RockStation

Finomra csiszolt: Storyum – Insomnia

2010. december 03. - sunthatneversets

A Storyum nevét nem hiszem, hogy túl sokan ismerik Magyarországon, ami annyira nem is lehet meglepő, hiszen a zenekar székhelye Pozsonyban van. Hogy ez a jövőben mégse így legyen, arról az Insomnia címmel novemberben kiadott lemez gondoskodhat, hiszen azt a hazai rock/metál bandák többségének lemezét is gondozó Edge Records jelentette meg. 

A zenekar saját stíluát hivatalosan arénarock-ként nevezi meg, ami a valóságtól azért messze áll, de egészséges önbizalomról tanúskodik. A négytagú banda élén Toni személyében egy meglehetősen csinos hölgy áll, aki mellett a gitáros Gila és Dodi énekel, ha jól sejtem. Nos, ha ebből valaki arra gondol, hogy valami Lacuna Coil kópiazenekarral állunk szemben, akkor nagyot téved, mert ugyan Toni legalább annyira szép, mint Cristina Scabbia, de annyira mégsem énekel jól, illetve ami fontosabb a Storyum sokkal szélesebb zenei skálán mozog és sokkal finomabb zenei megoldásokat is alkalmaz.

Ha az arénarock jelző inkább arra utal, hogy a Storyum zenéje sok műfaji elemből táplálkozik akkor akár helyes is lehet a műfaji meghatározás, hiszen a banda zenéjében az alternatív, a dark, és a progresszív rock keveredik modernebb elemekkel.

A lemez a szolnoki Denevér Stúdióban készült és Cserfalvi Töfi Zoltán kezei közül rosszul megszólaló munkák elvétve kerülnek ki. Most sincs ez másként. A Storyum erőssége mindenképpen a női-férfi ének kombinációjában rejlik. Ez nincs ellentétben a fentebb írtakkal, mert a Toni hangja a mélyebb tartományoktól eltekintve igencsak kifejező. A magasab tartományokban kifejezetten szépen és jól énekel és ezzel meglehetősen harmonizál az öblösebb férfi énekhang.

A Storyum, ha úgy vesszük igazából slágereket, könnyen fejben ragadó dallamokat írt bemutatkozó lemezére, mely a hangszerelési megoldásokat is ide véve meglehetősen rendben van, talán még a kifejezőbb angol kiejtésen lehetne egy picit javítani.


Storyum - Don't Leave Me Alone! (audió)
 

Az olyan dalok, mint a beton riffekre épülő, megadallamos, izzó Fire, a picit Katatonia-s Don't Leave Me Alone!, a fülbe ülő Angels, az érzelmes Scars, a lassan építkező aztán felrobbanó, baromi jó gitárszólót rejtő Illusion (Heaven) vagy a szaggatott riffekre épülő szintén emlékezetes dallamokat produkáló Enough Cash akár a sikert is meghozhatják a szlovákiai magyarokból álló négyes számára.

Néhol ugyan tartalmaz máshonnan ismerős megoldásokat a Storyum bemutatkozó albuma, mégis manapság ritka, tiszta rock/metal zene ez, nagyon is finom, csiszolt zenei megoldásokkal. Aki szereti, ha egy zenekar a minőségre törekszik az bátran próbálkozzon velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr672489183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeStoryum 2010.12.03. 13:13:18

Hello, köszönjük a kritikát, tetszetős! Annyit hozzáfűznék, hogy 3-an énekelnek, a basszusgitáros, Dodi is csiszolja a hangszálait. És szlovákiaiak vagyunk az igaz, de nem vagyunk szlovákok :)))
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum