RockStation

Real Lies, Autopilot, Alone in the Moon @ KVLT, 2015.09.11

Pokolbeli víg napjaink

2015. szeptember 17. - BETH

reallies2.JPGA következő beszámolót annak a szeptember 11-i Real Lies/Autopilot/Alone in the Moon koncertnek szenteljük, amely a szó eredeti értelmében volt nyers, eredeti és ösztönös. A fesztiválok után végre újra elmerülhetünk a klubkoncertek autentikus atmoszférájában és nekünk ez ilyenkor mindig egyet jelent az új színekkel, az új hangokkal és az új élményekkel. Az óbudai KVLT-ben (ex Vörös Lyukban) meghirdetett „nyers mocsok” buli ezért igazi lehetőséget kínált arra, hogy te, én ők mindenki szétverhesse magát és a világát egy undorítóan hosszú, lélekölő munkahét után. 

Elöljáróban annyit, hogy a KVLT kifejezetten zenekar- illetve közönségbarát technikai hátteret kapott és időszerűvé vált, hogy elfelejtsük azokat a régi jelzőket, amelyek még manapság is felbukkannak a helyszín felemlegetésekor. Nagyon jól működhet bármilyen hardcore és/vagy lágyabb ritmusú buli a klubban. 

Eleinte elég kevesen lézengtek a KVLT-ben, de később be-begyűltek az emberek, a szerencsés kiválasztottak, akik együtt láthatták/hallhatták ezeket a tökös-odabaszós zenekarokat. Valószínűleg a srácokról nem készültek megkomponált, ultramenő képek és sajnos egyikőjük sem utánozta „futottak még” szinten Mick Jaggert vagy a The Beatlest szóval valószínűleg egyelőre a kirakat rajongást nélkülözniük kell, viszont az igényes, hangos, dinamikus, tartalmas, ”életérzés” zenék iránt elkötelezetteknek nem árt odafigyelniük ezekre az együttesekre.
reallies1.JPG                                                                      Fotó: Edőcs Kati

A Real Lies (Váczi Balázs – ének,Szabó Attila-gitár,Nagy Gergely-basszusgitár,Mozsár Mátyás-dob) most is teljes átéléssel zenélt és – lányos kis dicshimnusz lesz, de - elképesztően profik voltak. Külön hódolat és tisztelet a dobosnak – nem mostanában hallottam ilyen kiegyensúlyozott, már –már ”szép” ugyanakkor aggresszív dob szétverést. A produkció az első hangtól az utolsóig telitalálat volt, semmi sallang, semmi túlkapás, csak színtiszta zene, a torzítás és a tiszta hangok dühös elegye - erőlködés nélkül. A vendégek egy része olyan szerencsés lehetett, hogy megkapta az ingyenesen letölthető 9 című lemezt, a többiek pedig (velem együtt)…elbaszták, hogy lecsúsztak erről.

autopilot1.JPG
                                                                     Fotó: Edőcs Kati

Másodikként az Autopilot (Köge – ének,basszusgitár,Rátkai Márton – gitár és Magda Zsolt-dob) lépett fel. Tényleg nyers rock volt, de nem a tolakodó fajtából, hanem az emelkedett, egy-egy tételnél sorozatba/filmbe illeszthető verzióból kaphattunk egy bravúros válogatást. Rutinos, összeszokott volt a srácok színpadi felbukkanása is, egyszerűen magukkal rántottak minket a világukba. Ha címkéznénk, akkor post-rock, prog-rock, egy kis pszichedelikus utóíz. Szívesen néztem és hallgattam volna őket tovább, remélem hamarosan nagyobb koncerteken is ott lesznek a fellépők között. 

Az est utolsó fellépője az Alone in the Moon (Várhidi Adrián-ének, gitár, Simon Zoltán – basszusgitár, Menyhárt Balázs – dob) volt. A banda bemutatkozó albumáról már írtunk és a trió erről játszotta a tételeit. Érdekes volt hallani, hogy az albumon sokszor csak sima zúzásként ható dalok mennyire komplex hangszerelési megoldásokkal vannak felvéve. Ott volt például a The Virgin, ami szinte önálló életre kelt, és simán kiemelte a jelenlévőket a péntek estéből, legszívesebben felgyújtottam volna a várost, annyira intenzív volt az élmény. Ennek ellenére – a lemezből kiindulva – ennél is több potenciál van bennük és még összeszedettebb színpadi jelenléttel még több rajongót érhetnek el, mert van a zenéjükben valami undergroundon túlmutató elegancia.Az Alone in the Moon lemez is végighallgatható a banda bandcamp oldalán.

Legközelebb - ha tehetitek - ne hagyjátok ki az ilyen alkalmakat és az olyan koncerteket, ahol valódi zenék és zenészek adnak elő bullshit generátor nélkül készült alkotásokat.

Most, amikor túl sok zenekar ragasztja magára az underground/punk/grunge/progresszív rock címkéket úgy, hogy csak lebutított rock zsargonokkal próbálják elhitetni velünk: elképesztő lázadással állunk szemben – igazi felüdülés tényleg jó zenészekkel és bandákkal találkozni.

És az ajánlás még egyszer: nyugodtan kövessétek a cikkben szereplő zenekarok Facebook és Instagram oldalait is és legközelebb, ha az égi konstellációtok is engedi, nézzétek és hallgassátok meg őket élőben is:

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr747789276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum