RockStation

A EUROPE-ot is Székesfehérvárra hozza a FEZEN

2014. február 24. - sunthatneversets

Europe_preferred-shot_web.png

Uriah Heep, Dream Theater, Deep Purple – igazán impozáns névsor, világsztárok, akik az elmúlt pár évben mind jártak Székesfehérváron. Egy százezres város életében nagy dolog ez, minthogy egy ízig-vérig fehérvári fesztivál történetében is fontos mérföldkövek. Most újabbal gyarapítjuk. 2014-ben a EUROPE is koncertet ad Székesfehérváron, a FEZEN fesztiválon.

Kevés olyan stadion, versenypálya, iskola, rendezvényközpont, stb. van a világon, amelyiknek a hangszóróiból még nem soha nem szólalt meg a The Final Countdown. Fontos eseményeknél, amikor igazán tűzbe kell hozni az embereket, amikor a feszültséget még egy kicsit fokozni kell, ehhez a dalhoz nyúlnak. De vajon milyen lesz a hatása Székesfehérváron, élőben az eredeti szerzőktől és előadóktól, tízezer ember előtt, amikor a megszólalnak a jól ismert szintiriffek? Megtudjuk augusztus elsején, pénteken a FEZEN fesztiválon, a svéd rocklegenda, a EUROPE koncertjén.

"Túl sok a gitár, és túl hosszú a hajuk." – ezzel a szöveggel küldték el Joey Tempest és John Norumot a kiadók, mikor 16-17 éves korukban első zenekaruk, a Force demójával házaltak. Néhány évvel később, Europe néven, két albummal a hátuk mögött már egymillió dolláros szerződést kaptak egy New York-i kiadótól, így az ő bábáskodásuk mellett jelent meg harmadik lemezük, aminek a címe: "The Final Countdown" lett. Innen már nem is kell folytatni a sztorit, a tudomány mai módszereivel nehezen kimutatható azoknak a száma, akik még nem hallották az album címadó dalát, vagy a szintén itt megjelent "Carrie"-t, esetleg a "Cherokee"-t. Hét millió darabot adtak el belőle világszerte, a kislemez pedig több mint 25 ország toplistáját vezette, és 70 hétig kirobbanthatatlan volt a Billboard listáról.

A nagy sikereket náluk is szünet követte, de néhány év kihagyás után, 2003-ban, hivatalosan is újra összeállt az a formáció, akik a The Final Countdown-t is alkották, és sikerre vitték. Azóta ismét túl vannak számtalan fellépésen, közös bulikon a Deep Purple-lel és a Whitesnake-kel, 30-ik születésnapi dupla dvd-n, és elkészítettek 4 albumot. A legutóbbit 2012-ben, annak a Kevin Shirley-nek a producerkedésével, aki a Led Zeppelintől, az Iron Maidennen át a Dream Theaterig vagy a HIM-ig számtalan rockikon dalainál bábáskodott már.

Harminc egynéhány évvel első próbálkozásaik után Joey Tempest és John Norum haja még mindig hosszú, de hogy gitárból éppen annyi van minden dalukban, amennyinek lennie kell, azzal ma már minden kiadó egyetértene. A helyes arányokról a FEZEN közönsége is meggyőződhet, hiszen 2014. augusztus 1-jén Székesfehérváron köszönthetjük őket, a EUROPE is fellép az idei fesztiválon.

Ahol a szimfonikus metál nagyasszonya TARJA TURUNEN (FIN), a klasszikus heavy metal egyik nagy slágergyárosa a SKID ROW (USA), vagy az energikusságban felülmúlhatatlan EXODUS (USA) és IGNITE (USA) is jelen lesz a hazai élvonal mellett, tavalyi árakon.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr165830659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum