RockStation

Napi tudomány: Egy kutatás szerint a műtéteknél jót tesz a zenehallgatás

2018. június 04. - theshattered

Carcass-Surgical-Steel.jpgHolland kutatók szerint a műtét előtti, alatti és utáni zenehallgatás csökkenti a beavatkozás okozta idegességet és fájdalmat, legyen az bármilyen korú, nevű, vagy zenei ízlésű páciens. Erre az eredményre 7000 beszámoló alapján jutottak, melyek anyaga 1980 és 2016 közötti műtétek alapján állt össze.

A Gizmodo így foglalta össze az angolul teljes egészében IDE KATTINTVA elérhető, néhol azért valljuk be, józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető kutatás anyagát:

Összességében rájöttek, hogy a zenehallgatás együtt járt a kisebb idegességgel és az érzett fájdalom mértékével, a beavatkozás fajtája, a páciens kora, neme, valamint a nekik játszott zene fajtájától függetlenül. A kontrollcsoporthoz viszonyítva az 1-100-ig terjedő skálán átlagosan 21 ponttal volt kisebb az idegesség mértéke, a fájdalom 10 ponttal csökkent. A csökkenést alátámasztja a páciensek kezdeti fájdalom és idegességmértéke is, melyet azelőtt mértek, hogy valami jóféle zenét játszottak volna nekik.

A zene az idegességre való hatása a műtét előtt, a fájdalomra a műtét után volt nagyobb. Kicsit nagyobb hatást értek el, amikor a páciens által kiválasztott zenét játszottak, de ez a kisszámú minta miatt nem teljesen kikövetkeztethető.

"Az alany zenei ízlése mellett bizonyos zenei elemek beemelése, mint a ritmus és dallam, valamint bizonyos hangszerek, így a vonósok használata nagy szerepet játszott az idegesség és a fájdalom csökkentésében." - írja a szerző.

Valószínű, hogy a fájdalom- és idegességcsökkentő hatás egy része, ha nem nagy része egy jó célra hasznosítható placebo hatásnak könyvelhető el. A páciensek figyelmét nagyban eltereli a zene, így nem gondolnak a fájdalomra és a nyomásra. De a szerzők szerint ez nem a teljes kép, mivel akkor is játszottak a pácienseknek zenét, amikor teljes altatásban voltak, ami eleve közeli kapcsolatban van a fájdalomcsillapítással.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2314020238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum