RockStation

Brutál-metál: Progness – Eyes Of Insanity

2011. március 26. - sunthatneversets

Bevallom őszintén, hogy a volt Room Of The Mad Robots énekes Andrew Vincze jelentkezéséig nem sokat tudtam erről a félig-meddig a Balaton partjáról származó bandáról, amely 2006-ban alakult, akkor még Overdose néven. A bandát Bodri Dávid gitáros és Kremán Patrik dobos alapította, akik ma is a zenekar tagjai. Basszusgitáron Domján Gábor muzsikál, míg a frontemberi feladatokat Andrew látja el.

A zenekar hivatalos facebook oldala jórészt az egyetlen támasz, hogy megtudjunk valamit a bandáról, de sokat még így sem sikerül. Annyi mindenesetre biztos, hogy a Progness első lemeze jó ideje készül és most végre itt az Eyes Of Insanity, ami ráadásul a zenekar jófejségének köszönhetően innen teljes egészében letölthető.

Andrew Vince már a ROTMR-ban is meghatározó személyiség volt. Kilépését egyik fél sem kommentálta bővebben, de a Progness egy fokkal direktebb és keményebb zenét  játszik, mint az előd. A venezuelai származású énekes hasonlóan karakteresen üvölt, hörög, sikít, süvölt és néha énekel is, mint előző bandájában, nyilván a sokszínű hang a stúdió eredménye is, ami ha minden igaz a Jawbreaker volt.



Érdekes stílusokat vegyít a Progness. Hatásaik között olyan zenekarokat emlegetnek, mint a  Meshuggah, a Pantera, a Mastodon, a Faith No More, és a Lamb Of God. Én egy kis Korn felbukkanását is érzem itt az ének terén, de alapvetően a hatások helyesek. A Progness erőssége mindenképpen a hihetetlenül intenzív, kövér már-már brutális sound lesz, amibe abszolút modern zenei megoldások is vegyülnek, itt-ott progresszívnek csúfolt muzikális megoldásokkal együtt. 35 perc gyalu, tördelt ritmusokkal (Synthetic, Eyes Of Insanity, Phobia), horzsoló riffekkel (Estate Of Evil), dallamosabb énekkel (War Comes As The Sea Wash Me, Alone), vagy nyaktörő groove-osabb mutatvánnyal (Infected Destiny, Lead Your Flowers), de tulajdonképpen gyenge dal nincs is az albumon.

Ami azonban a leghihetetlenebb az egészben, hogy annyira magabiztosnak és vérprofinak tűnik a produkció, mind színvonalát, mind minőségét tekintve, hogy az egészen elképesztő, pedig ma már a hazai albumoknál sem csodálkozunk semmin. Baromi kellemes meglepetés a Progness Eyes Of Insanity című debütje, amely sok ajtót megnyithat a zenekar előtt. Töltsétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr382772804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum