RockStation

Hagyma, csípős mehet?: Orange Goblin - Back From The Abyss (2014)

2014. november 04. - RaczUr

10533867_752430918154157_472787818936068749_o.jpgHány flottul induló hajnali munchies ment kárba azzal, hogy a válaszom igen volt a címben megfogalmazott kérdésre? Sok. Mert ugye meg van az a pillanat, amikor önfeledten rábólintasz az ajánlatra, és kapsz egy olyan bármit (legyen szó hamburgerről, gyrosról), ami beazonosíthatatlanná válik az erős pista és az egy fej vastagon szelt hagyma ízétől? Hagyma és csípős, meg valami háttér íz. Nagyjából ilyen az Orange Goblin új lemeze is.

Mert ugye mi is a hagyma, meg a csípős? Két íz, ami amúgy fasza, de magában azért egyik sem okoz túl nagy kulináris élményt. A hagyma meg a csípős értelme leginkább az, hogy extra tökös ízt ad az unalmasabb kajáknak. Az analógiát követve, ezt a lemezt nehéz megemészteni. Holott nem rossz, mert van benne hagyma meg csípős, de mellékíz nem sok. És ezzel be is fejeztem az étel-zene metaforákat.

Az első pillanattól kezdve az a fíling kering körül, hogy az Orange Goblin meg akarta csinálni A rock lemezt. Sikerrel is járt, tényleg jó dolgok vannak rajta, de sajnos szinte minden dalnál ott érzem azt a kicsit dohos, áporodott sör szagú, bőrkabát alól kislisszanó izzadtság szagot, amit a százszor hallott riffek eregetnek ki magukból az ízes szólókkal, feszes reszelésekkel. A stoner/doom alapból lehetne kiindulni, de pátoszos hard rock terpeszben előadva. Az elején még elbírja a Back From The Abyss a tökösséget, az Ubermensch a maga nemében még kísérletezőbb tétel, még a Demon Blues, vagy a lazulósabb Into The Arms Of Morpheus kicsit megdobja a lemezt.

Néhol Motörhead, néhol a doomosabb Corrosion Of Conformity ugrik be, pont az a végeláthatatlan ’faszagyerekség’ van kihangsúlyozva, ami a két zenekar metszetében benne van. Ha egyenként hallanám a Back From The Abyss dalait talán még be is jönne, mert így is bejön egy pár, de elég kiábrándító végig élvezni egy lemezt, hogy későn, vagy egyáltalán nem jönnek azok a megoldások, amelyek tetőpontokat hoznak, vagy kicsit altatnak, hogy nagyobbat üssön a következő trekk.

orange_goblin_promo.jpg

Ezzel van leginkább bajom, mert megdörrenni megdörren a lemez. Jól szól, van súly benne, de majd egy óra alatt az a pattogós, huszáros tempó, ami uralja az album hangulatát nem tud egyenletesen teljesíteni. Eddig sem volt nagy megfejtő a brit négyes, de a húsz éves működésük alatt többször bele futottam a zenéjükbe, viszont nagyon tüzetesen nem ástam bele magam az életművükbe, és nem is éreztem, hogy valamiről lemaradtam volna. A Back From The Abyss meg inkább billentette a tucat bandák irányába az Orange Goblin-t. Ben Ward próbálkozik egyedi és meglepő ének témákkal, de valahogy nehezen tudom hova tenni a dallamokat. A gitár, a dob, a basszus egyben szól, de pár tényleg fasza húzás mellett (lásd: fent említett dalok) eléggé kiszámítható, és sokszor érzem a „töltelék téma” effektust, ami így könnyen lelomboz az egész album során.

Az elmúlt bő húsz évben a stoner-doom-hard rock vonal elég sok megközelítést sajtolt ki magából. Az viszont biztos, hogy ami mára leginkább kiüresedett, és elhasználódott a stílusból az a művi tökösség. Az Orange Goblin néhol túl tökös akar lenni, és a serpenyő túl partján csak néhány okosabb riff, néhány jól elkapott váltás, de semmi meglepőt nem hoznak. Nem 50 bpm-en improvizáló trance rock, nem is acsarkodó, szutykos sludge, leginkább a heavy/hard múltidézés stoner rockos megidézése jó hangzással. Aki feltétel nélkül szereti a műfajt, annak jó eséllyel bejöhet a Back From The Abyss, mert van benne dög, csak azon túl keveset villantanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr936852419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum