RockStation

Ilyen lesz a koncert-ősz a Phoenix Musicnál

2012. augusztus 22. - sunthatneversets

fearfactory2012_1.jpg

Lassan vége a nyárnak és a Fesztiválszezonnak, végérvényesen eljön az ősz és vele egy halom koncert is. Több részes sorozatunkban röviden bemutatjuk, hogy mire készülhettek, a koncertszervezők kiket hoznak el nektek az év hátralévő hónapjaiban. Kezdjük az sort a Phoenix Music-kal.

Náluk az ősz szeptember 21-én indul, amikor is az A38 vendége lesz Ausztria feltehetően legnépszerűbb metalcore zenekara, a The Sorrow. A műfaj hazai szerelmeseinek korántsem lehet ismeretlen a banda neve, hiszen az eddig három nagylemezt jegyző banda már kétszer is megfordult hazánkban. A The Sorrow legalább annyira ütős élőben, mint lemezen úgyhogy erősen ajánlott a buli, ahol a közönséget a The Talking Horse melegíti majd be.

Szeptember 28-án nem annyira a kemény zenéké lesz a terep, hiszen az ex-Depeche Mode tag Alan Wilder mutatja be új filmjét a Toldi Mozi-ban. A film, mely a RECOIL: A STRANGE HOUR IN BUDAPEST címet kapta és 2010-ben a Recoil Szikra Mozis fellépésén Herkó Attila rendezésében készült. A vetítés után beszélgetés lesz a művésszel. A férőhelyek (nagyjából 200 fő) korlátozottak, a jegyek várhatóan gyorsan elfogynak, érdemes tehát sietni a jegyvásárlással!

Phoenix Music logó.jpgKét nappal később, szeptember 30-án aztán lesz súly bőven, hiszen a búcsúturnéját tartó svéd Nasum érkezik a Dürer Kertbe, Rotten Sound énekesével kiegészülve. Vendégük az idén új lemezzel jelentkező black/death/thrash keverék zenét játszó Black Breath lesz.

Ugyanaznap a post rock szerelmesei is jól járhatnak, hiszen szintén a Dürer Kertben az angol Maybeshewill teszi tiszteletét. Az elektronikus közjátékoktól sem idegen instrumentális post-rockot játszó banda egyszerre robbanékony és ijesztően emberi. Vendégeik hazai zenekarok, nevezetesen a Képzelt Város és a Rosa Parks lesznek.

Hogy a haladó szellemiségű keményzenei hangzások szerelmeseinek végképp ne legyen oka panaszra az idei évi felhozatal kapcsán, nemzeti ünnepünkön, október 23-án hazánkba érkezik, az addigra friss lemezes Between The Buried And Me, a pár hete új lemezzel jelentkező, mára djent alapzenekarrá váló Periphery, és a brit The Safety Fire, akik a Cynic érzékenységét oltják bele a ’Betweentől elsajátított monumentalitásba.

Pár nappal később, október 27-én a Rise Against-tel tavasszal már nálunk járt Architects is visszatér, immár főzenekarként. Modern metalcore-juk mellé felsorakozik két szintén angol banda a While She Sleeps és a Heights. Így ha kíváncsi vagy arra, hogy a nyugati színtér legnagyobb hangadói miért is érdemlik ki a fél világ figyelmét, vagy csak abba nyernél betekintést, hogy merre tart manapság a (brit) metalcore, és mennyi kiaknázatlan lehetőség maradt még mindig, akkor vedd az irányt a Dürer Kert nagyterme felé.

November 7-én ismét a post-rock szerelmeseié a terep, ugyanis hazánkba érkezik az amerikai Caspian. A bostoni post-rock banda mára az egyik legjobban csengő névvé nőtte ki magát a műfajban. Az est egy másik főzenekart is felvonultat, post-punkot és post-rockot elegyítő a brit iLiKETRAiNS képében. A két zenekar vendége ezen az estén a kanadai Thisquietarmy és a magyar marionette ID.

parkwayDrive.jpg

November 11-én ismét az extrémebb zenék kedvelői járhatnak jól. A djent és a progresszív metal rajongói számára korántsem ismeretlen a kölni Euroblast Festival, amely idén már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, és a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan idén is a kísérleti alapú keményzenei műfajok legnagyobb nemzetközi reménységeit állítja színpadra. Ebben a szellemben érkezik Budapestre a Nevermore egykori dalszerző gitárosa, Jeff Loomis, aki szólólemezét népszerűsíti, de valószínűleg ugyanekkora figyelem övezi majd a brit Monuments, a svéd Vildhjarta és az amerikai Stealing Axion fellépéseit is.

Az év egyik legnagyobb bulijának ígérkezik napjaink egyik legnépszerűbb és legismertebb metalcore-bandájának, az ausztrál Parkway Drive-nak november 29-ei Dürer Kertes fellépése. Az aussie csapat vendégei szintén jól csengő nevek a műfajban, hiszen előttük az amerikai Emmure és a The World Alive lép fel és újból hazánkban köszönthetjük a kanadai Structures-t is.

A legnagyobb durranások pedig a végére maradnak: december 2-án Budapestre, az A38 Hajóra érkezik a kilencvenes évek egyik leginkább meghatározó metalzenekara, a Fear Factory. A Roadrunner egykori aranytojást tojó tyúkját a mai napig nem tudta senki sem lelökni trónjáról. A Demanufacture 1995-ben egy egész világot képes volt meggyőzni. És ha az kétségtelen is, hogy alkalmi hullámvölgyek a kaliforniai formáció műhelyében is voltak, az idén megjelent The Industrialist mégis egy ereje teljében lévő zenekart tükröz. Az esemény nagyságát azonban nem csupán a klubkoncert ténye emeli, hanem a banda vendégei is, ugyanis decemberben több évnyi várakozást követően végre Budapestre látogat az elmúlt évtized egyik legmarkánsabb dalszerzője, a Strapping Young Lad élén megismert producer, Devin Townsend. Az estét pedig a Nuclear Blast brit reménysége, a nálunk másodszor fellépő Sylosis fogja nyitni.

Converge2012.jpg

Ha a Fear Factory és a Devin Townsend Project fellépése mondjuk a hab a tortán, akkor azon a cseresznye minden bizonnyal a Converge budapesti fellépése lesz. A banda új nagylemezét, a szeptember 11-én megjelenő All We Love We Leave Behindot fogja bemutatni aktuális európai turnéján. Ennek szellemében egy ízig-vérig mozgalmas hardcore-koncertre számíthatnak azok, akik már beavatottként ismerik a formáció munkásságát, és azok is, akik inkább egy előzenekar miatt jelennének meg a bulin, ugyanis a turné az előzőekhez hasonlóan most is a közönségvegyítést szorgalmazza, hiszen újra itt lesz a screamót dallamos hardcore-ral keverő Touché Amoré, a Neurosis oldalhajtásként indult, legutóbb a stoner legenda Sleep vendégeként nálunk járt A Storm of Light, illetve az olasz The Secret , akik sötét, grind-elemektől sem mentes, zajban érlelt hardcore-t játszanak.

Egy szó, mint száz: frankó őszi felhozatalt kínál 2012-ben nekünk a Phoenix Music.  

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr74720642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum