RockStation

„Mint zenekar, mindig azt kell tennünk, amit helyesnek érzünk.”

Interjú Mario Rubalcabával, az Earthless dobosával

2018. július 10. - p.man

earthlessatibajefferson1.jpg

Idén márciusban emlékeztünk meg az Earthless új anyagáról, ami a megszokott minőség mellett új impulzusokkal is gazdagította a San Diego-i trió amúgy sem kispályás repertoárját. A lelkesedésünk csak nőtt, amikor kiderült, hogy augusztus elején az A38-at is eléri a nyár egyik legmenőbb turnéja, ahol az Earthless az agyonsztárolt Pallbearerrel közösen fog egy hatalmas bulit tolni. Ilyen előzmények alapján kapva kaptunk az interjúalkalmon, amely során a zenekar dobosa, Mario Rubalcaba válaszolta meg kérdéseinket.

(Scroll down for english version.)

A negyedik stúdióalbumotok, a Black Heaven pár hónapja jelent meg egy majdnem öt éves szünet után. Mi történt a zenekarral a két lemez közötti időszakban? Mikor kezdtétek el érezni, hogy eljött az ideje valamilyen új anyag felvételének?
Az eltelt évek során meglehetősen sokat turnéztunk. Új helyeken jártunk, és játszottunk egy rakás menő fesztiválon is. Személy szerint én rengeteget játszottam és turnéztam más projektekkel is. Több, mint négy év telt el így. Úgy nagyjából két évvel ezelőtt kezdtük el érezni, hogy itt az ideje új dolgokba fogni.

A Black Heaven legalább egy téren jelentősen eltér az elődeitől. Miért döntöttetek úgy, hogy az új albumon énekes dalokat is rögzítetek? (Az Earthless korábbi anyagai instrumentálisan készültek – a szerk.)

Nos, nem gondoltuk, hogy annyi vokálokat tartalmazó dal lesz az albumon, amennyi végülis sikerült. Talán kettőre, ha gondoltunk, de a felvételek végén erre jutottunk, és úgy gondoljuk, hogy a legjobb dalok kerültek fel a lemezre.

A lemez első hallgatása után nekem úgy tűnt, hogy az új dalok sokkal direktebbek, egyszerűbbek, de mégis fogósabbak lettek, mint a korábbi dalok. Ha egyetértesz ezzel, akkor mi lehet ennek az oka?

Igen, egyetértek, de nincsenek valódi okok a háttérben. Egyszerűen csak valami olyat akartunk csinálni, ami egyszerre hat újnak és ismerősnek. Mindig is tudtuk, hogy Isaiah (Mitchell, gitáros-énekes – a szerk.) tud énekelni, csak nem túl sokat használtuk a hangját a dalokban. A másrészről nem akartuk magunkat ismételni, és újra megírni a From The Agest, szóval ez így tűnt természetesnek, és mint zenekar, mindig azt kell tennünk, amit helyesnek érzünk.

earthless2018b.jpgAz elmúlt években az Earthless mellett a hardcore szupergroup OFF!-ban is zenéltél. Ennek a kiruccanásnak volt bármilyen hatása az Earthlessre?
Nem, nem hinném, hogy bármilyen hatása lett volna. Két teljesen más hangulat és zene, amiért odavagyok.

Mikor érzed magad legjobban a színpadon? Az instrumentális jammelések során vagy az énekes dalok alatt?

Mindkettő jó, de a legjobb az, amikor belefogsz valamilyen improvizált dologba, és teljesen rákattansz arra, amit játszol, hallgatod a zenésztársaidat és belőlük, a játékukból építkezel.

A San Diegoi színtérről jöttök, amiről a szerencsések kaphattak ízelítőt az idei Roadburn San Diego Takeover program keretében. Milyen kapcsolatban vagytok a többi zenekarral? Van olyan közöttük, amivel esetleg szorosabb a kapocs? És úgy általában, hogyan jellemeznéd a zenekarok közötti kapcsolatot?

Közeli kapcsolatban vagyunk mindannyiukkal, eljárunk egymás koncertjeire, időnként jammelünk együtt, szóval ez egy igazán különleges és cool dolog, aminek a részei lehetünk. Nem is lehetnék boldogabb annál, hogy ilyen remek bandák vesznek körül, és a haverjaimnak mondhatom őket. Csodálatos dolog, hogy mindannyian részei voltunk a Roadburnnek, és úgy érzem, hogy átadtuk az életérzést.

Ugyanitt „házigazdák” (Artist In Residence – a szerk.) voltatok, és ennek kapcsán olyan legendákkal jammeltetek, mint Damo Suzuki, vagy a Kikagaku Moyo (japán pszichedelikus alapvetések, erősen ajánlott hallgatnivaló – a szerk.). Két hónap távlatában hogyan emlékszel vissza erre?

Még mindig libabőrös leszek, ha rágondolok, úgy értem, az egész dologra. Igazán emlékezetes és szórakoztató élmény volt. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen mélységig a részesei lehettünk.

Az album megjelenése óta szinte folyamatosan úton vagytok. Vannak kedvenc országaitok, helyeitek vagy közönségetek?

Rengeteg ilyen van. Mindig nagyon izgalmas dolog, amikor egy új helyen játszunk, és ilyenkor időnként nagy meglepetések is érnek, imádjuk őket!

Turné közben van lehetőségetek új dalokat írni? Terveztek mostanában valamit, és splitet, EP-t, vagy hasonlót?

Néha a beállás alatt belefogunk valamibe, de az ilyen típusú dalírás nem igazán a mi stílusunk. Pár feldolgozást azért tervezünk megnézni a beállások alatt. Szóval nem, egyelőre semmilyen új anyaggal nem készülünk. Viszont úgy gondoljuk, hogy a következő anyagunkba gyorsabban fogunk belefogni, és nem kell majd újabb öt évet várni az új albumra.

Ha jól tudom, a gördeszka és a deszkázás fontos részei a San Diego-i színtérnek. Turné közben van időtök és lehetőségetek menni egy kört?

Imádok gördeszkázni, de már nem viszem magammal a deszkát a turnékra. A zenekar és a turné a legfontosabb ilyenkor, emlékezni arra, hogy miért is vagyok ott és mit szeretnének látni az emberek. Ha esetleg megsérülnék a turné közben, nem tudnék 110 %-ot nyújtani, sőt, az is lehet, hogy játszani sem tudnék. Ezt pedig sem elfogadhatónak, sem felelősségteljesnek nem tartom. Viszont amikor otthon vagyok, mint például most, az teljesen más történet és ilyenkor nyomjuk ezerrel!

 

earthless.jpg

English version

Your fourth studio album, Black Heaven, came out few months ago, after an almost five year long hiatus. What happened with the band during that period? When was the point when you started to feel that it is time to record new material for an album?
We actually did a decent amount of touring within those years. We went to a lot of new places and played a bunch of cool festivals as well. I was also busy playing and touring with some other projects. 4 years plus went by like that.We just all kinda thought that it was time to try writing something new and that was already around 2 years ago.

The Black Heaven album has at least one big difference from the previous records. Why did you choose to make the new songs with vocals?

Well we didn't think the lp would have as many vocal songs as it did. We thought that maybe it would have 2 at the most, but at the end of the recording this is what we ended up with and what we all thought were the best songs.

When I first listened to the new album, I felt that it has more direct, more simple yet catchy songs than its predecessors. If you could agree on that, what could be the reason behind it?

I do agree. No real reasons besides, just wanting to try something different but also familiar. We've always known that Isaiah could sing but we have never tried to utilize his vocals too much before. We also didn't want to try and copy what we did on "From The Ages" either, it just felt natural to do these songs and as a band you have to do what feels right.

During the last years, your drummer played in the hardcore supergroup, OFF!. This experience had any effect on the new Earthless record, and if yes, what is it?
Well thats me here! No, I wouldn't say it had any effect at all. Two totally different vibes and sounds that I dig.

When do you feel yourself most comfortable on stage? During instrumental jams or with vocals?
Both, but it's always the best feeling when you take chances and improvise and really dig into what is being played, listening to your band mates and feeding off of what they are doing.

You come from the San Diego scene, and the fortunate ones could get a glimpse during this years Roadburn’s San Diego Takeover. What is your relationship with the other bands? Do you have regular contact with any of them? In general, how could you describe the relationship between the bands?
We are really close with all of these bands, we go to each others shows, we jam together at times and it is a really unique and cool thing we have here. I couldn't be happier with having all of these great bands from here and them being our buddies. Having everyone at Roadburn was really amazing and they all brought there A game.

Your „Artist in Residence” was also part of Roadburn, and you jammed with japanese acts like Damo Suzuki or Kikagaku Moyo. Two months after, how do you recall this experience?
I still am buzzing from it, of I think about the whole thing. It was such a memorable and fun thing to be a part of. Really honored to be involved as deep as we were.

Since the album release, you are almost always on tour. Do you have any „favorite” countries, places or audiences, where you like to play the most?
There are so many, we are really excited to check out some new places coming up, that is always such a great surprise sometimes. We love it all!

Do you have any time to work on new ideas during a tour? Do you have any plans for a new release, like an ep, a split or anything else?
Sometimes at soundcheck but that's not really how we get into new jams usually. We will learn covers though at soundcheck. No, nothing new in the works at the moment but we are thinking about getting a head start on writing new stuff now so that it doesn't take almost 5 years for the next album.

As far as I know, skating is an important element of the San Diego scene. Do you have any time and chance to skate during the tour?

I love skating but I don't bring my board on tour anymore. The shows and the tour are the most important thing to remember and what I am there for and what people are coming to see. If I hurt myself skating on tour, I'm not going to be able to perform at 110% or maybe not even at all and to me that is not acceptable or responsible but when I'm home- now that's a different story and its on!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9914103595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum