RockStation

MASTER-LAB COMICS: Hooligans – Időkalandorok (2023/11.), Cliff Burton – Orion Kid (2023/12.)

2023. október 28. - sunthatneversets

381643570_282222571358347_2706888244328281040_n.jpgA Master-Lab Comics kapcsán mi, negyvenes képregényrajongó rockerek újra a '90-es évek elején érezhetjük magunkat, amikor havi rendszerességgel vártuk a Superman-Batman-Pókember-Fantom négyes aktuális füzeteinek érkezését. Mester Csabáék ugyanis szemmel láthatólag ráálltak a havi megjelenésre.

Tömegtermelésről azonban szó sincs, hiszen a minőségi görbe még mindig felfelé ível. A Tóth-Laboncz Attila, Mester Csaba és György Zoltán alkotta szerzőtrió összes kiadványa ugyan nem fordult meg a kezeim között, de a többséghez már volt szerencsém. Laikusként ugyan van némi segédfogalmam arról, hogy kb. mennyi idő lehet egy füzet megírása, arról ellenben lövésem sincs, hogy a rajzok elkészítésére Csaba mégis hány órát, napot, hetet, stb-t fordíthat. A lényeg, hogy a címben szereplő képregények bő egy éven belül a fenti logó alatt már a tizenegyedik és a tizenkettedik sorszámot viselő kiadványok.

368830565_263197576594180_8701232341401613348_n.jpg

A Hooligans hozzám ugyan csak a legutóbbi, Zártosztály című lemezzel tudott közel kerülni, de mivel zeneileg a ’90-es évek elején szocializálódtam, az előzmények kapcsán nagyjából képben vagyok. A füzet – melynek promóciója mögé maga a zenekar is beállt – ezeket is körbejárja. Az Időkalandorok a címnek megfelelően térben és időben szabadon, de mégis célzottan ugrál a Szerencsről indult baráti társaság sztorija nyomán. A Ramses zenekar nevére talán már csak a fanatikusok emlékeznek. A Robbanásveszély kazetta válogatás második részének hála, két dal is fennmaradt a formációtól, sőt – állítólag – demó is készült, mely ha valóban létezik, azon ritka hazai anyagok közé tartozik, melyeket évek óta képtelen vagyok beszerezni. Nos, kicsit ugyan elkalandoztam a sztoritól, de látszólag az Időkalandorok alcímet kapott füzet is ezt teszi. Az idősíkok és a helyszínek ugyan változnak, de ezeken keresztül épp úgy ráismerhetünk a közvetlen előzmény Dance zenekarra, mint néhány Hooligans sláger címére, közben pedig - a már megszokott forgatókönyv szerint – epizódszerepben maguk az alkotók is feltűnnek.

387045521_290198150560789_983016969503385058_n.jpg

A Master-Lab Comics legfrissebb darabja pedig az Orion Kid, mellyel a Henry Rollins füzethez hasonlóan érdemes lenne külföld felé is kacsintgatni. A Cliff Burton életét feldolgozó képregény bár alig negyven oldalnyi, mégsem lehet az olvasóban semmiféle hiányérzet. Eddig is tudtam, hogy Csaba kézügyessége rendkívüli, a legnagyobb erényének azonban a lényeglátását tartom. A füzet ugyanis szinte minden olyan epizódot, részletet tartalmaz, ami egy Metallica rajongónak eszébe jut a legendás basszusgitárosról vagy a zenekar korai éveiről. Nehéz úgy példákat sorolnom, hogy egyúttal ne spoilerezzek is, így inkább csak néhány címszót és nevet említenék, melyekből mi, Metallica fanok úgyis értjük egymást: Misfits tetoválás, trapéz farmer, koponyás gyűrű, Jim Martin, Exodus, Spastic Children, Volkswagen bogár, Johnny Z., Scott Ian. Csaba rajzain ezek mind megelevenednek, ott, akkor és ahogy számítunk rájuk. Ha jók az infóim, maga a Metallica konszern is rábólintott a kiadványra, így a hazai megjelenéstől akár nagyobb távlatokban is lehet gondolkodni. Közben pedig Csaba műhelyében javában készülnek az új füzetek, melyek egyikéből egy rövid részlet már helyet is kapott a legutóbbi lapszámban. Mivel a Master-Lab Comics csapata visszatérő szereplője a hazai képregénybörzéknek, így a füzetek begyűjtése nem okozhat számottevő nehézséget, de a biztonság kedvéért itt az e-mail címük is: masterlabcomics@gmail.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5918242955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum