RockStation

Rock Nuggets Vol5. / Tad Morose - March of the Obsequious (GMR Music, 2022)

2023. január 10. - moravsky_vrabec

tadmorose2022cover.jpg

Új, Rock Nuggets névre keresztelt rovatunkban olyan albumokról írunk röviden, amelyek talán kevésbé jelentősek, vagy csak véges kapacitásaink miatt nem tudunk velük behatóbban foglalkozni, mégis úgy gondoljuk, érdekesek lehetnek számotokra. Ma a svéd underground mélyéről mutatunk egy lemezt, a Tad Morose zenekartól. 

Tad Morose már bő három évtizede játssza a klasszikus, kicsit progos, helyenként heroikus, de alapvetően dallamos metálzenét. A korai időszakban valamivel sötétebb húrokat is pengettek, földijeikhez, a Morgana Lefay-hez hasonlóan egy kis US-power és egy csipetnyi doom is vegyült a zenéjükbe, ez mostanra letisztult, és szépen besoroltak az euro-power bandák másodvonalába. Az egyetlen fix pont Christer Andersson gitáros-billentyűs személye, a többi poszton jelentős fluktuáció zajlott. A March of the Obsequious már a tizedik lemezük, ami azért sokkal jobb annál, amennyire elsikkadni látszik a jelenlegi túltermelésben. Ronny Hemlin énekes magas fekvésű hangja és dallamai különleges atmoszférát teremtenek, van egyfajta saját világa a lemeznek. Nekem az is nagyon tetszik, hogy a kommerszebb power metal csapatoknál valamivel feszesebb, keményebb az összkép, talán a korai Savatage is jó referencia lehet. Nem nagyon szeretek hasonlítgatni, de szerintem a Hammerfall friss kiadványánál bőven jobban sikerült, pedig ugye nagyon nem ugyanaz a liga a két svéd brigád. A barátkozást kezdjük a címadó dallal, amihez egy nem túl költségigényes videót is összedobtak a svédek. Fun fact: a címben szereplő "obsequious" szó (jelentése: alázatos) írásmódja annyira bonyolult, hogy még a hivatalos videó címében is elírták, lásd alább. 

35kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7918018476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rendes Zsolt 2023.01.13. 08:24:52

Ez egy nagyon jó lemez! A Hemlin ( van/volt a hangjában nem kevés Ripper) éra lemezeit szeretem ettől a bandától, a korai (sokak által a csúcsok) dolgaik nem igazán jöttek be.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum