RockStation

Avatar - Dance Devil Dance (Black Waltz Records, 2023)

Válts jegyet a svéd metal cirkuszba!

2023. március 31. - Sweet Melancholy

dance-devil-dance.jpgA különc, külsőségekre sokat adó svéd Avatar zenekar 2001-ben indította útjára metál cirkuszát. 

Ha valaki mindenképpen szeretné felcímkézni őket, nehéz feladata lesz. Szinte az összes metál műfaj felsorakoztatása mellett, meglepő stílus irányzatok keverésével teszik izgalmassá zenéjüket. Mindezek mellett a megjelenésük meglehetősen teátrális. Ez köszönhető főként, az énekes Johannes Eckerström extravagáns öltözékének és rémisztő bohócra festett arcának. A külcsín azonban nem válik a zene hátrányára, sőt talán még súlyosabbá teszi azt.

A bátran kísérletező, határokat feszegető zenekar legújabb lemeze a Dance Devil Dance idén február 17-én jelent meg és igazi zenei csemege lehet azoknak is, akik eddig még nem hallottak róluk. A modern rock és a különböző metál műfajok zseniális ötvözetét sikerült összepakolniuk 11 számba. Van itt kérem minden, mint egy jó cirkuszban...

Kedvcsinálóként a nagyon súlyos Valley of Disease-t és a Dirt I am Buried In-t előzetesen már tavaly megszellőztették, amiből sejteni lehetett, hogy valami különleges zenei élményben lesz részünk. 

A zenekar sokoldalúsága végig tetten érhető, azonban van egy-két szám, ahol teljes mértékben megmutatkozik. Ilyen például az On the Beach vagy a Do You Feel in Control, ahol a gitárjáték egészen elképesztő és összetett. Abszolút említést érdemel még a sodró lendületű Gotta Wanna Riot - ami picit talán ki is lóg a sorból és lehet, hogy ezért is lett személyes kedvencem. A Clouds Dippen in Chrome és a Hazma Suit pedig dinamikjával simán átgázol a hallgatóságon.

A nyitó Dance Devil Dance és a zseniális záró szám, egy duett Violence No Matter What (Duet w/Lzzy Hale) markáns fémkeretet ad az egész lemeznek, megmutatva, hogy azért a zenekar hű maradt régi, metál gyökereikhez.

 

Az Avatar kiváló zenészekből áll. A porondmester Johannes Eckerström végi változatosan és bátran játszik erőteljes énekhangjával. A gitárosok nagyszerűen ugrálnak a súlyos riffek és bonyolult szólók között, és az egészet szépen megalapozza a feszes basszus és dob. 

avatar.jpg

Összességében azt gondolom, hogy egy nagyon jól kitalált, rengeteg zenei stílusirányzatot felvonultató és kombináló album lett a Dance Devil Dance, egy igazi mestermű.

Bármikor megváltanám a jegyem ebbe a cirkuszba...

5kop.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2118084448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum