RockStation

Skindred – Volume (2015)

Hangalámegmondás

2015. november 05. - theshattered

skindred_vol.jpg

Akinek a nálunk is milliószor megforduló Skindred neve nem ismerős, azzal minden bizonnyal nem azonos dimenzióban élünk. Benji Webbe és a maximálisan partypozitív ragga/dub metal zenekara leszállította a tavaly év elején megjelent Kill the Power utódját.

A Skindredet régóta ismerem, még legelőször a Set It Off volt az, ami megmutatta, hogy lehet a metalt bizony úgy is játszani, hogy valami egyszerre legyen partyzene, de súlyos is. Aztán szépen lassan kikerültek a látókörömből, a klipes dalokat leszámítva nagyon nem fordítottam figyelmet a zenekarnak. Talán amiatt is, hogy kevésbé fogtak meg a dalok. Nem minden esetben, de előfordult a „valami még hiányzik” érzés. És ez ennél a lemeznél sem változik igazán.

Viszont azt mindenki aláírja valószínűleg, hogy a Skindred jó zenekar. Főleg élőben. Ezt legutóbb, az Anti-Flag előtt is megmutatták (valamint előtte zsinórban már évek óta legalább évi egyszer), hiszen akkor is egy olyan élménydús (de a törzsközönség számára már valószínűleg megszokott) koncerttel örvendeztették meg a nagyérdeműt, ami után még biztos, hogy egy jó darabig beszéltek. Lemezen sem rossz, amit csinálnak, de az igazi az, amikor testközelből érzed, amint ez a (mostanában már) öt partybohóc átadja a végtelen energiát és jókedvet.

Az új dalok egy részében is megvan az, ami miatt a koncertek után is azt fogod érezni, mintha egy hatalmas zöld trombitába injektált magasfeszültségű kábelre kötöttek volna rá, ebben hiba nincs. Az is kimondottan örvendetes, hogy Dan Sturgess billentyűs/sampleres legalább akkora arányban érvényesül a dalokban, mint a húrosok, ami az összhatásnak jót is tesz. A gitárok és a dobok között senki ne keressen egetverő virgázást, mert ez nem annak a terepe. Ízléses, hangulatos és bizony táncra hívó dalokról van szó a Volumeon is. Ezt egyszerűen csak az érzés miatt kell hallgatni.

De sajnos hiába vannak jó ötletek, néhol elég ötlettelennek, közepesnek tűnnek a disznó módon brutális hangzásmázba bugyolált hangbonbonocskák. A 14 trackből csak 11 teljes értékű dal, a három (egyébként rémegyszerű módon római számokkal elnevezett) átvezető, vagy micsoda csak jópofa időkitöltés, de lemezen talán nincs annyira helyük, mint a koncerten, a dalok között. Persze, jó, megtörik a lendületet, hogy ne legyen egyhangú a dolog, de ha lemaradtak volna sem dőltem volta a kardomba.

A többi 11 dallal viszont az a bajom, hogy nemhogy nem egyformán magas a nívó, hanem hogy inkább a szokásos elemeket próbálják helyenként erőtlen csomagolásban újra el(ő)adni. Azért vannak olyan dalok, amiknél kénytelen vagy mozogni. Rögtön itt a nyitó hármas, azaz a légvédelmi szirénával feldobott Under Attack, a remek refrénnel kísért Volume, vagy a sodró Hit The Ground (utóbbinak a refrénjével annyira nem vagyok kibékülve és nem ez lesz az első eset a CD-n). A Saying It Now is az egyik potenciális slágere a CD-nek, remélem, nagyobb szerepet kap majd a koncertek közben is, mert ahogy a nyugodt verzéből a lebegős átvezetőn át berobban a refrén, az valami zseniális! A No Justice a lemez vége felé hozza az igazi, klasszikus, raggás vonalat. Kicsit fura, de jópofa módon váltogatják az ötleteket benne, a helyén van minden.

skindred_2015.jpg

Vannak viszont olyan dalok, amik akár brutál jók is lennének, ha nem lenne ott az a „ha”… A Sound The Siren lüktető verzéje egy sokkal jobb refrént érdemelt volna, akkor viszont egy orbitális nagy sláger lenne, ahogy a Straigh Jacket is sajnos. A záródal szerepét magára öltő Three Wordsnél is hiányzik valami, amit nem tudok megmondani, pedig a jobbak közül való ez is. A többi dal akárhogy nézzük, inkább a töltelék szerepét játssza, egy-egy megcsillanó jobb témával. Lehet, hogy csak nekem nem az esetem a „maradék”, majd mindenki meglátja, aki vevő erre a zenére.

Összességében számomra a Volume nem több, mint egy újabb Skindred lemez néhány potenciális slágerrel, de sajnos jópár erőtlen dallal és kihagyott ziccerrel. A rajongóknak nem kell külön mondani, hogy hallgassák meg, viszont az „újoncok” inkább ne ezzel a CD-vel kezdjék az ismerkedést.

Aki viszont ennek ellenére is egy hatalmas partyra vágyik, a Pump Up The Volume turnéjuk keretein belül újra megnézheti őket kishazánkban. Egész pontosan november 28-án lépnek fel az Akváriumban, ahol a Headbengs, a Chemia (PL) és a Deadly Circus Fire (UK) lesznek a vendégeik. (3.5/5)

Skindred Official
Skindred Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr288049498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum