RockStation

Old Man Gloom - Seminar VIII: Light Of Meaning (Profound Lore, 2020)

A tavaszi félév második szemináriuma

2020. június 09. - RaczUr

omg_1.jpg

Az egyik legfurább dupla lemez megjelenést sikerült összehoznia az Old Man Gloomnak. Nem olyan rég jöttek ki a Seminar IX-el, most meg a folytatásával (előzményével?) a Seminar VIII-cal. Amúgy is egy igen random zenekarról van szó, akit érdekel, az előző lemeznél összeszedtem pár különlegességet róluk. Az Seminar IX egyébként meglepően összeszedett, és a zenekarhoz képest befogadható anyag lett.

A folytatás pedig inkább olyan, mint amilyennek az első kört is vártam. Itt kicsit jobban elrugaszkodnak a valóságtól Old Man Gloomék, a kezdő EMF máris jól jelzi, hogy itt most felkészülhetünk nyugodtan a furábbnál furább zajokra, kísérletezésekre. Persze ez is a sava-borsa az OMG-nek. Legalább annyira metal, mint amennyire experiment noise, miközben épp annyira drone, mint amennyire extrém, tekerős punkos kalapálás.

Furcsa zene ez, és az első három dalig még én is csak sötétben bolyongok, mert a fura zajokat felzaklatott zúzások szakítják meg, apelláta nélkül az arcunkba kenve. A Wreath Of The Weary málházós középtempójába még csak bele-bele csúszik a thrash életérzés, a True Volcano viszont skizoid punkos death & rollal támad. És az OMG-hez képest is intenzívre sikeredett kezdést sem követi olyan igazi leültetés.

om.jpg

A Final Defeat is a zajkeltés után egy zúzósabb trekké válik, Stephen Brodsky éneke és a szám kicsit vontatottabb felépítése miatt viszont egy teljesen nem evilági hangulattal lett megáldva ez a dal. A Calling You Home is hasonlóan nagyobb hangvételű tétel, lassan épül fel, de ha a kilences szemináriummal akarunk párhuzamot hozni, akkor az ottani Death Rhymes folkos beütésű búskomorsága jut eszembe. Az album, meg úgy alapból a zenekar egyik legnagyobb száma lett ez.

Kicsit visszakanyarodva a lemez előzményeire, ez a dupla album a zenekar basszerosa, Caleb Scofield életének állít emléket. És néha ez a megemlékezés baromi erősnek, érzelemmel töltöttnek sikerült néhány dalnál. A Calling You Home, vagy az előző albumról az In Your Name egyaránt át van itatva ezzel a keserű háttér történettel. A By Love All Is Healed is a maga rituális, instrumentálba hajló felépülésével hideg rázós pillanatokat hoz.

Nem is nagyon tudok különálló lemezként tekinteni a Seminar VIII: Light Of Meaning-re, tökéletesen beleillik a Seminar XI: Darkness Of Being mellé. Az érződik végig, hogy semmi nyomás nem volt a zenekaron, hogy minden hang öntörvényűen került a korongra, és teljes önkifejezést valósítottak meg. Ettől függetlenül lehetett volna hallgathatatlanul öncélú is, de hála nem erről van szó. Baromi őszinte és behatárolhatatlan anyag lett ez, ami az OMG történetének legziláltabb pillanataiból merítve ad egy remek támaszt.

5kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1615752618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum