RockStation

Joe Bonamassa a Petőfi Csarnokban [KONCERTAJÁNLÓ]

2010. október 27. - sunthatneversets

Joe Bonamassa a harmincas évei elején járó gitáros zseni még gyermekként játszhatott egy színpadon B. B. Kinggel, 2009-ben pedig a londoni Royal Albert Hallban Eric Claptonnal zenélt együtt. Bonamassa októberben nem először lép fel Budapesten.

Játékát a szakírók szerint a tökéletes technikai tudás mellett az érzelmi telítettség jellemzi. A New York állambeli Uticában született, édesapjának hangszerüzlete, hatalmas joebonamassaphotolemezgyűjteménye volt, így könnyen "ragadt rá" a zene. Négyéves korában vett kezébe először gitárt, hatéves korában pedig megtanulta Jimi Hendrix Voodoo Child című klasszikus számát. Még nem volt 12 éves, amikor B. B. King előtt lépett fel, és a nyáron Magyarországon fellépő blueslegendával később együtt is turnézott.
A 14 éves korában alakult Bloodline nevű zenekarában Miles Davis fiával, Erinnel és Waylon Kriegerrel, a Doors egykori gitárosának fiával játszott együtt.
Első saját lemeze 2000-ben jelent meg A New Day Yesterday címmel. Közreműködői között volt Gregg Allman, Rick Derringer és Leslie West. Ezt 2002-ben a rockosabb So, It's Like That követte, majd 2003-ban a Blues Deluxe című album hozta meg az igazi sikert számára, amellyel vezette a Billboard blues-listáját. A lemez három saját szerzemény mellett feldolgozásokat tartalmaz B.B. Kingtől, John Lee Hookertől, Elmore Jamestől és Albert Collinstól. A 2005-ben megjelent Had To Cry Today című lemeze az Album Of The Year címet kapta a világ egyik legismertebb blueszal foglalkozó internetes oldalának, a BluesWax olvasóitól. A You And Me című lemezével ismét a Billboard blues-slágerlistájának élére került. Sloe Gin című lemeze 38 héten át szerepelt a Billboard tízes listáján.
A Guitar Player Magazine olvasói kétszer is az év bluesgitárosának választották Joe Bonamassát. A kitűnő gitáros tagja a Blues Foundation szervezetnek, szóvivője a Blues In The Schools programnak.

Összesen 11 albuma jelent meg eddig, a legutóbbi, a Black Rock, melyet az év elején rögzített. Időközben Glenn Hughes, Jason Bonham és Derek Sherinian részvételévelmegalakult új szupergroupja a Black Country Communion. Bonamassa egy korábbi interjúban elmondta, hogy a fogadtatásától teszik függővé a turnézást. Október 28-i, holnapi PeCsa koncertjén még nem velük lép fel.
  
Joe Bonamassa    
Petőfi Csarnok,
2010. október 28., 20.00 óra
Belépő: 9900 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr782402131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum