RockStation

12 rock/metal dal, amit rongyosra hallgattunk idén

2016. december 25. - theshattered

squarehammer.jpgHosszú év volt a 2016-os. És ezzel nem a szökőév mivoltára gondolunk, hanem arra, hogy mennyi jó lemezt, mennyi jó koncertet, mennyi élményt adott nekünk ez a Nap körüli kanyar. Mivel már a vége felé jár a kör, az egyéni, majd az összesített albumlisták után egy könnyedebb, mégis szintén szubjektív, így egyéni ízlés alapján szabadon bővíthető évösszegző listával állunk elő. A lenti gyűjteményben azokat az idei dalokat szedtük csokorba, amelyeket a RockStation legénysége (és hölgysége) cafatosra hallgatott az év folyamán és amelyek bármelyik szilveszteri rockbuliban megállnák a helyüket. Nótára fel!

Ghost - Square Hammer

A talán eddigi legdallamosabb és legslágeresebb Ghost dal olyan melódiákkal operál, amit biztos, hogy napokig nem fogsz tudni kiverni a fejedből. Nekünk sem ment, ráadásul a klip sem éppen az a hagyományos metalklisé.

Deftones - Doomed User

Még ha nem is aratott osztatlan sikert az új Deftones (nekünk mondjuk kimondottan tetszett), azért be kell vallani, hogy tartalmaz egy-két bitang erős szerzeményt. Ilyen a Doomed User is.

Testament - The Pale King

Na, majd pont a Testamentet kellene félteni, ha egy jó kis húzós thrash dalra lenne szükség, mi? A The Pale King egyáltalán nem mondható rossznak. Sőt! Meg lehet rá pörgetni a sörényt úgy istenesen, csak le ne repüljön a fejünk!

Volbeat - The Devil's Bleeding Crown

A dán boogie-metal mesterek már leraktak pár slágert az asztalra, folyamatosan törnek is felfelé, mint a talajvíz. Lehet, hogy nem minden daluk telitalálat, de a The Devil's Bleeding Crown éppenséggel pont az.

Skillet - Feel Invincible

Az idén hozzánk is ellátogató amcsi Skillet Feel Invincible-je az egyik legtökösebb partypozitív rocknóta, amit a 2016-os év adhatott nekünk. Csak egyszer kell, hogy befészkelje magát az agyadba. Egyszer!

Twelve Foot Ninja - Invincible

Egy újabb "Invincible" dal, ezúttal az ausztrál Twelve Foot Ninjától. A pihent "mindenféle-modernmetal" brigád a második lemezükkel, az Outlierrel egy nehezen feledhető anyagot pakolt le, melynek ez az egyik húzónótája. Tessék a többit is csekkolni!

Nails - You Will Never Be One Of Us

A konkrét zenei sallerral felérő Nails-dal helyretesz minden gyengébb idegzetű metalfanatikust. Lehet, hogy nem mindenkinek műfaja ez a fajta csörtetés, de el kell ismerni, hogy k*rva jó dal (és lemez) lett a You Will Never Be One Of Us.

Gojira - Silvera

A kisebb zenei átalakuláson átesett Gojira idei lemeze még magukhoz képest sem volt könnyen emészthető, de ha egyszer már megadta magát... Na, tudjátok azt ti is jól. Nem is volt könnyű egy dalt kiragadni a Magmáról.

Kvelertak - Svartmesse

A Kvelertak tipikusan az a zenekar, amiről minden, a rockzenét valamennyire mélyebben is ismerő hallott már legalább egyszer. Az underground bugyraiból egyre inkább felfelé törő norvégok bulinótáihoz csak pár sör kell és kész is a hangulat.

Metallica - Hardwired

A Metallica idei lemeze is több, mint megosztó album lett. Sokan ennyi idő után egy sokkal veretesebb izomhegyre vártak, mint ami végül lett. És ennek a Hardwired szépen meg is ágyazott. Kár, hogy nem lett a teljes lemez ilyen lendületes. De lássuk be: ez is valami, két-három dalnál úgysem lesz sokkal több a koncertek setlistjeiben.

Korn - Rotting In Vain

A bakersfieldi nu metal veteránok az idei The Serenity Of Suffering lemezzel végre visszataláltak a rég elhagyott ösvényre. Az elsőként kiszivárogtatott Rotting In Vain minden csalódott Korn rajongónak megmutatta, hogy készülőben van valami váratlanul erőteljes, amit később meg is kaptunk a lemez képében. Csak a valamikor elkészülő folytatás is ilyen legyen!

Sum 41 - Fake My Own Death

Az idei év egyik nagy visszatérője a Sum 41 lett, akik egy olyan lemezt pakoltak le a 13 Voices képében, amire már kevesen számítottak volna. Az egész lemezt úgy viszi előre a régen megszokott tűz és dög, hogy még talán mi magunk is meglepődtünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1012070205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2016.12.26. 21:00:12

Bocs srácok, de ez nagyon buznyó lista lett. Vagy mellettem haladt el a rock/metal világ, vagy valami baj van ezekkel a zenékkel, de egyik nagyobb ratyi szar, mint a másik. Ha király rockslágert akartok, nem nyominger nyávogást, semmitmondó death metalt, vagy évekkel ezelőtt is ócska postblack-et, akkor idénről ott van az új Helmet vagy az új Vader, na azok fasza zenék. Tessék, ilyen egy rock sláger valójában: www.youtube.com/watch?v=NM4od7l7mj0

2016.12.26. 22:51:39

@para_noir:

Ezen már én is gondolkodtam.
Ebben az évben az en.metal.trackeren - ami ugye a nevével azonos stílusban ossza meg az albumokat - található 8 ezernél is több album. Nyilván nem lehet meghallgatni ennyit, de az sem fedi le a teljes valóságot, hogy a média, a "szakértő" blogírók, valamit a zenei producerek által a már unalomig tolt bandák kötelező - éppen ezért főleg langymeleg - számain felül ne lenne egy-egy eredeti album.

Például a Helmet.
Vagy Zakk Wilde-
Vagy a NOFX.
Vagy az Alter Bridge.
A Sum 41.
Az Eight Bells

Vagy például ez itt:

youtu.be/1LZ99QeDDnc

para_noir 2017.01.03. 20:33:38

@Látens Inszinuáció: ez a Summerlands tetszik, szedem is le, thx!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum