RockStation

BARBA NEGRA – NINCS, MIÉRT OTTHON MARADJ

2022. szeptember 26. - rockstation

bnk_poszt_3.jpg

Hónapok óta keringenek a hírek, hol magasabb, hol a gyengébb lángon égve a Barba Negra költözésével kapcsolatosan. Egy korábbi, félresikerült online híradásra reagálva a budai szórakozóhely nyomatékosította, hogy volt, van és lesz is, de időt kér közönségétől. Néhány nappal ezelőtt bedobták a követ az állóvízbe, amikor is bejelentették, hogy két helyszín, a Barba Negra Red Stage és a Barba Negra Blue Stage egymással párhuzamos működéssel kínál új lehetőségeket. Azóta a közösségi oldalán és weboldalán is megjelentek az eseményeknél a színekre utaló jelölések, és egyértelmüsítették, hogy év végéig a jelenlegi Barba Negra Track területén működik a Blue Stage, míg a Red Stage új helyszínen nyit.

Arról, hogy a költözést mi indokolta, és mik a tervek, a leginkább illetékessel, Szűcs Mihállyal, a Barba Negra vezetőjével beszélgettünk.

Mikor fogalmazódott meg a költözés, változtatás gondolata?
2018-ban, egy nagyon sikeres időszak közepén éreztük meg először, hogy az akkori klub, a Prielle Kornélia utcában kicsi, egyszerűen kinőttük. Sok nemzetközi és hazai koncertünk is sokkal a program napja előtt elővételesen teltházas lett. Ez persze örömteli, és nagyon nagy marketing értékkel bírt, de közben hozta magával a kérdést, hogy hol lehetnek a határok. A másik indikátor az volt, hogy külön helyszínen működött a szabadtér és a zárt klub. Régi álom volt, hogy valahogy össze kellene hozni a kettőt egy helyre, ezzel azt a szlogenünket, hogy „minden egy helyen”, ténylegesen valósággá tudjuk kovácsolni.
Tulajdonosi szinten megtörtént a döntés, elkezdtük a tervezést, és célul tűztük ki, hogy költözzön minden egy helyre, egy időben akár tudjunk több programot lebonyolítani, legyen modernebb, legyen ténylegében hiánypótló a Barba Negra

Amiről mesélsz, az négy éve történt. Most pedig 2022 őszét írjuk. Mi történt ebben a 4 évben?
2020-ban, amikor az első lépéseket meg kellett volna tennünk, hatalmas gyomrost kaptunk: március 11-én az első lezárásokkal megérkezett a Covid. A tervek szerint 2020 októberében lett volna a költözés, ám a tiltás és korlátozások megijesztettek minket is, és a tervezhetetlenség miatt újra kellett gondolnunk mindent. Nem engedtük el az elképzeléseinket, csak át kellett azokat csoportosítani.
A kisterem beruházása elkezdődött, és fel is építettük 2020 végére, igaz még nem a végső helyére, de szerettük volna, ha fejlődésünk folyamatosan látszik, és ezzel a folyamatos működést is biztosítottuk. Sajnos, 2021. május végéig ezt a termet nem tudtuk használni, nem voltak rendezvények a jól ismert lezárások miatt. Akkor meghoztuk a döntést, hogy bármi áron, de folytatjuk. Nem küldtünk el senkit, és mindenáron egyben akartam tartani a csapatot.

Hogyan sikerült ezt a nehéz időszakot átvészelni?
2022. március közepéig a védettségi igazolvány és a vele járó elmaradások érkeztek, ami darabokra tépte az egész piacot. Soha nem gondolt és látott mélyrepülés vette kezdetét. Nagy összegű bevételtől estünk el mi is épp úgy, mint a szakma össze szereplője. Ebből a sokkból fel sem ocsúdtunk, amikor azzal szembesültünk, hogy a nemzetközi fellépők is sorra mondják le, vagy tervezik újra turnéikat egy későbbi időpontra. Ez volt az az időszak, amikor újra fel kellett tennünk a kérdést: kinek, minek a nagyterem?
Úgy döntöttünk, hogy nem kapkodunk, átgondoltan kell cselekedni, hogy ezt az egész rémálmot kibírjuk, ne menjen el a kedvünk, és a forrásaink is stabilak maradjanak. Az azóta kirobbant háború, az infláció, rezsiemelkedés, amit ma már érzékelünk, nem könnyíti meg most sem a helyzetet.
3 éve már, hogy az ember, aki szeret álmodni és minden a fejében, kezében volt, úgy érezte, elveszítette mindazt, amiért dolgozott, hullámvasúton az élete és gondolatai. Látom a vezetőséget, portásokat, pultosokat, mindenkit, aki velünk dolgozik. A zenei piacot, a közönségével és azt mondtam: álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk azokat. Mindegy az idő és a hogyan, de sikerülnie kell. Már nem is akarom tudni, mit veszítettem az elmúlt 3 évben, csak azt szeretném, hogy az álmok beteljesüljenek és ne legyenek a veszteségek hiába valók.

Az évek során láttuk már, hogy mersz nagyokat álmodni. Most mi az, ami nem csak álom lesz, de megvalósulni látszik?
Az új Barba Negra olyanra lett álmodva, ami egyszerű, de sokkal több lehetőséget ad, mint a korábbi. Lesz a nagyterem, a Barba Negra Red Stage, ami Magyarország legnagyobb klubja lesz, amiben fesztivál nagyszínpad méret és technikai felszereltség vár mindenkit, befogadóképessége 3000+ fő. Magyarországon soha nem létesült ilyen technikai felszereltséggel állandó zárt rendezvényhelyszín.
Nyáron, a terület részben nyitott falakkal, de fedéssel biztosítja a közönségnek, hogy rossz időjárás esetén sem ázik, így nincs, miért otthon maradjon. A fedés biztosítja a koncertlátogatók időjárástól független szórakozását. A beengedhető létszám nagyobb lesz, mint jelenleg a Barba Negra Track befogadóképesség.

A kisebb rendezvénytér, 850 fős befogadó képességgel Barba Negra Blue Stage néven működik, december 31-ig a Track területén, 2023 januárjában pedig ez is költözik az új helyszínre.

Az egész terület egybenyitva, a termekkel adja a teljességet, mindezt a szabad ég teszi kerek egésszé, a fákkal ölelt területen, így a szabadtéri időszakban a Barba Negra Green Stage-dzsel teljesedik ki az egész éves működés, így teljesül be régi tervünk: minden 1 helyen.

bn_koncert_4.jpg

Sokan rebesgették már, hogy Csepelre költöztük. Lehet hivatalosan beszélni a címről?
Természetesen lehet. Az új helyszín a Budapest XXI. kerületi, Szállító u 3. alatt található. Nagyon sokat vizsgáltuk, hogy a helyszín milyen lehet, és milyen előnyöket rejt magában. Tudjuk, hogy ez sokaknak, sőt mindenkinek újratervezést fog hozni a szórakozási szokásában, de ahogy anno, 11 évvel ezelőtt a Prielle Kornélia utcát is megszokták és megszerették az emberek, hiszünk benne, hogy az új helyet is szeretni fogják. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minden információt eljuttassunk a vendégeinkhez, éppen ezért nem is egyszerre öntöttünk minden információt rájuk. Az, hogy beszélgetnek, akár vitáznak, az élet természetes velejárója. Szerintem nagyon jó közlekedési lehetőségek vannak: HÉV-vel a Boráros térről 6 perc alatt megközelíthető. A 35, 36, 148, 151-es buszok is rugalmas közlekdést biztosítanak. Az éjszakai járatokkal, 948, 979, 979A, amik a belvárosba közlekednek, a hazajutással sem lehet gond.

Nem tudom nem megkérdezni: a XI. kerület egy ilyen brandet elenged? Nem akartak marasztalni?
Azt ki kell jelenteni, hogy a 11. kerület örökre az életem része lett. Furcsa a szám, mert 11 évet töltöttem itt el. Remélem akkor most 21-et fogunk az új helyszínen. 
Szóval a 11. kerületi helyszín méretében kicsi ahhoz, amit megálmodtunk, de természetesen biztos sokszor arra fogok kanyarodni, már csak rutinból is. Soha nem volt feszültség a kerület vezetésével és hatósági szervekkel. Csak jó tudok mondani róluk, de nem volt egyszer sem beszélgetés arról, hogy maradjunk. 

Az új helyszín csak helyszínváltozást, vagy egyéb új dolgokat is hoz magával?
Szeretnénk nyitni a szórakoztatáson kívül a szakmai képzések felé, szeretnénk helyszínt biztosítani technikai és zenei képzéseknek. Iskoláknak bejárást biztosítani, hogy a zenei kultúra színfalai mögötti munkát is megismertessük az érdeklődőkkel. Továbbra is, 10 év távlatából szeretnénk a fogyatékkal élők világnapjának a házigazdái lenni. Természetesen a Barba Negra szervezésében lebonyolított programokat a fogyatékkal élők ingyen látogathatják. Továbbra is szeretnénk biztosítani az általunk választott egészségügyi intézményeknek a tiszteletjegyeket, ahogy azt lassan két éve tesszük.
A kerület lakosainak változatosan szeretnénk biztosítani a lehetőséget a szórakozásra, több alkalommal megadva a lehetőséget az ingyenes koncertlátogatásra. Ahogy tettük eddig is, továbbra is tervezzük, hogy többször, a leggyorsabbaknak, regisztrációs jegyekkel garantáljuk az ingyenes bejutást. Természetes, hogy vannak még egyéb terveink, ötleteink, de arról majd idejében beszéljünk.

Várható még új ötletek és új projektek?
Szeretek tervezni és álmodozni. Kollégáimmal azon fogunk dolgozni, hogy új álmokat valósítsunk meg majd a jövőben akár már 2023-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2317940288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum