RockStation

Minőségi zene ajándékba : Kontrollzé - A reklámok szünetében

2010. március 22. - SAABI

Kontrollzé A reklámok szünetében coverElső hallgatásra erős volt a kísértés, hogy a Kontrollzé legújabb albumát rögtön a Rock STATION Light rovatunkba soroljam be, mert ez a finom zene olyan messze van az általunk bemutatott, túlnyomó többségében hard rock és metál zenéktől, mint ide a Földgolyó túlfele. Van azonban egy olyan határozott karaktere ennek a zenének, amely nem engedi, hogy egy ilyen hanyag mozdulattal perifériára szorítsuk.

Cseppet sem kemény, cseppet sem rock'n'roll, inkább kísérletezős (alter), néhol erősen ambient hatású A reklámok szünetében, de ami határozott előnyére válik, hogy érezhetően igaz rockzenei gyökerekből táplálkozó gitárcentrikus zenét rejt. Az összképet illetően mindenképpen olyan minőségű anyag, amit nem hallhat az ember hazai zenekartól minden kanyarban.

A Nagy Ferenc (ének, akusztikus gitár), Szakáll Csaba (gitár), Kutrás Csaba (pergék, samplerek) trió alkotta zenekari mag tavaly év végén megjelent első teljes albuma ez, míg korábban egy bemutatkozó EP jelent meg tőlük Wavok címmel. Az album felvételét basszus, dob és egyéb kísérőhangszerek tekintetében "vendégmunkásokkal" oldották meg (Kóródi Árpi, Marsi Illés- basszus; Kiss Viktor, Heinfarth György - dob; Fekete Zolt - nagybőgő; Somogyi Viktor - gitár; Kiss Gabriella - vokál).

Már a bemutatkozó EP-t is sok dícsérettel illette a hazai kritikusi szakma, sokaknak szimpatikus ez a sajátos Kontrollzés zenei világ, amely mélységeivel együtt is (vagy anélkül - ízlés és megértés dolga) könnyen befogadható. A három srácnak sikerült egy olyan egyveleget gyúrnia a hatásaikból és saját zenei tálentumukból, amely kellően egyedi ahhoz, hogy felfigyeljenek rá. A Wavok egyébként a maga nemében egy zseniális és forradalmi darab volt, nagyon ötletes, kompromisszumkerülő, egyedi megoldásokkal. Az én szememben még most is sok szempontból az új lemez felett áll.

KontrollzéA reklámok szünetében már egy kiforrottabb és egyben sterilebb, némileg konszolidált megszólalást hoz. És emellett persze egyégesebb összképet mutat a zenekarról. A játékidő zömét egyes helyeken csilingelő, csengő-bongó gitárakkordok, más helyeken lágy riffek uralják, melyek  ízléses és mértéktartó samplerbetétekkel vannak megtámogatva és minden dal kiváló, karakteres alapütemekkel bír (a dobok felől). Érzésvilágát tekintve a produkció a U2 és a Coldplay stílusához hasonlítható - csak hogy el lehessen helyezni valahova, zeneileg azonban teljes mértékben önmaguk tudnak lenni. A hazai zenekarok közül én eddig talán csak a Tius Normánál hallottam hasonlóan tiszta, a belső érzékeket ennyire megmozgató hangzást. Néha egy-egy vaskosabb, dallamos riffel képesek egy másodperc alatt úgy megbolondítani egy-egy dalt, hogy az embernek önkéntelenül beindulnak a bólógató reflexei (pl.: Álmomban). Na ilyenkor megmutatkozik, hogy sokminden lehet még ebben a bandában, de hogy még mi minden van a tarsolyban, azt talán majd a következő lemeznél apránként megmutatják. Biztosan hallani fogunk még ötletes megoldásokat tőlük, hiszen a Kontrollzére sokmindent lehet mondani, de hogy zeneileg nem kreatívak, azt semmiképp. 

Ha szereted a kellemes, lágy, gitár alapú magyar alternatív rock zenét és szenvedélyesen gyűlölöd a gagyit, akkor bátran tudom ajánlani a Kontrollzét. Kiválóan használható csendes háttérzeneként is, de akinek van igénye ilyesmire a mai rohanó világban, az el is  merenghet az igényesen megírt szövegekbe (versekbe) csomagolt gondolatokon, melyek Nagy Ferenc énekes abszolút hitelesen és színvonalasan tolmácsol nekünk.

A teljes lemez ingyen letölthető a Kontrollzé honlapjáról illetve meghallgatható online a Kontrollzé MySpace oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr201858047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum