RockStation

16 év után ismét Magyarországon a Backfire!

2013. február 15. - sunthatneversets

Backfireband.jpg

A hardcore/punk történelmében a holland színtér is elvitathatatlan nemzetközi elismerést vívhatott ki magának a kilencvenes években, hiszen a Commitment Records áldásos tevékenysége, valamint az amerikai youth crew-k és NYHC-bandák helyi koncertjei egy lélegző, dinamikus közösséget hívtak életre. Így a Vitamin X, a Reaching Forward és a Mainstrike mellett manapság a No Turning Back lehet talán a legismertebb formáció az itteni színtérből, noha a Backfire! 1994 óta töretlen kitartással tesz azért, hogy egymást követő nemzedékeket köthessen össze zenéjével és mondanivalójával. És ahogy ezt a hazai közönség már Szombathelyen is megtapasztalhatta 16 évvel ezelőtt, úgy most a zenekar az A38 Hajóra tér vissza május 18-án.

A maastrichti formáció épp olyan baráti indíttatásból alakult, mint a kilencvenes évek európai hardcore-zenekarainak zöme: a közös barátság és az együtt átélt koncertélmények hatására született meg a Backfire!, és a zenekar már a kezdetektől fogva a New York-i hangzásvilágot igyekezett saját formájára alakítani a kilencvenes évek hajnalán, amivel igen hamar kitűnhetett a kontinensen. Nem is véletlen, hogy a banda már fennállásának első éveiben is olyan ikonoknak nyithatott Európa-szerte, mint a Madball, a 25 Ta Life, vagy épp a Warzone: ahogy a lemezek is egyre kiforrottabb, nyersebb megszólalást öltöttek magukra, úgy a Backfire! dühe is csak amiatt esett át egy máig fájó törésen, mert a zenekar dobosa, Richard 1999-ben véget vetett saját életének. Ekkor, három nagylemezzel a háta mögött úgy tűnt, hogy a zenekar befejezi működését, ám a srácok közeli barátja, a Homethurst dobosa, Igor belépett az épp széteső bandába, amivel új tüzet szított a hozzáállásban és a zenében egyaránt.

A Backfire! a szikár New York-i riffelés mellett ugyanis nyitni kezdett az Ensignhoz hasonló punkos megoldások felé is, majd ezt követően újradefiniálta saját hangzását direkt, erőteljes és riffközpontú dalaival, amire jótékony hatást gyakorolt a Maximum Penalty és a Breakdown oldalán végigjárt Európa-turné is. A Breakdownnal való jó barátság jegyében a 2003-as Change The Game egyenesen Brooklynban lett rögzítve, Mike Dijan felügyelete mellett (sőt, a régi ismerős, a Madball Freddie-je is felbukkan a lemezen), amivel a NYHC-hatások minden korábbinál nagyobb elánra tettek szert a Backfire! zenéjében. Ezt a tendenciát folytatta a 2008-ban megjelent In Harm’s Way is: a Bridge To Solace egykori kiadójánál, a Born From Paint és a Devil In Me-t is foglalkoztató GSR-nál megjelent anyag tökéletes szintézisét nyújtotta az európai metalos hardcore-nak és a New York-i gyökereknek. És a recept azóta sem változott: a Backfire! zsigeri, őszinte megszólalása élőben is magával ragad, sőt, Patrickék a 2012-ben megjelent hetedik nagylemez, a My Broken World után idénre is új kiadvány megjelenését tervezik, ami újfent egy olyan szívósságot és töretlen lelkesedést sugall, melyet a mai, fiatal hardcore-bandák is példaként tisztelhetnének.

Flyer Backfire.jpg

A szombathelyi emlékek felidézése miatt pedig ki más is lehetne a holland hardcore-banda vendége a ’Hajó fedélzetén, mint a Social Free Face. A tizenhét éves működésre visszatekintő SCHC-bástya legutóbb tavaly jelentkezett nagylemezzel, az ingyen letölthető Harccal a világnak pedig méltán igazolja, hogy az idő képtelen fogni Horváth Béláék zenéjén. Ennél több pedig nem is kell egy kellemes nosztalgiával kecsegtető hardcore-koncerthez, amely a mostani harmincas generációnak épp akkora örömet okozhat, mint azoknak a tízen-huszonéves srácoknak, akiknek épp annyit fog adni a Backfire! időtlen üzenete és tartása, mint azoknak, akik már felnőve fogják újra átélni a zenekar sodró lendületét.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr425081364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum