm
   8. The Mob Goes Wild
   9. Elephant Riders
  10. Escape From the Prison Planet
  11. Ship Of Gold
  12. The Yeti
  13. You Can't Stop Progress
  14. Power Player
  15. Promoter (of Earthbound Causes)
  16. 10001110101
  17. Soapmakers
  18. Burning Beard
  19. Electric Worry
  20. One Eye Dollar
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8984584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum