RockStation

Szombaton és vasárnap experimentális zenekarok Budapesten!

2015. december 04. - sunthatneversets

crippled-black-phoenix-promo-2015-650x400.jpg

A nyári Dürer Kertes, a Darkest Hourrel és a Weedeaterrel közös bulijuk sajnálatos lemondása után főfellépőként tér vissza az óbudai KVLT klubjába a nashville-i Today Is The Day. És hallottál már arról a kiváló zenekarról, amit úgy hívnak Crippled Black Phoenix? Nem? És Justin Greavesről? Igen, ő dobolt a legendás Iron Monkey-ban is többek között, ez a zenekar viszont most teljes egészében az ő koponyájából pattant ki, és minden eddiginél jobban tükrözi a multiinstrumentalista zenész egész világát. 

A Today Is The Day élen a zajgyáros Steve Austinnal. A csapat szélsőséges zenei világa olyan egymástól viszonylag távol állónak is tekinthető műfajokat elegyít, mint a post-hardcore, a noise rock, vagy a grindcore, de nem áll tőlük messze a manapság ismét egyre nagyobb teret hódító pszichedelikus elemek átemelése sem. A disszonáns és fajsúlyos zenéjüket már 1992 óta űzik rekordmennyiségű tagcserével, ehhez mérten minden kiadványukhoz társul egy nem kevésbé zaklatott és személyes szövegvilág. Legutóbb tavaly jelent meg Animal Mother címen immár tizedik nagylemezük, úgyhogy Austinékat cseppet sem kell félteni, ismételten lesz miből válogatniuk egy változatos setlisthez!

Az aktuális turné állandó vendége egy olasz csapat, a Grime, akik idén fennállásuk ötödik évfordulóját ünnepelték, két nagylemez fűződik eddig a nevükhöz, melyek vaskos és démoni doom és sludge ihlette metáldalokat tartalmaznak. Hangzásvilágukat ők nemes egyszerűséggel, a szeméttel feltöltött mocsár fortyogásához hasonlítják, szóval minden bizonnyal igazán belassult, brutálisan mélyre hangolt grooveok tömkelegei hangzanak majd el tőlük a színpadon.

Hazai frontról is érkezik Óbudára december 5-én zenekar, méghozzá az Oaken nevű formáció, a név bizonyára nem ismeretlen, lévén a zenekart a hazai hardcore/punk színtér meghatározó figurái alkotják. Zenéjükben pedig ennek okán is felfedezhető több, kifejezetten változatos, rájuk jellemző műfaj alkotóeleme, a hardcore mellett például a screamo-é, a crusté, de post-rocké is. Összefoglalva tehát zajos, elborultabb, kísérletező muzsikák kedvelőinek lesz érdemes jegyet váltaniuk erre az egészen nem mindennapi estére.

A Crippled Black Phoenix főnök Justin Greaves az eddig megjelent kiadványokon nem csupán gitározott, vagy dobolt, de olyan hangszereket is magához vett, mint a banjo, a fűrész(!), nem is beszélve a billentyűs eszközök egész hadáról. Ez pedig nem véletlen, a Crippled Black Phoenix a maga nemében egy igazi progresszív zenei unikum, hallgatása közben egyszerre juthat eszünkbe a Pink Floyd, a Type O Negative és a Mastodon, emellett vegyíti a folkot az ambienttel, a post-rockot a doommal, így gyakorlatilag felesleges is bármiféle kifejezést erőltetni erre a performanszra. A teljes élmény befogadásához inkább látogass el december 6-án a Dürer Kert nem is olyan rég megnyitott középső termébe, a Room 041-be, ahol Greaves és aktuális zenészei minden bizonnyal a régi dalok mellett nagy hangsúlyt fektetnek majd az ezúttal már a Seasons of Mist kiadónál megjelent legújabb EP-jük, a New Dark Age Tour EP 2015 A.D. talán minden eddiginél kiforrottabb és változatosabb új szerzeményeire is.

A megfelelően átszellemült és bensőséges hangulat megteremtéséhez Makó Dávid „egyszemélyes zenekara”, a The Devil's Trade nyújt majd segítséget. Dávid a HAW és Stereochrist nevű hangos metálzenekarai mellett ezzel a profiljával egyre szélesebb közönségnek mutatta meg magát, és rendkívül diszkrét hangvételű akusztikus folk dalait az idei év során, hazánk talán legaktívabb jelenlétű énekes-dalszerzőjévé válva. Those Miles We Walked Alone című első lemezének dalai azonban nem csak jelentős mennyiségű hazai klubban hangzottak el a közelmúltban, de felcsendültek már a prágai Palác Akropolis színpadán is!

Hogy milyen érzelmeket felszabadító estének is ígérkezik ezek alapján a december 6-ai? Ezt talán pontosan még mi sem tudjuk megjósolni, abban viszont biztosak vagyunk, hogy az utóbbi időszak talán legjobban várt eseménye nem lesz könnyen feledhető!

További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr118137808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum