RockStation

Egy zenész - egy másik arc: A pokoli gépész Kleineisel Márk (Pokolgép)

2015. május 31. - KoaX

10501596_710394109039982_3785715791570466582_n.jpg

Sok minden mellett el lehet menni itthon, de a Pokolgép zenekar mellett aligha. A több, mint harmincéves zenekar egyik régebbi tagjával már készítettünk interjút. Most azonban a legújabb tagot, a mindössze huszonhárom éves Kleineisel Márkkal készítettünk interjút az ő hobbijáról!

RS: A weblap készítés, szerintem nem egy gyakori hobbi, illetve én ritkán hallok ilyet. Hogy képzeljük el ezt az egészet? Egy szombati koncert után haza esel és.....?

Márk: Berepülök az ágyba, haha! Biztos vannak ilyen elvetemült arcok is, akik egy átbulizott éjszaka után is képesek odaülni a gép elé programozni, nekem általában több idő kell ehhez. Én csak akkor állok neki ilyen dolgoknak, ha van rá legalább 5-6 órám. Szeretem az egyes részeket egyben letudni, így máskor nem kell keresgélnem, hogy hol is tartottam, mit miért csináltam. Természetesen, ha már csak kisebb finomítások vannak, én is leülök mondjuk egy-egy zenekari próba után ügyeskedni egy-két órákat.

RS: Melyik weblapodra vagy a legbüszkébb?

Márk: Mindig a legaktuálisabbra, ez jelen esetben egy filmadatbázis portál, olyasmi, mint az IMDB, annyi különbséggel, hogy itt nagyobb szerepet kap az oldal látogatója. Még fejlesztés alatt áll, de lehet majd benne filmekkel kapcsolatos kvízeket megválaszolni, ezek alapján jár a játékosoknak pont, amivel különböző rangokat érhetnek el, illetve lehet majd egymásnak üzeneteket küldözgetni, egymást ismerősnek jelölni, egymás ellen játszani filmes vetélkedőket, stb. Ha kizárólag a weboldal dizájnját venném számításba, akkor az előző zenekarom, a MagyaRock oldalát mondanám.

RS: Milyen weblapokat szoktál készíteni?

Márk: Zenekari weboldalt és - az előbb említett - adatbázis portált is többször csináltam már, de tervezgetem egy webshop elkészítését is, ott biztosan lennének új kihívások.

RS: Mennyire időigényes egy ilyen elkészítése?

Márk: Ha csak állandó adatokat kell megjeleníteni, akkor akár 2-3 nap alatt is meg lehet oldani. Ha kell bele valami belső működés, mondjuk felhasználó kezelés, adatbázis, ilyesmik, akkor hónapok kérdése is lehet.

RS: Volt már olyan, hogy valamit nagyon elrontottál?

Márk: Persze, a legidegesítőbb, amikor egy fejlesztési folyamat végére jutsz, aztán rájössz, hogy az elején valami apróságot elrontottál, akkor rosszabb esetben kezdheted elölről az egészet.

RS: Ezzel kapcsolatban tanulsz is valamit, vagy csak autodidakta módon kezdted el ezt a weblapos dolgot?

Márk: Magamtól kezdtem el ezzel foglalkozni, de akkoriban már úgy terveztem, hogy ezen az irányzaton szeretnék továbbtanulni, úgyhogy jelenleg a BME-n is mérnök informatikusként tanulok, vannak ilyesmi tárgyak is. Az még egyelőre kérdéses, hogy szakmailag is a webalkalmazások területén szeretnék-e elhelyezkedni, vagy marad-e egy hobbi.

10633475_10203245104308030_1951100197442933715_o.jpg

RS: Honnan jött, hogy pont ezzel töltsd el a szabadidődet?

Márk: Néhány sportot is kipróbáltam, legutóbb az amerikai focit hagytam abba a dobolás miatt, a kettő nem igazán mehet együtt, törött kézzel-lábbal nem olyan mókás dobolni. Aztán kellett egy weboldal a korábbi zenekaromnak, én meg informatika órákon készítettem már órai munkaként ilyen kisebb komolytalan oldalakat, úgyhogy elvállaltam, mert mindig érdekelt, és gondoltam jobban beleásom magam.

RS: Mennyire bonyolult ez a hobbi? Ha valaki időt szán rá, akkor maga is megtudja tanulni, szerinted?

Márk: Ez attól függ, ki mennyire akarja beleásni magát, és mennyi időt szán rá. Az informatikában mindig lehet újat tanulni. Egy kisebb statikus weblap leprogramozásához alapvetően nem kell sok mindennek utánanézni, abba akár fejest is lehet ugrani, ha valaki ilyen beállítottságú.

RS: Mit gondolsz arról, hogy sokan úgy gondolják az emberek túl sok időt töltenek a gépek előtt?

Márk: Ez sajnos így van, de nem lenne hiteles nekem prédikálni ellene, mikor én is reggeltől estig ott ülök előtte. Mindenki úgy tölti el a szabadidejét, ahogy szeretné. Van, aki Facebookozik egész nap és van, aki programozik.

RS: Esetleg van valami weblapszerkesztős összejövetel, ahova el szoktál járni? úgy értem, mint a comicon meg ehhez hasonló rendezvények.

Márk: Én nem tudok ilyenekről, de ez egyébként egy elég jó ötlet lenne, mindenki bemutogathatná a standján, hogy ő miket csinált eddig, milyen technológiákat használt, stb. Itt egyébként inkább előadásokat szoktak tartani mondjuk a programozási nyelvek legújabb technológiai fejlesztéseiről, ilyenen voltam már, sok érdekes információt megtudhat az érdeklődő.

RS: Tudom, hogy videó vágással is foglalkozol, milyen szoftvert használsz?

Márk: Sony Vegas-szal szoktam vagdosni, nagyon kényelmes program.

RS: Ezzel mióta kezdtél el foglalkozni?

Márk: Ezt kicsit előbb kezdtem, mint a weboldalkészítést. Régebben elég sokat játszottam számítógépes játékokon, aztán onnan jött, hogy az aktuális játékról ilyen-olyan széteffektezett videókat készítsek. Azóta készítettem már drumcover-eket, videoklipeket a volt zenekaromnak, illetve Pokolgép koncerten is látható volt már két új dalhoz egy-egy szöveges videó a LED-falon.

RS: A videóidat esetleg meg is tudjuk lesni valahol?

Márk: A Youtube-on össze-vissza kint van még mindig szinte az összes videóm, bár van, ami már csak hang nélkül.

RS: Szoktál pályázatokon is indulni?

Márk: Vágásban még elég amatőr vagyok, nem csináltam még ilyet.

RS: Milyen géppel (kamera) dolgozol. Tudom, hogy ez nem éppen egy olcsó hobbi.

Márk: Alapvetően a doboláson van a bevásárlás terén nálam a hangsúly, nem sikerült még komolyabb kamerát vennem, egy HD-s kézi kamerából próbálom kihozni, amit tudok.

RS: Melyik zenekarnak csinálnál szívesen videó klipet? Lehet bárki a világon.

Márk: Ha adottak lennének a feltételek minden téren, nyilván a nagy kedvenceknek, Metallica (ha végre megjelenne az új lemez), Judas Priest, Accept, de a nemrég bemutatott új Pokolgép dalok közül is van olyan, amihez nagyon komoly klipet lehetne készíteni.

Mivel itt a nyár a zenészek is még inkább elfoglaltak, meg nekünk is jár egy kis pihenés, így a cikk sorozat egy kicsit ritkábban, csak havonta egyszer fog jelentkezni, nem pedig hetente. Reméljük, hogy megértitek ezt, cserébe azonban rengeteg jó koncertbeszámolóval, interjúval akarunk meglepni titek!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr917505040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum