RockStation

Egy ikon kiesett: PJ Harvey - Let England Shake

2011. február 15. - RaczUr

PJ Harvey egy imádnivaló teremtés, akit még azután sem tudok utálni, hogy egy ilyen silány, erőtlen és brit-mániás albummal áldott meg minket, mint a Let England Shake. A Stories From The City, Stories From The Sea egy olyan örökérvényű lemez számomra, amit azóta is szívesen hallgatok, ráadásul a vendég szereplései (pl.: a Desert Sessionsben, vagy Mark Lanegan Bubblegum albumán) szintén veretes presztízst kölcsönöztek Polly Janenek, amit nehezen lehetne lerombolni. Azért ezt most elég nagy erőkkel meg próbálja az angol hölgy.
 

A Let England Shake egy folk/retró lemez lett. Abból a fajtából, amiire a bölcsészkarosak önfeledten tipeghetnek, a kötött sálas alterosok nyugodtan feltehetik az Ipod-jukra, a poszt-hippik meg lazán sodorhatnak egy spanglit a hallgatása közben. Nyoma sincs a régi lemezeire jellemző dögnek, a zabolátlan érzelem kitöréseknek, vagy az eleganciával átitatott melankóliának. Pedig ezek adták igazán PJ Harvey zenéjének a sava-borsát.

Ehelyett kaptunk egy modoros, súlytalan alibi lemezt, ami lényegében lomhán, de legalább nyom nélkül vonaglik át a hallgatón. Kevés olyan momentumot tudok említeni, amibe bele lehetne kapaszkodni, habár nem kellett túlzott memória megerőltetésbe kergetni magam, hogy a Let England Shake jobb tételeire visszaemlékezzek. A The Last Living Rose, In The Dark Places és esetleg a Bitter Branches azok a számok, amik valamelyest idézik/idézgetik PJ Harvey zenei örökségét.

Ezektől a számoktól eltekintve többnyire folkos dolgokba botlunk (lásd:The Glorious Land, On Battleship, England), amik ráadásul nem is igazán a legjobb fajtából valóak. Eléggé vontatott, ám mégis csapkodó dalok ezek, amiket nem is igazán tudok hova tenni. A fentebb szintén említett retró hangulatot - a pozitívabbnak ítélt számok mellett- az All and Everyone, a Let England Shake, vagy a már-már arcpirítóan primitív The Colour Of The Earth teremti meg. Erre rájátszik a hangzás is, ami itt-ott olyan, mintha szereztek volna egy időgépet, és a korai hatvanas évek analóg felvevőivel rögzítették volna ezt az albumot. Talán emiatt is erőtlen a Let England Shake.
 

Nem igazán szeretném zeneileg temetni PJ Harveyt, de ez az album kritikán aluli lett. Érthető, hogy ha egy előadót megcsap a progresszivitás szele (és itt most a szó valódi értelmére célzok, nem a Dream Theater-re) akkor nem fog önismétlésbe esni, mégis nagyon csélcsap lett a Let England Shake. A baj gyökerét talán ott találhatjuk, amíg a Stories From The City, Stories From The Sea arról a kettősségről szólt, hogy az Atlanti- óceán két partján szinte egyszerre élt Polly Jane. Most nagyon úgy néz ki, hogy Nagy Britannia került ki győztesen, és győzelme annyira fölényesre sikeredett, hogy a mondanivalót teljesen megmérgezte a brit patriotizmus, és nyoma sincs a régiekhez hasonló könnyed, ám mégis nagyon erős képekkel operáló szövegeknek. PJ Harvey művésznőnek talán jót tenne, ha vissza-vissza látogatna néha az USA-ba. 
 

PJ Harvey a myspace-en

 Ilyen az új irány:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr352661078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2011.02.19. 20:25:52

hát szerintem erősen eltévedtél, zseniális album, rateyourmusic-on, 3,92-ön áll (800+ szavazat után), ami nemhogy gyengébb, de majdhogynem jobb átlag, mint az összes eddigi lemezénél volt, egyet kivéve, szerintem 4,5/5. remekmű.

rateyourmusic.com/artist/pj_harvey

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2011.02.19. 20:32:28

jah és legalább nem önismétlésbe fulladt lemezt adott ki, hanem próbált egy kicsit másfele nyitni, úgy látszik elég nagy sikerrel. :) de persze szubjektív minden...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum