RockStation

Iron Maiden, Metallica, Tankcsapda – Még mindig csak ők vannak

2009. február 18. - sunthatneversets

Tavaly ilyentájt egy hosszabb lélegzetvételű írásban (Bruce Dickinson fényeskedjék néktek, avagy: kit szeret a magyar rocker?) lelkes Metal Hammer vásárlóként foglalkoztam a magyar átlagrocker ízlésével.

Aki lusta elolvasni a tavalyi írást, annak röviden a lényeg. Mivel a kezdetek (értsd 1989) óta  a fent említett újság lelkes olvasója vagyok nem átallottam a kezdetekig visszamenni és statisztikailag számba venni, hogy hosszú évek közönségszavazásai milyen eredményeket hoztak. A lényeg, hogy a különböző kategóriákban nyertesek sorában kis túlzással három együttesen a címben is említett Iron Maiden, Metallica és Tankcsapda hármason, valamint zenészeiken kívül vajmi keveseknek sikerül a babérokat learatniuk. 

Tavaly nagy tételben mertem volna fogadni, hogy az Iron Maiden 2008-as Sziget Fesztiválos fellépése nem múlik el „következmények” nélkül. Lottó ötösöm baszki persze soha sincs. Nos a 2008-as közönségszavazás eredménye még lehangolóbb, mint az elmúlt években. Kedvenc zenekar: Iron Maiden. Kedvenc magyar zenekar: Tankcsapda. Ez utóbbi megszakítás nélkül 14. alkalommal végzett az első helyen, sőt az a durva, hogy soha nem is nyert más. Az örök lúzer Ossian megint második. Ezek után tényleg nem lepődök meg azon, hogy a múltkori Fókusz-os Blind Myself interjúban az egyik zenész azt mondta az itthoni lapok már le vannak osztva. 

Nézzük a hangszereseket: kedvenc énekes - Bruce „kimás” Dickinson, kedvenc dobos – Nicko McBrain, kedvenc basszusgitáros – Steve Harris. Ha a kedvenc gitáros kategóriát nem James Hetfield nyeri, hanem valamelyik Maiden gityós az lett volna durva, meg az ha a kedvenc billentyűs és kedvenc énekesnő kategóriájának első helyét is valamelyik vasszűz tag gyűjti be.

Ha tavaly ilyenkor sejtem, hogy lesz új Metallica lemez, akkor azt is megtippeltem volna, hogy sok kategóriában lesz nambörvan. Na az év albuma, meg az év dala meg is lett, de az év klipje nem, mert néhány jó érzésű a Blind Myself Lost In Time-jára szavazott.

Az év dvd-je megint az Iron Maiden-é, de a legjobb a kedvenc szövegíró kategóriában nyertes Lukács László, aki tavaly egyetlen szöveget sem írt lévén, hogy nem volt Tankcsapda lemez, illetve még ennél is nagyobb vicc Paksi Endre második helyezése, valamint a Metallica szörnyűséges borítójú Death Magnetic-jének idezőjeles sikere az év lemezborítója kategóriában.

Most is azt mondom: valahol leragadtunk, vagy az MH olvasótábora nagyrészt már egy idősebb generáció, amit nem igazán tudok elképzelni. A jövő évet már meg sem tippelem, de azt jelzem, hogy idén elvileg lesz új Tankcsapda lemez. Ezek után ki-ki szavazzon majd belátása szerint. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2949815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum