RockStation

20 érdekes tény a Motörheadről

2014. november 15. - magnetic star

motoerhead-2012.jpg

A hard rock muzsika nagy underground harcosa, a Motörhead hosszú és sokszor göröngyös utat járt be. A csapat egyedülálló módon tette hozzá a magáét a súlyos zene történetéhez és ez, mondhatni, univerzálisan elismert tény. A bandával azonosított Ian „Lemmy” Kilmisterrel az élen a Motörhead 1975 óta több bulit nyomott, több lemezt készített és több mérgező kemikáliával tömte magát, mint bármely más zenekar… mindezt ráadásul többnyire trió felállásban vitte véghez! Egy ilyen formáció tehát vitán felül megérdemli, hogy legalább húsz olyan tény kerüljön egy csokorba, amelyek talán nem annyira köztudottak vele kapcsolatban. (via Loudwire)

1.    A Motörhead nem pusztán Lemmy első dala volt hasonló nevű legendás bandája számára, hanem az előző csapatának, a Hawkwindnek írt utolsó nótája is. A Kings of Speed kislemez B oldalán jelent meg 1975-ben.

2.    Lemmy, amikor éppen nem frontemberként nyomult a színpadon, a kulisszák mögött melózott: az 1960-as évek végén az Emerson Lake & Palmer turnémenedzsere és a Jimi Hendrix Experience roadja is volt.

3.    A Motörhead szekere 1979-ben, az Overkill albummal lódult meg igazán. A lemez borítója a régóta a bandának dolgozó Joe Petagno egyik legnépszerűbb munkája.  Döbbenetes módon két, fölöttébb stresszes héten belül készült el.

Motorhead_overkill.jpg
4.   Lemmy köztudottan nagy fogyasztója volt a kemikáliáknak, a Dead Men Tell No Tales dalt viszont a Bomber album produceréről, Jimmy Millerről írta, aki a lemez felvételeinek idején heroin-függőséggel küszködött.

5.    A Motörhead emblematikus dalának számító Ace of Spades szövege a Rock Band 2 videojátékban hallható, Lemmy halhatatlanságát hirdető verzióban megváltozott: „I don't want to live forever… But, apparently I am.”

6.    A legendás Motörhead dobos Philthy „Animal” Taylor olyannyira vakmerő volt, hogy egyszer törött nyakkal (mondani sem kell, a baleset egy részeges tivornyázás során történt) is folytatta az aktuális turnét. A tarkóján emlékként ma is ott éktelenkedik egy narancs nagyságú dudor.

7.  A Motörhead Dancing on Your Grave nótája segített a leghíresebb brazil heavy metal bandának a névválasztásban. A srácoknak a dalcím lefordítása után igencsak megtetszett a „grave”, azaz „sír” szó portugál megfelelőjének csengése: „Sepultura”.

8.   Lemmynek haja szála sem görbült meg a klasszikus Killed by Death video forgatása során 1984-ben: a falakon áttörő és a sírból kirepülő Harley Davidsonon kaszkadőr ült. Nem mintha ebben bármi sokkoló lenne; ez csak egy ürügy a fergeteges klip megtekintéséhez!

9.   A néhai Michael „Wurzel” Burston (RIP), aki 1984-ben csatakozott a bandához, a hadseregben kapta becenevét (egy sétáló és beszélő madárijesztő-rajzfilmfigura után) és katonai jártassága Lemmy számára legalább akkora súllyal esett latba a téma iránti közös szenvedély miatt, mint a gitártudása.

LemmyWurzel.jpg

10.   Phil Campbell, aki Wurzellel együtt kvartetté formálta át a Motörheadet, a legismertebb walesi gitárhősök egyike. Tudását a Persian Risk (a brit heavy metal új hullámához tartozó walesi csúcsbanda) soraiban csiszolta.

11.    Az Orgasmatron album borítóján száguldó démoni vonat a lemez eredeti címére (Ridin’ with the Driver) utal.

12.    Az 1916 album producere eredetileg a Ramones-szal közös munkáiról híres Ed Stasium lett volna. Lemmy azonban rajtakapta, amint a zenekar tudta nélkül latin ütősökkel bővíti a Going to Brazil nótát és kiebrudalta.

13.   Az 1992-es March or Die lemez You Better Run nótája később újbóli rögzítésre került a Spongyabob Kockanadrág egyik epizódjához You Better Swim címmel.

14.    Az 1993-as Bastards és az 1998-as Snake Bite Love között négy Motörhead lemeznek is Howard Benson volt a producere, aki olyan 21. századi rockbandákkal való együttműködéseiről ismert, mint a Papa Roach és a Theory of a Deadman.

15.   Mikkey Dee messze a Motörhead legkitartóbb dobosa, ezért a legtöbb rajongó tudja róla, hogy svéd. Az viszont talán nem annyira közismert, hogy görög gyökereit is büszkén vállalja. Innen a teljes keresztneve: Micael Kiriakos Delaoglou.


16.    2001. októberében a Motörhead a Drew Carey Show-ban vendégeskedett és a Sorry nótát nyomta.

17.   A gitármágus Steve Vai a 2004-es Inferno album két nótájában – Terminal Show és Down On Me – is vendégszerepel.

18.    A Motörizer album borítójához kreált Motörhead címerben ott látható Anglia három oroszlánja (Lemmy miatt), a Svédországot jelképező három korona (Mikkey Dee miatt), a walesi sárkány (Phil Campbell miatt) és végül, de nem utolsósorban a banda imádott kabalafigurája, Snaggletooth.

Motörhead Motörizer2.jpg
19.   Ha már a militáns külsejű, disznófejű kabalafiguránál tartunk, Snaggletooth mindössze két Motörhead stúdiólemez – a nem hivatalos kiadványnak számító On Parole és az 1996-os Overnight Sensation – borítójáról maradt le a huszonegy közül. (Az Ace of Spades borítóján is látható a töltényöveken és a kitűzőkön.)

20.   Ian Kilmisterre a kölcsönkéregetési szokásai miatt ragadt a Lemmy becenév: „Lemmy (lend me) a few bucks”, azaz „Adjá’ má’ kölcsön egy kis lóvét”.

Lemmy2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr116893489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metalbobby 2014.11.16. 09:17:58

Pár éve Alsóőrsön lépett fel a zenekar,kb dél magasságában Lemmy berágott valamire,nem volt Whiskey vagy valami,szerzett 1 mocit(Harley fesztivál,nem volt nehèz) és sebesen elhúzott.A szervezők picit pánikba estek,elkezdték lázasan keresni a delikvenst.Az 1ik kocsmában keresve feltettèk a helyi bútoroknak a kérdést:Nem járt itt véletlenűl a Lemmy?
Nem tudjuk ki az a csávó,de volt itt valami bibírcsókos motoros faszi,nem dumált sokat,viszont mindenkinek fizetett egy rakás felest.Szóval a Alsóőrsi alkeszek már megitták a pertut Lemmyvel,hogy rohadjanak meg!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum