RockStation

Kitüntetést vonhatnak meg a Sabatontól

2023. január 12. - theshattered

sabaton2022.jpgVisszavonhatják a Svéd Szkeptikus Szövetség által tavaly adományozott Årets Folkbildare 2022 (kb. Az év népművelője) címet a Sabatontól. Az egész Pär Sundströmnek, a zenekar basszusgitárosának megjegyzése miatt mehet végbe, amit még a 2015-ös, a Krím-félszigeten adott koncertjükkel kapcsolatban tett.

A Dagens Nyheter (svéd újság), mely a hivatalos, a svéd zenét és kultúrát bemutató lejátszási listájáról is törölte a Carolus Rexet egy 2015-ös, Sundströmmel készített interjút vett elő, melyben a következőt mondta az akkor már megszállt Krímben adott bulival kapcsolatban: "A rajongóknak játszunk, akárhol is éljenek. Azért voltunk ott, hogy a bemutassuk a zenénket, ahogy mindig is tesszük. Azt tesszük, ami szeretnénk, a történelemről éneklünk, heavy metalt játszunk. Tudom, hogy az emberek politizálni szeretnének minket, de mi nem igazán szeretnénk ezt." A sajtótermék a koncerttel kapcsolatosan azt is kifogásolja, hogy azt a Nattvargarna nevű motoros csapat szervezte, akik az értesüléseik szerint közel állnak Vlagyimir Putyinhoz. 2016-ban ezt mondta a zenész a krími koncertről, amit szintén kifogásolt az újság: "Alig érezni, hogy megszállva éreznék magukat, pedig pont az ellenkezője történik."

Visszatérve a jelenbe, Sundström az egész kitüntetés-megvonósdihoz ennyit fűzött kommentárként: "Az idézett szöveg arról szól, hogy akkor és ott miként láttam a szituációt a helyszínen és arról, milyen élményekkel tértem haza. Az, hogy valaki megszáll, vagy elfoglal egy másik országot, ellenkezik a nemzetközi törvényekkel, amit szerintem inkább alkalmazni kellene, mint fegyveres konfliktushoz folyamodni, mint ahogy most Ukrajnában történik. A katalógusunkban lévő dalok a bizonyíték arra, hogy már volt elég harc a múltban."

Hogy ténylegesen elveszik-e a kitűntetést  a zenekartól, egyelőre még nem tudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9518024586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum