RockStation

Az a lényege, hogy az ember jól érezze magát

Kátai Tamással, a Thy Catafalque atyjával beszélgettünk

2018. április 25. - KoaX

thy_catafalque_2018_1_by_aurelija_karaliunaite.jpg

Kátai Tamás nekünk mindig elérhetetlennek tűnt. Az új Thy Catafalque, a Geometria májusi megjelenése azonban egy remek ösztönzés volt, hogy felkeressük Tamást. Meglepetésünkre, nem kellett sokat levelezni, pikk-pakk összehoztuk az interjút, amiben mesél az új anyagról és az inspirációiról is többek közt.

RS: Az elmúlt három évben nagyon aktív vagy, minek köszönhető ez?

Tamás: Több időm és energiám jutott erre valószínűleg. Voltak időszakok az életemben, amikor egyszerűen hátulra került a zenélés, mert fontosabb dolgokkal kellett foglalkozni és valószínűleg lesz is ilyen még. Mostanában szerencsém volt, de ez sem tart örökké.

RS: Mi az, ami inspirál a mindennapok folyamán?

Tamás:
Bármi lehet, nincs konkrét dolog általában, vagyis maguk a mindennapok azok, amik inspirálnak.

RS: A Sgúrr egy agresszívebb anyag volt a számomra, mint a Meta. milyen lesz ehhez képest a Geometria?

Tamás: Még kevésbé agresszív és szigorú. A Sgúrr egy szélsőséges lemez volt a TC történetében, nem tudom, hogy fogok-e még hasonlót, de a Geometria nem azon az úton halad. Sokkal játékosabb és lazább, mint az előző albumok. Most nem éreztem azt, hogy nagyon súlyosnak és sötétnek kell lenni, nem ilyen hangulatban voltam. Illetve ez nem teljesen igaz, mert először egy instrumentálisabb, tüskésebb albumra gondoltam, de aztán felbukkant Martina, és új irányba indult a dolog.

Rs: Elcsépelt kérdés, de hogy zajlik nálad a dalszerzés?

Tamás: Általában csak gitározok valamit oda-vissza, addig amíg fel nem bukkan valami érdekes, amit azonnal fel is veszek, hogy megmaradjon, mert két perc múlva bármit elfelejtek. Azután ezeket az ötleteket csiszolgatom és itt már ki lehet találni, hogy milyen hangulat legyen, merre kanyarodjon a zene, és aszerint folytatni. De olyan is van, amikor szinte egyben megvan a dal, és nagyrészt ezek is a legjobbak. Ha érzem, hogy izgalmas is lehet a vége, akkor sokáig tudok játszani a zenével, van türelmem hozzá.

RS: Miért pont a Geometria címet viseli az album?

Tamás: Több dal is van a lemezen, amikben geometrikus formák szerepelnek: kúp, gúla, sík, hullám, bár ez utóbbi talán nem is geometrikus fogalom. A borítóval együtt ezek kapcsolják össze az albumot.

RS: Vannak olyan szerzemények, amik lemaradtak?

Tamás: Nem, minden rákerült ezúttal, amim volt.

RS: Milyen vendégszereplőkre számíthatunk?

Tamás: Vasvári Gyula újra itt van a Perihelionból, vele nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és én ettől függetlenül is szeretem a Periheliont, szóval igazán jóleső dolog, hogy énekel a Thy Catafalque-ban is, meg különben is jó arc. Horváth Martina is énekel a Nulah-ból, illetve egykor a Niburtából. Róla pont ugyanazok mondhatók el, mint Gyuláról. Őmiatta lett ennyire énekes a Geometria: ennyi női vokál sosem volt még a TC-ben. Nagyon nagy köszönet jár mindkettőjüknek. Misha Doumnov hegedül, Hermann Balázs pedig fretless basszuson játszik a Gőte című dalban egy szólót. Ő is gyakran felbukkan, ami nem véletlen, mivel ugye a Gire-ban együtt játszottunk tíz évig és ő is nagyon jó arc természetesen. David Jean-Baptiste szaxofonozik, aki a Neolunarban is, Colin Hume trombitán segített, és Varga Viktória kis narrációval a lemez elején. Ő is fel szokott bukkanni a Róka Hasa Rádió óta, és mondanom sem kell, mennyire jó arc.

thy_catafalque_2018_2_by_aurelija_karaliunaite.jpg



RS: Van olyan ember, akivel  még szeretnél mindenképpen együtt dolgozni?

Tamás: Én ezeket nem így szoktam elképzelni. A legtöbb zenész, aki szerepel valamelyik TC-lemezen általában közeli barát vagy ismerős, aki zenél is, és megpróbálunk összehozni valamit. Ez nem egy ilyen profi produkció sztárvendégekkel.

RS: Viszonylag kis példányszámban jelennek meg az albumaid, mi ennek az oka?

Tamás: Gondolom, ennyire van igény. Ez a kiadó hatásköre, nagyobb rálátásuk van a marketingre, mint nekem, akit nem is nagyon érdekel ez. Részemről az a fontos, hogy ne fussanak mínuszba lehetőleg, az meg valószínűleg megvan, mert ez a negyedik album a Season of Mistnél, és a következőre is előszerződést ajánlottak. Most is 1500 CD és 500 vinyl jön ki, nekem ez teljesen megfelel. Az én saram egyébként, hogy nem több, mert ha lennének koncertek, ezt azért jócskán fel lehetne húzni, dehát nem fűlik a fogam hozzá.

RS: Milyen érzés, hogy a Geometriának már van olyan kiadványa, ami el is fogyott az album megjelenése előtt?

Tamás: Azért az egy kicsit dühítő, hogy épp ma írt valaki Mexikóból, hogy lesz-e zöld vinylem eladó, mert előrendelt a kiadótól a megjelenés napján, de néhány lemez megsérült szállítás közben, és nincs több példány, már csak feketét tudnak küldeni. Abból az áttetsző zöld lemezből lehetett volna több is száznál, mert tényleg elment az összes egy nap alatt, én is csak a sajátomat kapom meg.

RS: Volt már olyan koncertajánlat, amin elgondolkodtál, hogy elvállalod?

Tamás: Kaptam izgalmas ajánlatokat fesztiválokra, turnékra vagy például a londoni Underworldbe a legutóbb, de nekem ez inkább teher és nyomás. Annak meg nem akarom kitenni magam, megvoltak már ezek a körök, és azt sejtem, hogy nem élvezném én ezt annyira. Ennek az egész zenélésnek az a lényege, hogy az ember jól érezze magát, és én teljesen jól érzem magam a színpadon kívül, ott meg csak toporognék.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1913868858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Sanyi 2018.04.25. 16:41:45

Legyen koncert Magyarországon!!! :) Biztosan jól éreznéd magad a színpadon ;)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum