RockStation

A következő év az eddigi legjobb évünk lesz

Interjú Jami Morgannel, a Code Orange dobos-énekesével

2019. május 31. - magnetic star

code_orange_2018.jpg

Az egyesült államokbeli underground aktuális sikertörténetét a pittsburghi Code Orange írja, és az európai közönség is figyelemmel kísérheti, ahogy a kezdeti, Code Orange Kids név fémjelezte évek után egy továbbra is éhes, de érett hangzású hardcore / metal banda adja be a névjegyét a színtéren. Június 12-én az A38 szervezésében az Instantban lép fel a zenekar, ennek apropóján kérdeztük ki az egyik alaptagot, Jami Morgan dobos-énekest.

A Slipknot vendégeként jöttök át hamarosan Európába, és néhány önálló bulit is beiktattok ebbe a túrába. Június 12-én ismét Budapesten játszotok. Anno 2014-ben még Code Orange Kids néven jártatok itt. Emlékszel még arra a koncertre?
Jami: Igen, persze, hogy emlékszem, és izgatottan várjuk is, hogy újra ott legyünk. Régen volt már, és olyan nagy színpadon sem mostanában játszottunk utoljára.

Corey Taylornak a The Hunt nótában való vendégeskedésének is köszönhető, hogy most a Slipknot előtt fogtok játszani itt Európában?
Jami: Ezt nem tudom biztosan. Egyszerűen örülünk a három koncert lehetőségének, és azon leszünk, hogy ezeknek minden percéből a lehető legtöbbet hozzuk ki abban a reményben, hogy lesznek majd további alkalmak is.

Legutóbbi kiadványotok a The Hurt Will Go On EP. Miért döntöttetek úgy, hogy teljes albumok helyett ezentúl EP-kkel fogtok jelentkezni?
Jami: Gyorsan akartunk kihozni valamit, és egy adott pillanatot szerettünk volna megörökíteni, amit a rock zenében nehéz megvalósítani. A rajongóknak egy extrákkal telepakolt USB pendrive-val is kedveskedni akartunk, és egy füst alatt ezt is összehoztuk, az online akciónkkal és a vizuális adalékokkal együtt. Élveztük, hogy ilyen formában is ki tudunk adni egy művészi produktumot. A következő dobásunk viszont egy teljes album lesz.

Hogyan osztozik nálatok a témákon a három gitáros, illetve a három vokalista az egyes dalokban?
Jami: A szövegeket és a vokáltémák zömét is én írom. Mindezt hármunkra szabottan teszem, és ez lesz számunkra a kiindulópont.

Minek a hatására építettetek be billentyűket és hangmintákat a zenétekbe?
Jami: Ez volt a természetes fejlődés útja a zajoktól és a gitár loop pedáloktól, amelyeket mindig is használtunk. Szükségünk volt arra, hogy további eszközökkel és újabb színekkel játsszunk. A jövőben is csak bővíteni fogjuk majd az eszköztárunkat.

2017-ben a WWE promotercég NXT show-jában élőben nyomtátok az egyik pankrátor bevonulási zenéjét. Nagyobb nyilvánosságot kap mostanában a hardcore és a metal (illetve általában a súlyos underground muzsika) az amerikai tömegmédiában?
Jami: Nem igazán, bár kaphatna, mert rendkívül komoly hatással van egy csomó népszerű dologra. Remélem, mi is közrejátszhatunk az ilyen irányú változásban.

Tavaly besöpörtétek a Golden Gods-féle „Breakthrough Award” díjat és a Kerrang! magazin „Best International Breakthrough Award” díját is. Valóban a nagy áttörés éve volt számotokra 2018?
Jami: Mondhatni. Annyi biztos, hogy egy fontos év volt számunkra. Minden évnek fontosnak kell lennie – minden évnek felül kell múlnia az előzőt. Az idei évünk inkább az alkotásról és az építkezésről szól. A következő év pedig az eddigi legjobb évünk lesz.

code-orange-interview.jpg

Júliusban a philadelphiai This Is Hardcore fesztivál egyik fő fellépője lesz a Code Orange. Olyan bandák társaságában játszotok majd, mint az Agnostic Front, a Cro-Mags, a Death Threat vagy az All Out War (gondolom, mindegyikük ott van a gyerekkori példaképeitek között). Ez számít a legnagyobb, legjelentősebb hardcore megmozdulásnak az Államokban?
Jami: A zenekarunk számára ez egy roppant fontos fesztivál, a kezdetek óta támogattak bennünket. Muszáj, hogy az ember megőrizze a kapcsolatát a gyökereivel és a családjával. A hardcore a családunk, bármit is csinálunk. A This Is Hardcore-nak tovább kell élnie, mi pedig izgatottak vagyunk, amiért ott játszhatunk headlinerként, ahol a zenekar első évei során nyitó pozícióban is bármi áron felléptünk volna.

Reba Meyersnek immár saját ESP gitármodellje van, így ő lett az első női gitáros, aki elmondhatja ezt magáról. Mi volt ennek a története?
Jami: Az ESP látta, mennyire jó a hangszerén Reba, és úgy döntöttek, beveszik a csapatukba. Ez egy nagyszerű együttműködés köztük. Kitűnő cég, és szerencsés is, amiért most már Reba is őket erősíti.

A Code Orange törzstagság által megalakított Adventures újbóli aktiválására számíthatunk még valamikor a jövőben?
Jami: Jelenleg a Code az elsődleges.

Code Orange Hivatalos / Code Orange Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8214871436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum