RockStation

Dulai Péter: Gyilkosság a panel tetején – Minősített élet Elleni Bűncselekmények a Kádár-korszakban (Cser Kiadó, 2021)

2023. november 14. - rattlehead18

dulai-peter-kritika-01.jpg

A címre kattintva két kérdés is felmerülhet. Ezek közül a többségnél bizonyára az első az lesz, hogy ennek a könyvnek mégis mi köze van az oldalunk profiljához, a második pedig valószínűleg az, hogy miért éppen most írunk róla, hiszen a kötet két évvel ezelőtt jelent meg. A második kérdés gyorsan, csípőből megválaszolható azzal, hogy Dulai Péter könyve a napokban kapott újrakiadást, így ismét aktuálissá vált, hogy felhívjuk rá az érdekeltek figyelmét.

Az első kérdésre adandó válasz pedig elsősorban nem a témaválasztásban, illetve a tartalomban, hanem a szerző személyében keresendő. Péter ugyanis dobosként évek óta részese a hazai undergroundnak. A korábban érkezettek a grind vonalas Limb For A Limb vagy a Purulent Rites volt tagjaként ismerhetik, de megfordult a Niedergang soraiban is, jelenleg pedig a black metalos Mistcavern és Leiru zenekarokban szerepel, illetve a Gutted énekes Hajnali Sándorral van közös bandája, ami a Rigorist névre hallgat.

A Gyilkosság a panel tetején pedig az első könyve volt, a kötet azonban nem előzmények nélkül készült. A szerző ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kriminalisztika mesterszakának elvégzését követően, öt éve, a legnagyobb internetes közösségi felületen indította útjára az „Élet elleni bűncselekmények” című oldalt, melyre folyamatosan publikál.

dulai-peter_gyilkossag.jpg

A Gyilkosság a panel tetején cím első olvasatra talán félrevezető lehet, hiszen a könyvben nem egy, a maga idején nagy sajtóvisszhangot és/vagy közfelháborodást kiváltó emberölés története, háttere szerepel, hanem minden fejezet egy-egy önálló esetet taglal. Ezek közül Kovács Péter, azaz a martfűi rém tetteit a közelmúltban bemutatott mozifilm révén bizonyára sokan ismerjük, de a bűnügyek többsége olyan eset, amire a kriminalisztika képviselői mellett ma már legfeljebb azok emlékezhetnek, akik maguk is átélték a szocializmus azon időszakát.

Első könyv lévén az olvasónak nem lehet összehasonlítási alapja, ahogy maga a témaválasztás is speciális. A szakirodalom, vagyis az ebben a témakörben íródott tanulmányok ugyanis egy szűkebb kör tagjainak kezén mennek keresztül, a szélesebb olvasóközönséghez pedig nem jutnak el. Az egyes fejezetek időrendben szemelvényeznek a Kádár-korszakként ismert időszak élet elleni bűncselekményeiből, ebből eredően a tíz történet mindegyike önmagában is megállja a helyét.

Péter az első fejezetekben taglalt bűnügyek esetében az utolsó előtti percekben járt, hiszen az ’50-es évek közepén elkövetett bűncselekmények kapcsán már nehéz, esetenként lehetetlen élő hozzátartozókat, érintetteket felkutatni. Ha erre nem volt lehetősége, a szerző felderítette és bejárta az egykori helyszíneket, melyek közül egyesek akár egy járókelőnek is könnyen azonosíthatók lennének, ha tudja, hol jár, és ott pontosan mit kell keresnie.

A leírások során Péter a teljességre törekedett, feltárva az előzményeket és a következményeket is, ennek keretében pedig bizonyára az előtte álló legnehezebb feladat az lehetett, hogy ne foglaljon állást, ne törjön pálcát senki feje felett sem. A címadó, egyébként a kötet végén, az utolsó előtti fejezetben helyet kapott eset, illetve Balla Attila valamint a sásdi Török Sára története mellett viszont olvasóként végképp nem lehet szó nélkül elmenni. A korabeli fekete-fehér fotók, az újságcikkek részletei, illetve az egykori nyomozások anyagai és az ítéletek kivonatai sokat hozzátesznek az önmagukban is megrázó sorokhoz.

Dulai Péter könyvében tíz olyan történetről van szó, amelyek közül egy mai, a kriminalisztikában járatlan olvasó jó, ha kettőt-hármat felületesen ismer. A könyv révén most a civilek is tényszerűen tájékozódhatnak olyan bűncselekményekről, melyeknek eddig csak száraz szakirodalma volt.

A tematika iránt érdeklődőknek a címben szereplő olvasmány mellett ajánlom a szerző fentebb már emlegetett, rendszeresen frissülő facebook oldalát, illetve a november 25-ére várható, és már előrendelhető Amiért halál járt című második könyvét is. Utóbbiról a közeljövőben mi is meg fogunk emlékezni. Rendelés ITT ,  előrendelés pedig ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4518257541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum