RockStation

October – Gyémánt út, maxi 2008

2008. október 18. - sunthatneversets

Amikor kiderült, hogy az Árnyak zenekar egykori énekese Molnár Róbert új csapatot hozott össze October néven kíváncsian vártam a fejleményeket. Az Árnyak a  magyar dark/gothic rock mezőny egyik legjelentősebb csapata volt. A zenekar egyike volt azoknak, akik a magyar rockzenei szcénában évtizedig gürcöltek, négy lemezt is asztalra tettek, aztán mégis beleálltak a földbe, pedig micsoda jó zenét játszottak. 
 
Molnár Róbert új zenekarának 2007-ben már jelent meg lemeze Sziget A Szívnek címmel, amely a Hammer World újság mellékleteként jelent meg. Pechemre akkor már nem a mellékletes verziót vásároltam, úgyhogy így jártam. A mostani Gyémánt út című maxi egyfajta előzetes az októberben (mikor máskor) megjelenő teljes hosszúságú második albumról: három dal szerepel rajta.

Ez a zene is hasonló, mint az Árnyak: melankolikus, mégis magasan lebegő, könnyen a fülben ragadó dalok ezek, amelybe több népzenei hatás került. A csapat jelenleg a Molnár Róbert – ének, Lázár Zoltán – gitár, Munkácsi Péter – gitár, Boros Gábor – basszus, Németh Sándor – dob felállásban játszik és bár ahogy nézem Robin kívül egyikük sem játszott korábban honi mércével mérve nagy bandában, mégis kiváló zenészek gyűltek itt össze.

A három nótából az első Folyók Hátán a legkarcosabb. Bár Robi az October honlapján kedvencei közé sorolja az F.O. Systemet, ha nem mondja is kitaláltam volna. Mátyás Attiláék legszebb pillanatai villannak meg, itt talán csak keményebb a hangszerelés, kiváló nóta. A kettes Gyémánt Út már több népzenei motívumot hoz – Pék Zsuzsa játszik dudán -, de ez is sodró darab. Molnár Róbert itt is megvillantja egészen karakteres hangját, mintha erre a zenére született volna. A Víz Vagy című harmadik nóta egy szomorú szerelmi vallomás, igen jó hangszerelésben korai Black-Out-ra hajazó énektémákkal. Az erős magyar népzenei motívumok miatt van egy kis Dalriada íze még a dolognak, de ugye itt sehol a női ének. Összességében ez is igen erős dal.

A hangzás kiváló. Szolnoki zenekar lévén a felvétel nem is készülhetett máshol, mint a helyi Denevér Stúdióban Cserfalvi „Töfi” Zoltán felügyelete mellett. Ha lemez is ilyen színvonalú lesz rossz szavam nem lehet. Ide nekem! 

/ez az írás a zene.hu zenei portálon is megjelent 2008.10.15.-én/

October zenekar hivatalos website

 UDAPTE 2008. december:

Gyémánt út

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2719703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SAABI · http://rockstation.blog.hu 2008.12.15. 17:09:39

Új videóklip: itt a Gyémánt Út a magyar OCTOBER -től
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum