RockStation

Flemming Rasmussen bocsánatot kért az ...And Justice For All hangzásáért

2017. augusztus 15. - theshattered

metallica 1988.jpgA Metallica ...And Justice For All lemezével csak egy igazán nagy baj van. Hol a basszus?! De ez már nem friss kérdés, hiszen az idén 30 éves korong megjelenése óta folyton napirenden van az akkor új húsként debütált Jason Newsted sávjainak eltüntetése, drasztikus lehalkítása, amit talán majd egy esetleges remaszter fog megoldani valamikor a jövőben. Most a lemez hangzásáért felelős Flemming Rasmussen kért nyilvánosan is bocsánatot egy podcast adásban, de mint kiderül (és eddig is sejthető volt), nem is ő a hibás ezügyben.

"Az volt, hogy Steve Thompson és Mike Barbiero csináltak egy mixet, ami szerintük nagyon-nagyon jó volt és nagyon sok basszus volt benne. És a basszus - csak hogy megerősítsem - a basszussávok az ...And Justice For Allon tényleg fantasztikusak voltak. Jason remekül játszott. Valószínűleg meg akarta mutatni, hogy jó választás volt, hogy fel tud érni Cliff tudásához, ami szerintem így is van.

Más stílusban játszik, de van olyan jó basszusgitáros, mint Cliff, csak más szemszögből. Hallottam a basszussávokat és szerintem lenyűgözőek voltak. Jól hangoztak, jól nyomta. De meghallották a keverést és mondták: 'Oké, vegyük le a basszust, változtassuk meg ezt, ezt, ezt és ezt, majd vegyük le a basszust is.' Ekkor már alig volt hallható. Aztán miután ezt mind megcsinálták, mondták, hogy 'Vegyük le még 3bB-el.'

Hogy miért csinálták, nem tudom. Talán amiatt lehetett, hogy még mindig ki voltak Cliff miatt. Tényleg nem tudom. De képzeljétek el a meglepettségemet, amikor meghallottam a lemezt. Úgy voltam vele, hogy 'Mi a... Ez mi?!'. Sokan rendesen kritizáltak, amikor megjelent, de az embereknek többé-kevésbé bejött ez a száraz hangzás. Egyenesen az arcodba robban!

Az ...And Justice For All valószínűleg az egyetlen olyan lemez az elmúlt 30 évben, ami a hardcore zenekarok egész generációjára hatással volt, már ami a hangzást illeti. Mind úgy akartak szólni, mint az ...And Justice For All. A nagyon kattogós, magas lábdobbal, meg ilyesmikkel... Mindig, amikor meghallom azt a lábdobot, egyből ez jut az eszembe: 'Nagyon sajnálom. Ez az én hibám.' Hát, sajnos azt nem kevertem meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4412749848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum