RockStation

Miért Mennénk a Malomba? - 5(+1) érv az 5. Malomfesztivál mellett!

2018. augusztus 11. - Nemesúr

malomfeszt_2018_5_1.png

Egyszer volt, hol nem volt... az egyszeri magyar ámbörnek pénze, kedve, kifogása menni, vagy nem menni az "alulról szerveződő" (értsd: kultúrmissziós tudattal, nem a vurstlit falig rakás, hanem valami tematika, zenei irány, urmabocsá értékrend mentén összeálló) fesztiválokra.

Még én is így álltam ezzel. Mikor pénz volt, idő nem, mikor idő, meg pénz nem. És ez a sztori itt véget is érhetne, HA nem kacsintgatnék oly régóta összefele már majd' 2 éve ezzel a szép külhoni leánnyal. Aztán amikor Malomka meghívott magához, gondoltam, utánanézek, mi ez a nagy bazseva a Délvidéken...

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂

malomfeszt_2018_9.png

malomfesztival_logo_2018.pngAmit találtam, az idén 5. alkalommal megrendezésre kerülő, és rohamos sebességgel növekvő és fejlődő Malomfesztivál, egyesíti magában a legjobb magyar kis- és középfesztiválok vonásait. Úgy fest, az Ördögkatlan falusias környezete, pince- és vidékjárása, a Gyüttment Fesztivál környezettudatossága, Ozora csodabizsu-vurstlija és pozitív rezgései, a Reagge Camp mindent szabad jammelős (és nem csak jammelős) hangulata találkozik benne a Fishing On Orfű élőzenés underground felhozatalával. Amit pluszba kapunk: sokkal nagyobb bevonódás, a tömegnyomor hiánya, és egy vékonyka, ámde hamisíthatatlanul közép-európai zenei forgatag. Ajánlónk!

 

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂

1. A VIDÉK

A Malomfesztivál a szerbiai Oromban, mezőn-réten-domboldalon, Szabadkától úgy 1 órányi autóútra található, nyugodtan mondhatni, hogy a Vajdaság egyik legszebb zugában.

malomfeszt_2018_21.jpg

A Szerbia Magyarul csapata nem hagy ülni a babérokon: minden egyes nap folyamán, ha nem a környék falvait, valamelyik árnyas ligetet vagy valamelyik helyi ínyencséget akarod gusztálgatni, majdnem egész napos kirándulásokat és túrákat szerveznek bringabérléssel, fürdőzéssel, pincelátogatással, bor- és pálinkakóstolóval, gulyásozással egybekötve. A topon Szabadkai városnézés, utcabálozás, tóparti after. Mindez röhej pénzekért vagy full ingyen.

Nyerő, mert: a szüleidet/kicsiket is tudod hova küldeni, ha elkap a másnap, vagy valaki szép!

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂

2. A MŰHELYEK

A Malom totális aktivizálásra ad lehetőséget, a totális chill jegyében - ez egy olyan kettősség, amit egyensúlyba hozni még egy magyar fesztet se láttam. Az Alkotótáborok már napokkal a feszt előtt elkezdődnek, és akár 3-4, akár 7 napig mennek, maradandót adnak: filmkészítés, improvizatív (nem csak népi- és folk) zenélés, fotózás, színészet, kreatív mozgás / tánc, kortárs irodalom / slam tematikával egész kurzusok indulnak, válogatott előadókkal, fókuszált kiscsoportos munkával. A Malom így egyesíti, de egészségesen szét is választja a művésztábor és a nyári fesztivál tematikáit.

malomfeszt_2018_3.png

Emellett pedig a fesztivál alatt akár több napos, non-stop jelleggel, bárki beszállhat jeligére megy az agyagozás, köcsögözés, fazekazás, didgeridoozás és pólószövés alapjai, dalszerzőnek szegődés Lócival és a Kistehén éléről idecsöppenő Kollár-Klemencz Lászlóval, nappal nemezelés és vegán főzés, éjjel meg mozi. Leírni is kimerítő.

Nyerő, mert: idén a már folyó alkotótáborok is ingyenesek, de ha lecsúsztál egyről, sem kell csüggedned: a napközbeni nyitott workshopokba is ingyen belefolyhatsz bármikor!

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂

3. A FELLÉPŐK

Na, jólvan, eddig húztam az agyatokat, most jön a lényeg. Akinek a DIY, magyarság-ápolás, kisközösségiség, vidék meg a multikulti nem voltak elég meggyőző érvek, mi szerint ennek az ajánlónak tényleg egy rockoldalon lenne-e a helye, remélem, a következők elegendők lesznek. :) 

malomfeszt_2018_20.jpg

Először is, a szegedi underground legjava adja a magyar kisfellépők jó részét: poszt-rock, pszichedélia és súlyos zaj minden mennyiségben (tavaly a Naxatras volt a főfellépő, üdítő látni, hogy ezt a tengelyt is ápolja egy magyar szervezésű fesztivál).

Aztán: van egy Nagyszínpad, napi 4-5 fellépővel, mind az esti műsorsávban, van egy Akácos Színpad, ami tényleg egy akácosban, félig nyitottan terül el, alternatívaként a táborhely túlfelén, meg egy Népzenei Színpad annak, aki hegedűből nem szereti a villanyost. Mindez rogyásig alternatív, diszkó, fesztivál-karnevál fílinges, súlyos zúzós, garázs, debil és (perszehogy) népi bandákkal. Pont elég a hajnalig bulira, és az utána alvásra is, nincs áthallatszás, "HOLVANAPOKOLGÉPKAZETTÁÁÁM", és a többi.

A teljesség igénye nélkül a legjobbakat hadd szórjam mán' ide mindenki gyönyörűségére:

- LOVASI '18 (miniéletmű-koncert? Bandibá' kispapa lett, nem igen aktív idén nyáron, úgyhogy Kispál fanok előre!)
- RICSÁRDGÍR (debilparádé, improvizatív álzene, kamuszörf, amatőr táncház)
- CSAKNEKEDKISLÁNY (aranyos-modoros swingpop, amitől rágerjedsz a falábú nőkre)
- TUDÓSOK (minden Sztálin, minden Hitler, mindig, és mindenkor)

- BOHEMIAN BETYARS (mulatóspánkk, dupla kával a végén, hogy a sátor is kiszakad, ha összecsattan)
- POZVAKOWSKI (hazánk legsúlyosabb zajrokk bandája szovjet vetítőgépekkel övezett vizuális show közepén)
- BARBEARS (a magyar Red Fang, alaszkai pub helyett egy zuglói söntés gödréből)
- LUCY DREAMIN' (heavy psychedelia gombás asszociációkkal, KÉT szarrá torzított basszgitárral. Bizony!)

- FREAKIN' DISCO (misztikus ambient, nevének abszolút ellentétje)

 + A nem hazaiak közül:

- REPETITOR (RS) (a Kárpát-Medence legjobb garázsrokk zenekara. Elvisz, széttesz, megb*sz.)
- DOWNSTROY (RS) (a Délvidék hírös modern metal fejesei, 2000's évek magyarmetálját idézve)
- MOUSSAKA (RS) (űrhajós-vadászgéppilótás posztszovjet vurstlis agrárszörf. DÁ!)
- STEREO BANANA (RS) (szerb funky-triphop-rock hibrid, nagyon pergős, és annál is telepibb)

- BADEN BANDEN (HR) (a Bodyrockers balkáni, családtagok előtt letagadott, folyton kanos kistesója)
- WOLFRAM (HR) (sötét erdei balladák, füstös pincei hangzás, szirénkedések)
- ABOP (HR) (spacerock/trance nagyzenekar - mert még monoton veretni sem gépre fogunk itt!)

Nyerő, mert: végtelenül felszabadító (szerintünk) szerbül halandzsázva üvölteni részegen, ÉS a szerbek is tudják, hogy mi így barátkozunk! 

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂

4. A DIY

A Csináld Magad! elve itt egész másképp érvényesül, mint egyes annyit karikírozott hipszter körökben: majdnem minden dekorációt és számos pihenőalkalmatosságot lelkes önkéntesek készítenek, és ez a keresetlen nyersesség igazán jót tesz a feszt arculatának!

malomfeszt_2018_25.jpg

A Malom egyben kézműves piacként is működik, és most itt nyugodtan lehet szó szerint venni a "fesztivál" szóhoz hasonlóan már mindenre rádobált "kézműves" jelző létjogosultságát. Itt a népiestől a cukin és a bizarron át a full profiig, fiatal művészek minden elképzelhető bizsukollekciójától a szteppelt tárcákig és cigisdobozokig, a textiltől, filctől és kendertől a szemüvegkeretekbe csiszolt nemesfáig egy rakat tényleg izgalmasnak festő ember rakja ki a magáét. Műgyűjtőknek és kézművesség-rajongóknak ugyanúgy kihagyhatatlan, mint erdőjáró rasztáknak.

malomfeszt_2018_26.jpg

Nyerő, mert: ez végre nem egy "neszesemmi hippivásár", végig nézve a kínálatot, nem lennék meglepve, ha közülük többen a fenszi design-boltok polcaira kerülnének nemsokára Szerbiában és Magyarországon, nyilván messze nem ilyen barátságos árakon.

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂  ▂ ▂ ▂

5. A BIOSÁG

A szemetelés tilos, a tájvédelem és a természetazonos alapanyagok és technikák használata (ld. fent) főfőfő, sőt, helyi ősteremelők támogatják sok-sok zöldésggel és gyümölccsel a fesztiválstábot (és vendégeket is, ha már). Nagy mennyiségű vega, vegán és magyaros opcióra tessenek számítani kajailag!

Nyerő mert: crowdsourcingolni biotáppal egy nyári fesztivált egyszerre végtelenül menő, kedves és XXI. századi.

malomfeszt_2018_15.png

NYILVÁN a végére kellett tartogatni a legjobbat, a Nagy Érvek Szentháromságát,
mely a magyar szívnek végül dönteni segíthet:

+ KICSI... KÖZEL... K*RVA OLCSÓN!

Emberek, ez a feszt nevetségesen olcsó, plusz szerbiai kaja-pia árakkal tessék számolni. 3500 a napijegy és a CSALÁDI napijegy (2 felnőtt + gyerek(ek), 8000 a heti. Leutazni mondjuk BP-ről nagyonmax 6-8 óra MÁV-val vagy Oszkárral (nem mindegy), cigi párszáz, max egy ezres per doboz, a tápérték magas, a táp ára alacsony. Határon ellenőrzésre tessék azért számítani, minden nem-ipari kenderre hajazót pedig azért otthon hagyni, nagyon harapnak rá a smasszerek. De ezért egy kis túrázás igazán nem nagy áldozat. :) 

malomfeszt_2018_28.jpg

Azoknak pedig KÜLÖN ajánlom, akiknek már pl. a Fishing is (Túl) Nagy Fesztnek minősül: ez egy nagyon családias, kicsi és kedves fesztnek tűnik. Minden ott járt ismerősöm, zenészkomám beszámolói alapján az is. Itt lehet aztán kikapcsolódni, meg bekapcsolódni is. Úgyhogy nosza!

malomfesztival_2018_poszter_2_oldalas_oszlop.png

Megjegyzés: A Malomfeszt évek óta egyre szimpatikusabb, kekeckedik  érzékeim perifériáján, és csábít, mint az arra jártak... Idén már jó esély van rá, hogy ki is megyek. Ha ez összejön, megírom milyen volt. De a legjobb, ha mind a saját szemünkkel győződünk meg róla, nemde?

rs_nevjegy_nemesur_nemes_mark_v2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8814173947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum