RockStation

2021 legjobban várt rock- és metallemezei

2021. január 10. - theshattered

mastodon_2020_2.jpgA járványhelyzet miatt lényegében mindegyik zenekar - még talán az is, amelyik soha nem létezett - nekiállt a következő albumának, így valójában egy végtelen listát kellene hoznunk, kik is adnak/adhatnak ki friss anyagot 2021-ben. Ehelyett, mert azért egy ilyen sort igen húzós és valljuk be, akármilyen szép, azért igen fárasztó lenne átnézni is, egy kicsit önfejű módon leszűrtük a nagyobbakat, esetleg érdekesebbeket, akikre azért egy kicsit jobban odafigyelünk majd az év folyamán. Vigyázó szemetek őrájuk vessétek (természetesen szubjektív módon ez mindenkinél változhat)!

Animals As Leaders

Az übertechnikás progmetal atyaúristenei 2016 vége óta nem jelentkeztek nagylemezzel, ami eddig magasan a leghosszabb idő náluk ilyen téren. Várhatóan idén elkészül a The Madness Of Many utódja, amivel megint le fognak szakítani minden agytekervényt.

anthrax_2016_2.jpg

Anthrax

Hiába nyilatkozta a napokban Scott Ian, hogy ennyi dal után már annyira nincs szükségük új lemezre, azért csak készül a következő Anthrax! Természetesen a nyilatkozatok nagyon lelkesek, az előző albumok alapján el is tudjuk hinni nekik.

Architects

Február végén jön ki a For Those That Wish To Exist, ami már a második korong lesz Tom Searle halála óta. Az előzetes számok igen meggyőzőek, még ha a stílus kicsit másabb is lett a megszokottnál.

Avenged Sevenfold

Erős, változatos, eddig szokatlan, mindent vivő - hangzatos szavakat használnak a zenekar tagjai az interjúkban. Most épp azt várják, hogy mehet-e majd a turné, mert ha nem, sajnos lehet, hogy 2022-re tolódik a kiadás.

Between The Buried And Me

A modern, "kiabálós" progmetal egyik zászlóshajója is befejezte az alkotást, épp az év végén közölték a jó hírt a rajongókkal: tokkal-vonóval szalagon a zene, már csak a kiadást kell meg- és kivárni!


Cadaveres

Utolsó albumára készül a groove metal egyik legnevesebb hazai helytartója. Az Ars Moriendi munkacím alatt futó koronggal várhatóan még nem köszönnek el, de teljes anyag már nem valószínű, hogy lesz.

Cannibal Corpse

Tavaly júniusban megkezdte a 2017-es Red Before Black utódjának felvételeit a Cannibal Corpse. A várhatóan tonnás súlyú, dögszagú alkotás producere és hangmérnöke a Pat O'Brient helyettesítő Erik Rutan, akiről amúgy is tudni, hogy érti a dolgát.

carcass.jpg

Carcass

Orvosi fémeket elő! A 2020-ra tervezett Carcass-album végül idén fog napvilágot látni. Az étvágyat a tavalyi Despicalbe EP-vel igyekeztek enyhíteni, ami arra jó is volt, de azért reméljük, hogy mire eljön a budapesti koncert dátuma, már kint lesz a teljes csomag!

Crowbar

A szólólemez és a Down dolgai után újra a Crowbarra figyel Kirk Windstein, a marcona mackó. A The Serpent Only Lies már lassan öt éve, hogy kijött, jól jönne már egy újabb adag arcsimító riffhalmaz!

Cult Of Luna

Már nem kell sokat aludni a The Raging River megjelenéséig, február 5-től mindenki számára elérhető lesz a Cult Of Luna új albuma. A lemezen maga Mark Lanegan is tiszteletét teszi, ami csak emeli az amúgy sem alacsony nívót!

Dream Theater

Elvileg az év végére ígéri a következő nagylemezét a progresszív metal császára, a Dream Theater, melynek anyagát már javában írja John Petrucci. A vélhetően nyolchúros gitárokat is bevető alkotást Petrucci szólóalbuma és a Liquid Tension Experiment feltámasztása előzte meg, reméljük, maradt még bőven technika azokban az ujjakban!

Ektomorf

Az előző albummal, a Fury-val új korszakot kezdett az Ektomorf. A minden eddiginél thrashesebb lemezük folytatása, a Reborn is bőven adagolja majd a riffeket, de az előzetes dalok alapján valamivel több dallammal, mint a nagytesón megszokhattuk.

Exodus

Miután rendesen kiszolgálta az idejét a Slayerben, Gary Holt visszatért a saját csapatához, az Exodushoz. Hogy Kerry King mellett mennyi Slayer íz ragadt rá az amúgy is gyilkos riffekket szállító gitárosra, majd kiderül, a Persona Non Grata a nyár folyamán fog a boltokba és a megfelelő platformokra kerülni.

Eyehategod

"És annyi balszerencse közt, Olly sok viszály után" csak megszületett az Eyehategod albuma, az A History of Nomadic Behavior. A hét év kihagyás után megjelenő korong - közben azért nem mellékesen ott volt Mike IX Williams májleállása és -transzplantja - március 12-re várható.

Ghost

A Prequelle, még ha nem is aratott osztatlan sikert a rajongók között, azért egy újabb, minden eddiginél magasabb szintre lőtte a Ghostot. Tobias Forge persze mint eddig is, minden lépést, minden hangot előre kiszámol, azt ígéri, hogy a friss anyag jóval súlyosabb lesz, mint az elődje. Ráadásul "több nagy dolog" is várható a csapattól idén, akármik is legyenek azok.

Gojira

Az már biztos, hogy friss albumot hoz Magyarországra a Gojira, ahol és amikor (ez a főbb kérdés) a Korn előtt fogják leszedni az arcokat, fejeket. A Magma utódjáról eddig egy szám, az Another World került ki étvágygerjesztőnek, viszont azóta is csend honol körülöttük.

High on Fire

Az előző lemezükkel, az Electric Messiah-val hazavitték a Grammy-t, így ha még sokaknak nem is jelent már annyit ez a kitűntetés, mint régen, azért csak van elvárás Matt Pike-ékkal szemben. Az időközben az alapító dobos, Des Kensel nélkül alkotó csapat idénre tervezi a következő anyagot, de erről még nem sok konkrétumot tudni.

Judas Priest

A 2018-as Firepowerrel igen nagyot robbantott a Judas Priest, majdnemhogy visszatértek oda, ahol... Nem. Eddig is ott voltak: a csúcson! Viszont a fémistenek igen odarakták az említett lemezt, alaposan rá kell majd gyúrni, ha azt überelni akarják!

0slayer2019_12_eredmeny.jpg

Kerry King

A Slayer legutóbbi albuma, a Repentless után rengetek riffje maradt Kerry Kingnek, erről a lemez megjelenése környékén is többször nyilatkozott. A marcona gitáros márpedig nem fog a fenekén ülni, amíg ki nem adja azokat, nagyjából két albumra való ötletből fogja kiszemezgetni a legjobbakat.

King Diamond

Tizennégy éve annak, hogy nem jött ki King Diamond-album (friss Mercyful Fate-lemezt már huszonkét esztendeje nem hallott a nagyközönség!), így illett is valamit villantania a jellegzetes arcfestéssel és hangszínnel rendelkező énekesnek. A The Institute valamikori kiadásáról nem most jöttek az első hírek, sőt, ha nincs a járvány, lehet, már tavaly elérhető lett volna. Azóta viszont a tavalyelőtt év végén bemutatott Masquerade Of Madness leszámítva semmi hírt nem hallani róla.

Mastodon

Attól függően, hogy meddig húzódik ez az otthonlévős időszak, lehet, hogy nem is egy, hanem egyenesen két lemezt is felvesz majd a Mastodon. A tagok révén rengeteg oldalhajtással rendelkező zenekar mindig hozza az elvárható szintet, csalódásra most sem valószínű, hogy lesz okunk!

Megadeth

A rákból való kigyógyulása rendesen meglódította Dave Mustaine-t, aki ebből fakadóan teljesen ki fogja használni a zenekarban a friss hús szerepét betöltő dobos, Dirk Verbeuren adottságait. Elvileg már kilenc nóta a zsákban, az ígéretek igen hangzatosak: a Rust In Peace óta legvadabb Megadeth-csomagra számíthatunk majd.

Metallica

Lars Ulrich szereti fenntartani a figyelmet a csapat körül: természetesen a Metallica is írja a következő anyagot, ebben a helyzetben talán nem is kérdés, viszont érdekesebb, hogy az eddigi legsúlyosabb, legkirályabb korongot ígéri nekünk a dobos. Hogy mi lesz belőle és mikor, sajnos még nem tudni. De reméljük, még idén elérhető lesz a végeredmény!

ozzy_2019.jpg

Ozzy Osbourne

Az öreg lényegében ki sem jött a stúdióból, máris megkezdte a tavalyi Ordinary Man utódjának a munkálatait. A megint több neves vendéget felvonultató lemez ismét Andrew Watt irányítása alatt készül, hogy mikor lesz teljesen befejezve, az a Sötétség Hercegének egészségi állapotától is függ.

Rammstein

Mivel maradtak riffek a tavalyelőtti, cím nélküli lemez sessionjeiből, volt miből kiindulnia a germán szextettnek. A járvány alatt beköltöztek a legutóbb is használt stúdió falai közé, ahol már készülnek az újabb adag őrület alapjai. Így legalább nyugodtan elmondhatjuk, hogy hiába az ijesztő ígéretek, mégsem a "gyufás" korong lesz az utolsó tőlük.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rammstein (@rammsteinofficial) által megosztott bejegyzés


Red Hot Chili Peppers

Mióta John Frusciante újra visszatért az RHCP-be, egy kertiparty-n való fellépés leszámítva igen nagy a csend a funk-rockerek körül. Persze erről a járvány is nagyban tehet, de a nagy csendet úgy kell érteni, hogy tényleg NAGY! Valami készül...

Road

A hevesiek az előző albummal is folytatták a modernebb, súlyosabb vonal felé való elmozdulást, melyet várhatóan (remélhetőleg) a következő lemezükön is folytatnak majd. Eddig egy új nóta került ki, a régivonalasabb hangvételű Ahol a hegyeket látod, amit a Road Movie sorozathoz készítettek el. Az ígéretek szerint a többi lassan csepereg majd!

Rob Zombie

Az évek óta ígért és a nyilatkozatok szerint igen erős The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy egész pontosan március 12-én fog megjelenni, erről egy dalt már mutattak is Zombi Róberték. Hogy milyen is lesz a csomag azt leszámítva, hogy még az Astro-Creepnél is combosabb (annak ígéri a névadó frontember), hamarosan kiderül!

Serj Tankian

Az Elasticity nem teljes album lesz, mégis a SOAD-rajongóknak érdekes témákat mutat majd be. Ugyanis itt jelennek majd meg Tankian azon ötletei, melyek a végül meg nem jelent System Of A Down CD-n kaptak volna helyet. Azok a csúnya-csúnya anyagi viták, ugye?

Tomahawk

Mike Patton is jó ideje tagja a zenekarhalmozók klubjának, a Faith No More énekese a Dead Cross és a Mr. Bungle mellett a Tomahawkot is beizzította, melyben rajta kívül Duane Denison (Jesus Lizard), Trevor Dunn (Mr. Bungle) és John Stanier (Battles, ex-Helmet) zenélnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1016378618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2021.01.10. 15:08:38

És még egy nagy kérőjel. Mikor lát napvilágot a már több mint egy éve készen lévő új FF lemez?

Grgabácsi 2021.01.11. 09:34:24

Valami jóféle Neurosist is várnék, csak úgy a magunk mögött hagyott 2020-ra való tekintettel is.

body_andras 2021.01.11. 11:11:52

Gyanítom hogy az Iron Maiden is kész van egy új stúdióalbummal már 2019 óta.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum