RockStation

Új beléptetőcsarnok a Hegy'en

2012. december 02. - sunthatneversets

Hegyaljanagyteknos.jpg

2012. november 29-én átadták Rakamazon a 660 millió forintból, uniós támogatással elkészült, a Holt-Tisza állat- és növényvilágát bemutató Nagy-Morotva Vízi Tanösvényt és a vízi kalandtúra induló és fogadóállomását, a Kis- és Nagyteknősbéka Házat. A fesztiválterületen lévő Nagyteknősbéka Ház - amely nevét az alakjáról kapta - akváriumokkal, terráriumokkal berendezett kiállítóhely és kilátó is egyben, a fesztivál ideje alatt pedig már 2013-ban beléptető csarnokként működik. Ráadásul a Motörhead legendához, Lemmyhez is köze van.

A fesztiválterületet körbeölelő 2,2 kilométeres vízi tanösvény a Nagyteknősbéka Háznak nevezett, egész évben nyitva tartó látogató- és kiállítóközponttól indul, és a Holt-Tisza vidékének jellegzetes növény- és állatvilágát bemutató megállóhelyek érintésével a Kisteknősbéka Háznál ér véget. A vízi ösvényen 20 és 40 fő szállítására alkalmas elektromos meghajtású hajók közlekednek tavasztól. A fedett előterű, kilátóterasszal rendelkező Nagyteknősbéka Ház összesen mintegy 1200 négyzetméteren interaktív kiállítással fogadja majd a fesztivál ideje alatt, előtt és után Rakamazra érkező látogatókat. Az új épület 2013-tól a fesztivál beléptető csarnokaként is működik, így a Hegyalja Fesztiválon nincs többé konténerek előtti várakozás. És hogy mi köze a Nagyteknősnek Lemmyhez? Két évvel ezelőtt az épület alapkőletételekor a fesztiválozók úgy döntöttek, hogy egy Hegy’ beszámolót tartalmazó rakamazi lap, az első Hegyalja plakát és a 13 évvel ezelőtti fesztiválra szóló belépő mellett a négyszeres hegyaljás Motörhead legenda, Lemmy dedikált pengetője kerüljön az időkapszulába. Így lett a tiszai kalandok és a Nagyteknősbéka alfája is a Motörhead és Lemmy.

A Morotva-Tavi Vízi Tanösvény másik megállója, a szintén csütörtökön átadott több mint 250 négyzetméteres Kisteknősbéka Ház, ahol a helyi álltavilágot ismerhetik meg a látogatók. Mellette az Ősmagyar Park kap helyet, ahol íjászkodni és szürkemarhákkal találkozni egyaránt lehet. A jelenlegi beruházás részeként már 2011-ben elkészült a strand és kenukikötő, amely már az elmúlt két évben is nagy népszerűségnek örvendett mind a fesztiválozók, mind a rakamazi turisták körében.

Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere elmondta, a Morotva-Tavi Vízi Tanösvény és a Teknősbéka Házak, valamint az Ősmagyar Park megnyitásától több mint 70 ezer új turista érkezésére számít a város a következő 3 évben. A fejlesztésnek köszönhetően 10 új munkahelyet hoznak létre a településen, és ez a szám, amennyiben a projekt második ütemére beadott pályázat is sikeres lesz, a következő szakasz megvalósításával tovább nő”.
Az a több mint 80 ezer fesztiválozó, aki 2013. június 25-30. között a 14. Hegyaljára érkezik, minden más magyarországi fesztiválhoz képest kulturáltabb körülmények között bulizhat. Hogy a fesztiválkomfortot mennyivel növeli a beruházás, ezt már az érkezés pillanatában érezni fogják a hegyaljások.  A Vízi Tanösvény átadásával a fesztivál zöld programjai is újabb érdekességekkel bővülnek. Az ország egyik legzöldebb fesztiváljának első 2013-as programbejelentése pedig mi más is lehetne, mint a legújabb hegyaljás zöld élmény: hajós kalandozás a Holt-Tiszán.” – fogalmazott Bukovinszky Béla, a Hegyalja Fesztivál főszervezője.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr244942399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum