RockStation

Most a legőszintébb minden sor

Interjú a Téveszme zenekarral

2021. május 06. - BETH

teveszme-2021-1000x636.jpg

Februárban már beszámoltunk nektek a legújabb Téveszme EP-ről, és az első benyomásainkról. Az már akkor is látszott, hogy kicsit tovább is faggatnánk az egri, a hardcore/punk szcénában megkerülhetetlen bandát az ‘exkluzív kulisszatitkokról’. Arra persze nem számítottunk, hogy az interjút nagyjából két hónapba (!) kerül majd összehozni, ami a srácok szerint tulajdonképpen választ is adott minden, a szünet okát firtató kérdésünkre. Cserébe kendőzetlenül őszinte és aktuális lenyomatot kaptunk – sokunk számára ismerős élethelyzetekről.  

Hét év után új EP-vel jelentkeztetek. Most őszintén; mi tartott ennyi ideig? Azért amíg a Covid be nem ütött koncerten itt-ott lehetett veletek találkozni. 
 
Viktor: Volt egy rakás zenekaron kívüli teendője mindenkinek, illetve van egy konszenzus közöttünk, miszerint nem helyezzük magunkat nyomás alá fölöslegesen, hiszen ez az egyik (ha nem) legkedvesebb hobbink, ahová önmegvalósítani és kibontakozni járunk. Emellett nyilván az is igaz, hogy amikor 3 éve is kb. 90%-os készültségű volt az album, akkor már égett a pofám nem kicsit, főleg, hogy minden évben idénre ígértem az új lemezt. Összességében viszont jót tett neki szerintem, hogy a maradék 10%-ot hagytuk érni, már amennyiben lehet itt ilyen hasraütésszerű számokkal dobálózni. 

Áté: Általában nem szorítjuk magunkat határidőkhöz a zenekaros dolgokkal kapcsolatban, ami egyrészt szerintem is az alapja annak, hogy ennyi idő után is együtt vagyunk és élvezettel járunk le a terembe, másrészt megadja a lehetőséget, hogy ne jöjjön ki legalább az 1 új szám/év arány, mint ennél az EP-nél is...  

Ha jól rémlik az EP dalai közül már korábban is játszottatok egyet, vagy kettőt. Mikor születtek meg ezek a tételek?  
 
Viktor: A szövegek közül nagyon sok meg volt már írva, illetve hát a gondolatok töredékesen léteztek egy óriási .txt fájlban, amit magam előtt görgetek sok HDD és esztendő óta. Norbi is folyamatosan gyártotta a riffeket Átéval, matekozták össze Rozsival, tehát zene is megvolt nagyrészt legkésőbb 2017-re. Az Alestorm-os Elliot Vernon, a budaörsi zenesulis Nyerják Gábor és a Nemecsek-es Rófusz Geri segítségével valósultak meg a teljesen véletlenszerű időpontokban elkövetett demófelvételeink. Az utóbbi 3 évben inkább már csak csiszolgattunk, viszont nem gyorsította a folyamatot a tényező, hogy 2-3 havonta tudtunk csak teljes létszámmal próbálni. 

Áté: Én is kb. 2018 köré tenném azt, amikor ráfeküdtünk arra, hogy a félkész számokat és függőben lévő témákat összegyúrjuk. Akkoriban kezdtük el az első demózásokat még Rófusz Gerivel a Nemecsekből. Ha jól emlékszem, 2-3 szám már akkor is fel lett véve, de aztán 2020-ban, amikor már kirajzolódott, hogy 5 számot szánunk az EP-re, újra nekifutottunk házilag rögzíteni a sávokat, ami így utólag nagyon jó döntés volt, mert rengeteg időt megspórolt a stúdióban. 

Viktor a Mihaszna film oszlopos tagjaként eléggé elfoglalt az utóbbi pár évben. Ennek mekkora szerepe van abban, hogy időben azért tovább tartanak a dolgok nálatok? 
 
Viktor: El kell ismernem a felelősségem e tekintetben :D  

Kívülről szemlélve nekem korábban is úgy tűnt, hogy az általatok játszott hc/punk (ha egyáltalán ez a definíció helytálló) Viktor költői magasságokban lévő szövegeivel itthon underground kultstátuszba helyez benneteket. A rajongók részéről nem éreztetek egyfajta elvárást egy folyamatosabb jelenlétre? (ezzel kapcsolatban kérdés az, hogy mennyire zavaró számotokra ha megpróbálnak titeket másokhoz hasonlítani?) 
 
Viktor: A koncertre látogatók gyakran kérdőre vonnak emiatt, szóval érzünk némi nyomást, de ez egyáltalán nem kellemetlen, inkább köszönjük szépen, hogy hallgatnak és megtisztelnek minket jelenlétükkel. Nyilván elképesztően jól esik az is, hogy nagyobb igény mutatkozik ránk, mint amennyi kapacitásunk van, ezért most keserű ígéretként hangozhat, hogy a jövőben sem lesz ez sajnos másképp. Valószínűleg többet fogunk koncertezni, mint a covid idején, de évi 4-5-6 alkalom is nehezen kivitelezhető a "civil" elfoglaltságaink miatt. A másokhoz hasonlítás sosem zavart, illetve sosem volt kellemetlen. Vannak persze vicces feltételezések olykor, de aki Toolt, AFI-t vél felfedezni itt-ott hatásként, az biztosan jó nyomon jár. Ezek a bandák majdnem mindegyikünk lejátszójában megtalálhatóak, vagy azok voltak, szóval hatottak ránk. Van, hogy mi is észrevesszük egy riffnél, hogy "baszki, ez teljesen Tool", de aztán meghagyjuk, mert jól szól, és rejtett főhajtásként aposztrofáljuk inkább. 

Áté: Ha a koncertekre gondolsz, sajnos valóban nem tudunk már eljutni annyi helyre, mint az előző anyag idejében, pedig látjuk és érezzük az igényt rá. Imádtuk azokat az időket, amikor hetente/kéthetente volt buli, a vele járó utazással, afterekkel, földön alvással, DIY-kocsmákban zsetonért ivással, stb., de sajnos ma már ez kivitelezhetetlen lenne. Pont ezért, próbáljuk úgy belőni a koncerteket, hogy a nagyvárosokat meg tudjuk látogatni legalább évente és mindenki számára legyen egy buli, elérhető közelségben. 

teveszme_bodnar_david.jpgFotó: Bodnár Dávid

Meséljetek nekünk picit a felvételekről, a stúdiózásról. Mennyiben nehezítette a vírushelyzet a szervezést? Ha nem lett volna Covid, akkor változott volna a premier ideje? 
 
Viktor: Tulajdonképp semmiben sem befolyásolta. Nem esett nehezünkre a maszkhasználat, a süketszoba hermetikusan szigetelt, e tekintetben nem volt gond tehát. Az egerszalóki Standing Waves is kívül esik bármilyen tömegtől, ráadásul imádunk Sohival dolgozni, sokadszorra működik közre velünk a lemezgyúrásnál. A premier ideje inkább azért tolódott, mert a suszter cipője elvének mentén nehezen tudtam kapacitást helyezni a klipre és a dalszöveges videókra, melyek egyébként Mezei Bence nélkül nem jöttek volna össze, hiszen az artwork az ő agyszüleménye. Remélhetőleg ki is tudjuk hozni idén bakeliten, hogy nagy méretben is átjöjjenek az apró részletek. 

Áté: A demozás sokat segített abban, hogy már egy kész koncepcióval menjünk Sohihoz, fix tempókkal, elképzeléssel a hangzásról. Előre elküldtük neki is, így amikor a tényleges felvételre került a sor, addigra sok esetben már neki is megvoltak az ötletei, ami segített abban, hogy az anyag elérje a végleges állapotát. 

Mi inspirálta a legújabb dalokat? 
 
Viktor: Szokás szerint személyes élmények és az azokból levont konkluziók. Csak félig szándékosan, de egészen sajátos életet éltem eddig: tetőszigetelő építőipari bölcsészmérnök  egyetemista kisinasból külföldi gyüttmenten át félsikeres filmes vállalkozóig minden voltam az utóbbi 10 évben, de ezt az egyébként kalandos utat tönkrement párkapcsolatok, egzisztenciális légszomj, és édesapám öt évvel ezelőtti váratlan halála szegélyezték. Szerintem minden lemez kapcsán elmondom a közhelyemet, hogy "most lett a legőszintébb minden sor", viszont most fordult elő először, hogy ki kellett szűrnöm pár gondolatot. Sokáig őrlődtem rajtuk, de végül kontraproduktivnak ítéltem őket. Őszinték voltak, valós sérelemből és emlékekből fakadtak, de egy meglehetősen nagy amplitúdójú hullám völgyében jártam sokáig, és amikor kikecmeregtem belőle, más szemmel tekintettem ezekre a sorokra. Ebben nagy segítségemre volt a már említett .txt fájl, ami segített szembesíteni magamat magammal. Miután már full rébuszokban beszélek, kimondom, hogy nagyon súlyos szuicid gondolatok voltak ezek. Pár hipnoterápia után viszont (amit ezúton is ajánlok mindenkinek legkésőbb 15 éves koráig, főleg akkor, ha Közép-Európában nőtt fel) gyógyulásnak indultak azok a lelki gennycsomók, amik odáig fertőzték a tudatomat, hogy egyetlen logikus és legjobb megoldásnak a végső lelépést találtam. Mindezt azért mondtam most el totál nyíltan, mert jelen helyzetben rengetegen küzdhetnek hasonló parákkal. Nekik szeretném üzenni, hogy a feladás nem opció, és a segítségkérés ez esetben a legbátrabb tett.  
 
Tudjuk, hogy nem kellemes téma, de hogy töltöttétek - a felvételeken kívül - az elmúlt egy évet, titeket hogy érintett a járvány?  
 
Viktor: Nagyon hálás vagyok, és persze lekopogom, mert a zenekarból egyikünket se érte számottevően rosszul a válság. 2020 januárjában már látható volt, hogy el fog terjedni, le lesz zárva a világ, és minimum másfél év karantén következik. Várható volt a káosz, a lázadások, a ló minden oldaláról érkező konteók és a hanyatló 20. századi berendezkedések okozta kényszerű paradigmaváltás. Ugyan felkészültünk mindezekre, de magam részéről kicsit csalódott vagyok, mert a legrosszabb forgatókönyvnél jobbat vártam titkon. Az emberiség leginkább kettes alára vizsgázott, és ismét bebizonyította, hogy mindig elmegyünk a szakadék széléig, megszédülünk, és nagy zihálva visszakapaszkodunk a pusztulásból. Most inkább attól félek, hogy a klímaváltozás kapcsán is így lesz, ami azért eggyel nagyobb kihívás lesz, mint a koronavírus. Valljuk be, pofonegyszerűen elkerülhető lett volna mindez, ha a tudománynak és a szakembereknek hiszünk öltönyös maffiaállam-férfiak meg érzelemből érvelő érdekvloggerek helyett. Szóval irgalmatlanul össze kell szednünk magunkat. 

Áté: Meló szinten, számomra majdnem 100%-ban home office-ban telt az idő, annak minden előnyével és hátrányával. A Covid egyik pozitívuma egyébként, ha lehet ilyet mondani, hogy Norbival gyakrabban lejártunk 2-en is a terembe, és írtuk/finomítottuk a számokat. Emellett volt 2 zenekaros lagzi is, szűk körben, de töretlen lelkesedéssel. Számomra az aktualitás pedig, hogy Rozsiék után, nálunk érkezik a 2. Téveszme-baba, úgyhogy olyan sokfelé idén nem is mennék :D  Persze, nagyon bízunk benne, hogy minél előbb normalizálódik a helyzet és már több koncert szervezése is folyamatban van, a pozitív végkifejlet reményében.  

Terveztek-e további klipeket a lemezhez?  
 
Viktor: Sajnos nem lesz rá kapacitás...de itt is szeretném elmondani, hogy extra köszönet jár drága kollégámnak és bratyeszomnak, Lerch Péternek, aki 5 éven keresztül kapott lencsevégre minket a koncerteken.  

Ha hívnátok vendégelőadókat, zenészeket egy lemezetekhez ki lenne az?  
 
Viktor: Konkrét terv még nincs, de sosem zárkóztunk el a közreműködéstől, jó dolgok kerekedhetnek ki belőle. 

Áté: Fú, ha lehet nagyon vad ötlet is, imádnám ha a Dead South-al írhatnánk egy instrumentális számot, banjoval meg népi hangszerekkel. A realitások talaján maradva, a haveri körbe tartozó zenekarok közül a Nemecsek, Hanoi, Bipoláris, Petőfi négyesből jó dolgokat tudok elképzelni, akár egy közös split formájában is. 

Mikor jön az új lemez? :D  
 
Viktor: Egy ígéretemet se tudtam betartani ezzel kapcsolatban, szóval lehet, hogy most nem próbálkoznék meg még eggyel (nevet). Annyi biztos, hogy szeretnénk írni. 

Áté: Ötlet rengeteg van, lelkesedés is. Mi is bízunk abban, hogy ha az időt is megtaláljuk rá, akkor nem fog megint eltelni újra 7 év. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7116523720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum