RockStation

100 milliós veszteséggel zárhat az idei Sziget Fesztivál

2013. augusztus 12. - sunthatneversets

sziget13.jpg

Várhatóan 100 és 200 millió forint közötti veszteséggel zár idén a Sziget Fesztivál, melynek látogatószáma a főszervező Gerendai Károly szerint 360-370 ezer között lesz, ami elmarad a tavalyi 379 ezres adattól, de Gerendai úgy értékeli, ettől függetlenül jól sikerült a fesztivál.

A főszervező - aki szerint az idei Sziget veszteséges lesz - az MTI-nek adott vasárnapi interjújában azt mondta, pozitív visszajelzéseket kaptak az idén bevezetett változtatásokról és reméli, hogy ezek hatására jövőre újra "erősödni" fog a rendezvény.

Gerendai Károly egyelőre végleges adatokat nem tudott mondani a látogatók számáról. Szavai szerint ugyanakkor azt már előre látták, hogy a bérletek eladása elmarad a korábbi évekétől, annak ellenére, hogy idén növelték a kiadásaikat. Enyhíti a helyzetet, hogy az éppen tavaly 27-ről 18 százalékra csökkent áfa miatt emelkedik a jegybevétel nettó összege - jegyezte meg.

A főszervező azt is elmondta, hogy az idei Sziget előreláthatóan veszteséges lesz. Ennek összegét egyelőre nem lehet tudni, mert sok információ hiányzik a végső számításhoz, de becslése szerint várhatóan száz- és kétszázmillió forint közé tehető a deficit. Hangsúlyozta, hogy a Volt fesztivál és a Balaton Sound viszont elég jól sikerült ahhoz, hogy cégük feltehetően így is pozitív szaldóval zárhasson.

A visszaesés talán legfontosabb okának azt nevezte, hogy az idei sztárprogram gyengébb volt, mint amit a szervezők szerettek volna. Hozzátette: emellett tavaly a húszéves jubileum és az előtte elnyert legjobb európai fesztivál díja is fokozta az érdeklődést a Sziget iránt. Gerendai Károly szavai szerint érezni lehet, hogy a hazai célközönség - mind a demográfiai problémák, mind a külföldre való elvándorlás miatt - fogy. Megjegyezte: az elmúlt években is csökkent a magyar látogatók száma, de akkor azzal párhuzamosan még nőtt a külföldieké, most viszont ez az utóbbi trend is megállt.

Az idén megújult látványvilágról szólva kijelentette, hogy akkor is arra szerették volna helyezni a hangsúlyt, ha erősebb lett volna a zenei program. A nemzetközi fesztiválpiacon elmondása szerint nagyon erős a konkurenciaharc, mára körülbelül ötször annyi a rendezvény, mint 21 éve, a Sziget indulásakor volt. Miután a kínálat bővül, a kereslet viszont nem, ezért egy ilyen helyzetben csak azok tudnak életben maradni vagy éppen tovább erősödni, akik jól meg tudják különböztetni magukat a többiektől. A látványvilág és a szolgáltatások fejlesztését vagy a sokszínűség erősítését, amikben a Sziget eddig is jobb volt sok versenytársánál, éppen ezért is tartották stratégiai célnak - fejtette ki.

Gerendai Károly kiemelte, hogy a mostani változások szinte mindegyikére pozitív visszajelzéseket kaptak. A legnagyobb sikert valószínűleg a strand aratta, de a látogatók jól fogadták a cirkuszt, illetve a nappali-kora esti közösségi akciókat is. Jelenleg nem látnak olyan idén bevezetett elemet, amelyet ne lenne értelme folytatni - mondta. Kitért arra, hogy - miközben olyan értelemben szerencsésen megúszták a pénteki vihart, hogy amiatt nem kellett programokat elhalasztani -, a szél éppen a látványvilág elemeit tépázta meg.

Az eddigi koncertek közül a pénteki Blurre voltak a legtöbben kíváncsiak – mondta el Gerendai Károly. Aznap körülbelül 65 ezren voltak a Szigeten, közülük 45-50 ezren pedig elmentek a Nagyszínpadhoz is. Vasárnap estére, amikor David Guetta lépett fel a Nagyszínpadon, a szervezők hasonló vagy azt meghaladó nézőszámot vártak. A főszervező ennek kapcsán azt mondta, az előzetes eladások alapján 65-70 ezer közé várták a vasárnapi látogatottságot, ami már közel lenne a 75 ezres telt házhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr505457015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metálkóc 2013.08.12. 11:05:48

Kedves Gerendai Károly!
A Sziget magyar látogatóinak száma nem a demográfiai visszaesés miatt csökken, nem is a kivándorlás, elvándorlás miatt. Szabadna megjegyeznem, ezt indokként felhozni butaság. Nem iskola ez, ahol az elsősök beiratásánál lehet ilyesmire hivatkozni. Mondjuk ki nyilta: akkor, amikor a magyar emberek - mily szép szó ez, tehát helyesbítenék is - a potenciális hazai koncertlátogatók zöme anyagi nehézségekkel küzd, akkor elég nehezen finanszíroz meg egy 58000,-Ft-os hazamenős hetijegyet, amihez akármennyire is minimálban nyomja az ember, de még pár tízezer bizonyosan hozzájön, ha a fogyasztást nézzük. Minden bizonnyal ez az összeg nem megterhelő azoknak, akik más dimenzióban leledzenek ezen a földtekén, de kishazánkban bizony bizony az. Azt se vessük el, hogy a felhozatalból - az előzetes hírek alapján - idejekorán kiderült, hogy nem az évszázad programja kerül megrendezésre. Nem volt olyan húzónév, amelyre a „pórnép” legalább napijegyre áldozna. A magyar zenekarokat az ország bármely más fesztiválján orrvérzésig lehet hallgatni, szinte felbukik bennük a látogató, így ha nagyon meg akarja nézni őket a polgár, valami kevésbé húzós önköltségű buliba ruház be. Évek óta egy estét töltök kint - születésnapi ajándékként kapom. A tapasztalat azt mutatja, hogy magyar szót - a pultosokon és a biztonságiakon kívül - elvétve hallani. Talán nem ártana a mellébeszélés helyett kimondani azt, amit már a Szigeten nevelkedettek régóta tudnak, nem kishazánk fiainak rendezik eme eseményt. Aki megfizethető és talán kissé emberibb léptékű fesztiválra menne kishazánk fiaként, annak ott az összes többi.
Azért pozitívumként elmondható, hogy végre jól szólt a nagyszínpad, először történelme folyamán. Jó lett volna valaki tényleg ütős történetet hallgatni a mostani cuccal...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum