RockStation

Gamma Ray, Rhapsody Of Fire: heavy metal ünnep a Club 202-ben

2014. március 12. - sunthatneversets

gammaray2013.jpg

Évtizedes múltra visszatekintő heavy metal duó állt össze idén tavasszal egy közös turné erejéig: a német Gamma Ray és az olasz Rhapsody Of Fire egy hónapon át közösen járja majd be Európát. Az új albumukat bemutató csapatok Budapesten is megállnak: március 25-én láthatjuk őket a Club 202-ben.

Katasztrofális események blokkolták a Gamma Ray új lemezének elkészültét 2013-ban. A zenekar eleve csak lassan, kisebb-nagyobb szakaszokra bontva tudott haladni a munkálatokkal: a felvételek az aktuális turné szüneteiben zajlottak. Aztán jött a rossz hír: az éppen koncertre induló Kai Hansent és társait nem sokkal Dél-Amerikába érkezésük után érte a hír, hogy a főhadiszállásukként szolgáló Hammer Stúdió felszerelésükkel együtt tűz martalékává lett.

Gamma Ray_Master Of Confusion_credit Alexander Mertsch.jpgBár a veszteségek hatalmasak, a zenekar szerencséjére a majdnem kész album hanganyagait sikerült megmenteni. „Ha egy tűz nem tudott minket megállítani, akkor semmi sem fog – tette hozzá viccesen Kai Hansen. - Számos kacattól sikerült megszabadulnunk, de sajnos rengeteg hasznos felszerelés is odaveszett. Akárhogy is, a jövőbe kellett tekintenünk, be kellett fejeznünk a lemez készítését, és folytatjuk a munkát egy új helyen.”

A németeknek végül sikerült tartani magukat a tervekhez, így a várakozásnak vége: a Gamma Ray tizenegyedik stúdióalbuma, az Empire Of The Undead immár készen áll. Maga a címadó dal egy tipikus Gamma Ray-stílusban megírt metal nóta, mely a 2013-as Master Of Confusion című EP-n már megjelent. Az egyik új dalhoz nemrég egy házi videót is kiadott a csapat.

Az új lemez végül március végén kerül majd a boltok polcaira, méghozzá CD, vinyl hanglemez, valamint limitált példányszámos CD+DVD formátumban, amelyhez egy ajándék póló és poszter is jár majd.

Az európai turnén az olasz szimfonikus metal zászlóvivője, a Rhapsody Of Fire is szerepel. A csapat még a '90-es évek közepén alakult Rhapsody néven, és debütáló albumuk, a Legendary Tales hatalmas feltűnést keltett. A zenekar addig nem használt módon keverte a megszokott power metal elemeket barokkos komolyzenei megoldásokkal, valamint szimfonikus zenekari és kórusbetétek alkalmazásával. Ez a kombináció új magasságokba emelte a dalok hangulatát, kicsit a filmzenék megoldásaihoz hasonlóan.

Az első négy lemezükből jó 1 millió példány kelt el, és ezzel a műfaj legnépszerűbb képviselői közé emelkedtek. A 2003-ban Rhapsody Of Fire névre váltó csapat egyik vezetője, Luca Turilli nem sokkal ezután saját neve alatt folytatta a zenélést, míg Alex Staropoli, Fabio Lione, illetve Alex és Oliver Holzwarth együtt maradt, és Roby De Micheli gitáros csatlakozásával folytatták tevékenységüket.

rof_band2013.jpg
2013-ban jelent meg Dark Wings Of Steel című lemezük, melynek dalait Staropoli és testvére komponálta, a szövegeket pedig Fabio Lione írta. A felvételek során nem effektekkel, hanem tényleges nagyzenekarral és kórussal dolgoztak össze. A több potenciális slágert is felvonultató kiadványon a már ismerős megoldásokat mutató szimfonikus dalok mellett közvetlenebb, egyenesebb heavy metal nóták is helyet kaptak, és ezúttal egy olasz nyelvű ballada is felfért a korongra, Custode Di Pace címmel. A címadó dalhoz készült videót itt láthatjuk:

A két zenekar március 25-én érkezik Budapestre, ahol a Club 202-ben játszanak majd – jegyek még kaphatók! További információk ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr355855652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum