RockStation

Nevermore érzés nyomokban : Nevermore – The Obsidian Conspiracy

2010. június 01. - sunthatneversets

Nevermore - The Obsidian ConspiracyA Sanctuary romjain 1991-ben alakult seattle-i Nevermore az elmúlt évtizedben fokozatosan rángatta ki magát az undergruond mocsarából. Progresszív elemekkel megpakolt groove-os, technikás power metáljuk rajongók sokaságánál talált be és még egy igazán jó torkú metál énekessel is bírnak Warrel Dane személyében. Sőt! Most már magyar gitárosuk is van Vörös Attila személyében, aki a Megadeth-be távozott Chris Broderick-et helyettesíti, egyenlőre csak a The Obsidian Conspiracy címre keresztelt, amúgy hetedik Nevermore lemez turnéján, de remélhetőleg utána is. 

2009. májusban jelentette be a zenekar, hogy 2010-ben lesz lemez. Az album producere ezúttal nem Andy Sneap volt, hanem az a Peter Wichers, aki Warrel Dane szólóalbumán szerzőtársként, gitárosként és hangmérnökként is dolgozott. A kész dalok keverését viszont Andy Sneap végezte. A csapat 2005-ben adott ki utoljára lemezt, igaz DVD-vel, The Year Of The Voyager címmel 2008-ban jelentkeztek és ebben az évben jelent meg Jeff Loomis  Zero Order Phase című gitáralbuma és Warrel Dane énekes Praises To The War Machine-ja, ami azért nem rejtett Nevermore-i súlyosságot. Bár az együttesnek több albuma is megvan a gyűjteményemben, és abszolút szakértőnek sem vallom magam, de az urak, mintha változtak volna egy kicsit és lehet, hogy ennek oka a két fő dalszerző (Loomis és Dane) lehet.

Nem mondom, hogy a The Obsidian Conspiracy sokkal gyengébb lemez volna elődjeinél, leginkább kicsit más és egy picit unalmas. Most nem pöcsöltek sokat. Öt perc feletti nóta mindössze kettő van, ami nyilván a visszavett komplexitásnak is köszönhető vagy annak, hogy most próbálnak meg egy kicsit közérthetőbb zenével nagyobb tömegek felé nyitni. Nem akarom megbántani őket, hiszen egy legendás metálzenekarról van szó, de a Nevermore evvel a közérthetőbb zenével sem fog tömegek zenéje lenni. Ahhoz sokkal jobban el kellett volna kurvulni.


Nevermore – The Obsidian Conspracy



Nevermore 2010Nem arról van szó, hogy ne volna kemény a The Obsidian Conspiracy, vagy Jeff Loomis és Warrel Dane ne hozná magát. Jó riffek is vannak itt bőven, csak mintha az ötletek tárháza lenne ürülőben egy kicsit, illetve egy kicsit túlzó a progresszív mainstream felé történő kikacsintás. A nyitó négyes a The Termination Proclamation, Your Poison Throne, Moonrise (Through Mirrors Of Death) és az And The Maiden Spoke című dalokkal még a régi Nevermore-t villantja meg a technikás gitárjáték és az őrlő riffek terén. A változás először az ötös Emptiness Unobstructed-del jön a mainstream felé hajló groove-osabb, balladisztikus megközelítés miatt. Az ezt követő zongorás The Blue Marble And The New Soul-ról először a Queensryche ugrott be, valószínűleg az ének miatt, de bármennyire is érzelmes a nóta, sajnos abszolút átlagos. A Without Morals-ban aztán visszatérnek a döngölő riffek, de a lendület nem nagyon. A The Day You Built The Wall megint egy elmélkedős lassú, félakusztikus dal. A She Comes In Colors az akusztikus kezdés után jófajta Nevermore zúzdát vonultat fel, míg a záró címadó végre egy zúzósabb komplexebb darab.

 

 


Nevermore : She Comes In Colors



Részben megértem a váltás okát, részben meg sajnálom azt. Ami eddig volt a Nevermore, ahhoz képest a The Obsidian Conspiracy jóval egyszerűbb muzsika, amely azonban még mindig magában rejti ennek a bandának a zsenialitását. De próba, cseresznye, hátha sikerül egy nagyobb lépéssel közelebb kerüli az ismertség felé. Én mondjuk kis esélyt adok nekik.             

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr302046829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum