RockStation

Európa híres rock fesztiváljai

2015. december 05. - rockstation

nyitokep.jpg

Bár még csak december van, de mindjárt itt lesz a jövő évi fesztiválszezon. A rockfesztiválok már most sem alszanak, szinte mindegyik, Európában csak egy kicsit is ismert fesztivál nagyban jelenti már be a jövő évi fellépőket, a rockerek pedig már most osztanak-szoroznak, melyik fesztiválra is menjenek el egy egész hétvégés headbangre. Ebben segít ez az összeállítás.

Keep It True - Lauda-Königshofen (Németország)

keep_it_true.jpg

A Frankfurt és Nürnberg között nagyjából félúton található Lauda-Königshofen rendezvényközpontjában tartott "igazmetal-seregszemle" azoknak vonzó igazán, akik számára a műfaj aranykora hozzávetőlegesen 1990-ig tartott. Nem ritka, hogy annak az érának a kultikus zenekarai eredeti – vagy ha ez már nem lehetséges, legalábbis közel eredeti – felállásukban és / vagy full retro műsorral, egyszeri alkalommal teszik tiszteletüket a Keep It True-n. (A régi idők hagyományait és hangzásvilágát leghitelesebben ápoló mai csapatok közül is meghívást kap egyik-másik.) Ennek megfelelően, akárcsak Wacken esetében, a jegyeket órák alatt elkapkodják – Be Quick or Be Dead…

Brutal Assault – Jaromer (Csehország)

brutalassaultarea.jpg

1996-ban indult útjára Csehországban a Brutal Assault fesztivál. A kezdetben csak tucatnyi hazai, jórészt grindcore zenekarokat bemutató, egynapos, Brutal Assault kb. 2006-tól már nemzetközileg is elismert 100+ zenekart, köztük igazi sztárokat is felvonultató fesztivál lett. Többszöri költözés után került a jelenlegi helyszínre a Jaromer városka melletti Josefov erődbe, ami remek választás volt, mert a 18. században épült erőd és a klasszicista kisváros egyedi hangulatot kölcsönöznek a fesztiválnak. Az 500 kilométeres Budapest-Jaromer táv, (ha nem jön közbe semmi váratlan esemény) kényelmes tempóban, pihenőkkel max. 8 óra alatt leküzdhető.
A szervezés évről-évre egyre jobb, ma már mondhatjuk, hogy rendkívül profi és jót tett a fesztiválnak, hogy a stílusok tekintetében kibővült, mert a zenei paletta bővülése magával hozta a fesztiválozók számának növekedését is és a kezdetekhez képest ma már 15 000 rajongó keresi fel minden augusztusban Jaromert. Két egyforma színpadon és köztük egy óriási kivetítőn követhetjük a zenekarokat, a két színpadon egymást váltják a koncertek, vagyis nincs üresjárat és szinte minden zenekarral lehetőség nyílik a személyes találkozásra a "meet and greet" keretében. A fesztiválterület óriási, és szinte mindent kapni ami a metalhoz kapcsolódik cd, póló, lp,stb., több tucat étkezde kínál mindenféle kaját és természetesen az elmaradhatatlan kiváló cseh sört és a Kofolát, A fesztivál területén kuponokkal lehet fizetni, 1 kupon=30czk (100czk=1150ft), egy sör 1-1 1/2 kupon, de az éhes fesztiválozóknak sem kell túl mélyen a zsebükbe nyúlni sem a fesztiválterületen, sem a kisboltokban, az árak barátinak mondhatók. A belépő ára a helyszínen 80€, az őrzött VIP-kempingért és a melegvizes zuhanyzóért külön kell fizetni, de mindkettő megéri a viszonylagos biztonság és a kis luxus miatt.

Roadburn Festival – Tilburg (Hollandia)

roadburn.jpg

Igaz, hogy a tilburgi 013 Venue-ban megrendezett Roadburn a fesztiválszezon kezdeti állomásának is tekinthető, de itt sem klasszikus szabadtéri fesztiválról beszélünk lévén, hogy április közepén még eléggé hűvös idő fogadná a sátorozókat. Aki viszont szereti az extrém zenei irányzatokat, az itt megtalálhatja a számításait. Mondjuk a 4 napos bérletért elkért 185 € elsőre riasztó levet, de inkább csak a mi pénztárcánknak. Az igazi ínyencek simán kipengetnek ezért ennyit, hiszen igazi underground csemegéket csíphetnek el itt. Jövőre már 18 alkalommal rendezik meg és olyan zenekarok csíphetőek el többek között, mint a Neurosis, a Paradise Lost, a teljes Jane Doe lemezt eljátszó Converge, a Cult Of Luna vagy a Repulsion.

Bang Your Head!!! – Balingen (Németország)

bang-your-head-buehne2.jpg

Július közepén a Stuttgart vonzáskörébe eső Balingen város vásárterén rendezett Bang Your Head!!! vonzza a headbangereket. A fesztivál elsősorban a tradicionális metal vonalra összpontosít, ám emellett rendre megtalálhatók a fellépők között a periférikusabb / underground irányzatok neves képviselőit is.

Tuska Open Air Metal Festival – Helsinki (Finnország)

tuska.jpg

Finnország legnagyobb metal fesztiváljának Helsinki 1998 óta ad helyet. A Tuska feszt nem egy szokványos sátorozós fesztivál. Nyilván az északi időjárás sem a legkedvezőbb rá, de a fesztivál jelenlegi helyszíne sem, mely egy aszfaltozott területen fekszik. Minden este 10 óra körül bezár a bazár, a fesztivál területét kiürítik, azonban Helsinki néhány klubjában folytatódhat az afterparty további koncertekkel (a belépők ára általában a fesztivál bérleten felül fizetendők). Legnagyobb negatívuma a fesztiválnak az italfogyasztás korlátozása. Nem mennyiségileg, hisz annyi sört vesz mindenki 7 Euro(!)-ért, amennyit csak szeretne, azonban az italodat csupán az erre kijelölt, elkerített részen fogyaszthatod el, ha szerencséd van, kényelmes székekből, miközben a kivetítőt bámulod, de valljuk be, egy metalkoncert így nem túl élvezetes. A színpad elé nem viheted ki az italodat. Ami viszont abszolút pozitívum, hogy a 2 nagyszínpadon felváltva következnek a koncertek a távolság is minimális a két színpad között, így vígan meg lehetett nézni minden betervezett koncertet, nem ütköznek a kedvenceink.
És ahogy a finnek mondják: Az idei nyár egy keddi napra esett… érdemes meleg ruhával, esőkabáttal készülni nyár közepén is, mert az időjárás okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Graspop Metal Meeting – Dessel (Belgium)

graspop.jpg

Ha június második fele / vége, akkor Belgium! A névben szereplő „pop” szócska ellenére a holland határhoz közel fekvő Dessel saját nyári szabadtéri fesztiválja nagyon is metal. A fellépő-gárda a műfaj lehető legszélesebb spektrumát öleli fel, maga a rendezvény pedig a különböző szolgáltatásokat, az infrastruktúrát és a vendéglátást tekintve is magasan az európai átlag fölött teljesít.

Nova Rock Festival – Nickelsdorf (Ausztria)

nova_rock.jpg

A gyakorlatilag a magyar határnál, Hegyeshalom mellett megrendezett Nova Rock Festival a magyarok egyik kedvenc rockfesztiváljává nőtte ki magát, noha a három napos bérlet bőven 100 euró felett van, viszont ezért cserébe igencsak szép felhozatallal találja szembe magát az egyszeri rockrajongó. Bár a pusztaságban megrendezett feszt tényleg a szabadság életérzését adja a rockereknek, előnye a hátránya is: sehol egy fa, egy hűset adó árnyék, csak a poros mező, mely melegben olyan mint a Kalahári, esőben pedig igazi sárdagasztó. Viszont közel van és ár érték arányban az egyik legjobb fesztivál Európában.

Rock Am Ring – Mendig Air Base (Németország)

rock_am_ring.jpg

A Rock Am Ring Európa legnagyobb szimultán fesztiváljának az egyik fele. A másik fele, a vele egy időben rendezett nürnbergi Rock Im Park. Az idei évig jórészt a Nürnburgring versenypályája adott otthont az eseménynek, de 2015 már a Mendig légi támaszpont adott otthont Európa egyik legmenőbb és legnagyobb rockfesztiváljának, melynek kombinált látogatószáma meghaladja a 150.000 főt.

Download Festival – Donnington Park (Anglia)

download.jpg

Szervezettség, eső, drágaság, tömeg. Ezzel a négy szóval tudjuk leginkább jellemezni ezt a közép-angliai fesztivált. Az a kategória, amit legalább egyszer az életben meg kell tekinteni, de rendszert nem érdemes csinálni belőle. A meglehetősen borsos árú bérlet (kb. 80 E Ft) áráért számos olyan zenekart láthat az ember egyetlen helyszínen, melyekre külön-külön sokkal nehezebb volna eljutni. Hatalmas színpadok, nagyszabású esti showk…de a hatalmas tömeg – és ezáltal a színpadtól való távolság miatt a zseni hangosítás ellenére is veszít élvezeti értékéből. A sátras színpadoknál még rosszabb a helyzet.
Annak ellenére, hogy nyáron, kerül megrendezésre a fesztivál, számolnunk kell azzal, hogy az esemény ideje alatt sem kímél bennünket a rossz idő – hisz a szigetországról beszélünk. Sátorozáshoz igencsak hideg van esténként, ennek ellenére nagyon sok fesztiválozó választotta a kempingezést.
Nincs még egy fesztivál, ahol ennyi szervező segíti a közönséget. A legjobb a kártyarendszerük: a karszalagba van beépítve egy kis plasztik kártya, mely a fizetőeszköz a teljes fesztivál területén. Ez főleg azért jó, mert egyrészről nehéz elhagyni, nem kell fizetéskor keresgélni fél órán át, ezzel feltartva a sort, hisz csak a karodat kell a leolvasó felé fordítanod, ráadásul akár már otthonról, online feltöltheted bármekkora pénzösszeggel - ezzel megspórolva a dupla sorbaállást. És a legjobb, hogy kb. 1 percen belül mindig hozzájutsz a sörödhöz, mivel nagyon gyors ezáltal a kiszolgálás is. Ami még nagyon szimpatikus volt, az a mellékhelyiségek tisztasága, mivel folyamatosan takarítják azokat, ráadásul az ott kialakult hosszú sorok is hamar lepörögnek.
Összességében a Download nem magyar pénztárcához van mérve, nagy luxus egy ilyen fesztiválra rendszeresen eljárni. Érdemes megtekinteni legalább egyszer, de nem árt utána járni néhány apróságnak, mielőtt megindulunk egy ilyen távoli fesztiválra.

Wacken Open Air – Wacken (Németország)

wacken.jpg

A metal Mekkájának is gyakran nevezett, július-augusztus fordulóján tartott észak-német fesztivál-intézmény évek óta azzal kelt feltűnést elsősorban, hogy amint meghirdetésre kerül a következő évi rendezvény (és az első néhány név a főbb fellépők közül), a jegyek órák alatt elfogynak. Na persze a felhozatalnak is méltónak kell lennie ehhez. Az időjárási viszontagságok szintén szorosan hozzátartoznak a Wacken-élménycsomaghoz, nem véletlenül készült idén a „W.O.A. Mudfighters” fesztiválpóló… A hagyományokhoz híven ma sem szokatlan, ha sok évtizedes kult-formációk vagy legendák tartják újjáalakuló / jubileumi bulijukat Wackenben, de a retro vonal mellett a modern irányzatok képviselői is jelentős teret kapnak.

Hellfest – Clisson (Franciaország)

hellfest_2.jpg

Ha valaki figyelemmel kísérte az elmúlt néhány év rockfesztiváljainak felhozatalát az jó eséllyel elismerően csettint a Nantes-től 35 km-re fekvő Clisson metálfesztiváljára, a Hellfest-re. Lassan már mi sem értjük, hogyan vadásszák itt össze a szinte teljes metalpaletta összes éllovasát, de igazából mindegy is. Aki a Hellfest-nél metálabb fesztiválra kíván menni annak max ott a Rock In Rio. Európában ennél nincs feljebb, és itt a pont.

 

Az összeállításban nyújtott segítségért ezer hála és köszönet Tripsó Viviennek

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr598141026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savafan 2015.12.06. 12:20:57

Azért kihagyni egy csehországi Masters Of Rockot, ahol egy hazai koncertjegy áráért 4 napig szórakozol... És ahova most már tömegesen indulnak útnak a magyarok, szerintem magasan itt található a legnagyobb magyar kontingens :) És napi 30-35 ezer látogató tekinti meg a koncerteket.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum