RockStation

RockNuggets Vol137. / Demoniac - Nube Negra (Edged Circle Productions, 2023)

Barbár megközelítés

2023. december 30. - rattlehead18

a3987930718_65.jpgA dél-amerikai thrash/black hordákra fokozottan jellemző a barbár megközelítés, ami egyébként alaphangon is az irányzat sajátja. Ezen attitűd mellett/mögött azonban sok esetben másodlagos maga a zene. A 2011-ben hangszereket ragadott Demoniac egy üdítő kivétel, a chilei négyes esetében ugyanis fordított a sorrend.

Anélkül hogy belemennék a ’80-as évekbeli sarokkövekhez való felesleges hasonlítgatásokba, most – viszonyítási alapként – a déli féltekénél maradva csak egyetlen kortárs nevét hívnám segítségül. A zeneileg hasonló mezsgyén mozgolódó ausztrál Deströyer 666 áll hasonlóan a dalszerzéshez. A valparasoi alakulatnál is magukon a dalokon, egyben az ötleteken van a hangsúly, úgy, hogy az attitűd sem szenved csorbát.

Az irányzat képviselőinek dolgozataihoz képest a Demoniac a Nube Negra dalaiban kristálytisztán szólal meg. Riffjeikkel pedig nem az ősi germán thrash témákon kérődznek. Progresszívnek semmiképp sem nevezném a Demoniac-féle blackened thrash metalt, átgondoltnak azonban mindenképp. Féktelenek, de mégis kifinomultak. A spanyol nyelvű szövegek és a gitáros/vokalista Javier Ortiz rekesztése révén az érdekeltek számára, miheztartás végett még egy nevet meg kell említenem, a chilei Dekapited személyében. 2023-ban Koblenz irányából ugyan hiába vártam a következő Desaster lemezt, a Churches Without Saints kvázi folytatása számomra Chiléből érkezett.

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7418290597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum