RockStation

Több új lemez is késve érkezik a gyártási problémák miatt

Legutóbb éppen a Machine Head és a Megadeth halasztott

2022. február 06. - moravsky_vrabec

2021_nirvana_nevermind_lp.jpg

Többször is hallhattuk mostanában, hogy a fizikai hanghordozók, különösen a vinyl lemezek - leánykori nevén bakelit - gyártása nehézségekbe ütközik, ami a megjelenések csúszásához vezet. De tényleg olyan bonyolult kipréselni pár deka műanyagot? Úgy tűnik, igen.

A probléma röviden abban áll, hogy a kereslet nagyjából két-háromszorosa a gyártókapacitásnak. A cégek várólistákat alkalmaznak, és nyilván a multik nagy példányszámú albumai és a klasszikusok újrakiadásai elsőbbséget élveznek egy független kiadó párezres, esetleg néhány-százas megrendelésével szemben. Egy friss becslés szerint egy sztár közel fél évet, míg egy mezei előadó akár 9-10 hónapot is várhat, mire kézbe veheti a saját lemezét. 

A hagyományos lemezek a CD megjelenésével szorultak vissza, majd a letöltések és a digitális zenehallgatás térnyerésével marginálissá váltak. Az eladások 2010 körül érték el a mélypontot, majd meglepetésre lassú növekedésnek indultak, míg az utóbbi két évben szinte kilőttek. A brit piacról sikerült konkrét adatokat is találni: a 90-es évek közepén 1,5 millió LP fogyott a szigetországban évente, 2010 körül alig kétszázezer, tíz évre rá pedig közel ötmillió! A vásárlók újra felfedezték a formátumot, ami nemcsak az egyik legjobb módja a szeretett előadó támogatásának, de a birtoklás igényét is kiszolgálja, szebben-jobban, mint egy CD, kazetta, vagy éppen egy tömörített adatcsomag a mobilunkon. Mindennek tetejébe jött az a fránya járvány, és koncertek híján, a zenerajongásra szánt összeget is el kellett valahogy tapsolni. Egyre több művész vállalta be újra az LP-kiadást, ami szép lassan újra divatba jött. 

black-album-dlx.jpg

Sejthetjük, hogy ezt az ugrásszerű növekedést már nem csak az underground táplálta, de az sem igazságos, ha mindent Adele nyakába varrunk. Több cikk és zenész ugyanis vele példálózik, miután a legújabb lemezéből félmillió bakelitet gyártattak, ebből 130 ezret sikerült is egy hét alatt elpattintani. Rajta kívül több sztár is a karácsonyi piacra időzítette az új megjelenését, és természetesen sem ők, sem a kiadóik nem akartak lemaradni az új divat révén ölükbe hulló ajándék lóvéról. 

A kereslet felfutását a gyártók nem tudták követni, ugyanis sokkal kisebb volumenre vannak berendezkedve. A gyártás költséges és időigényes (különösen a színes vinylek esetében), szakember se terem minden bokorban, és új üzemet sem lehet egyik napról a másikra felhúzni. Meg persze kockázatos is, mert ki tudja, meddig tart ki a hullámhegy. Mindezt még nyersanyaghiány és az árak emelkedése is tetézi, ezen már nem is rugóznék.

mh2021.png

Mi lehet a megoldás? A legkézenfekvőbb a megjelenések elcsúsztatása. Ezzel élt (nyilván kényszerűségből) a Machine Head, akikről épp a héten írtuk meg, hogy már rég kész a lemezük, de csak a nyár végére ígérik. Az amúgy is komikus módon sokáig vajúdó Megadeth albuma is a fiókban van már, de Dave Mustaine épp a múlt héten közölte, hogy a tavaszra ígért megjelenés inkább nyár lesz. 2022 nyara, csak a pontosság kedvéért, hehe. És ők még a közepesen nagy nevek, mit tegyenek az igazi underground bandák, akik valami minimális pénzt is keresnének ezzel? Hát várnak, közben néhány hetente kiadnak egy előzetes dalt/videót, hogy melegen tartsák az érdeklődést. Esetleg egyéb promóciós ajándéktárgyakat kínálnak, szerencsére a pólóhoz nem kell se PVC, se öntőforma... 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1417176952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum