RockStation

Kerülj fel a térképre!

Interjú a bandmap stábjával

2020. május 17. - KoaX

logo-dark.jpg

Nem tudod, hogy mi az a Bandmap? Ha tudod is, akkor sem érted, hogy ebből milyen hasznod származhat, miért éri meg jelen lenni? Próbálod használni, de nem megy? Tudod mi ez, és érdekel, hogy mi van az egész mögött? Akkor ez az interjú pontosan neked szól! Egy nagyszerű magyar ötlet/fejlesztés kapcsán beszélgettünk.

Amikkor szembe jött velem, hogy egy platform alá akarják szedni első körben a hazai zenekarokat, majd a környező országok bandáit is csak röhögtem, hogy minek? Ismer mindenki mindenkit. Aztán rájöttem, hogy ez nem teljesen így van, sőt.... Sokaknak hiányos az elérhetőségük, vagy szinte nincs is semmi infó róluk. Ezek után tökéletes ötletnek tartottam a Bandmap gondolatát. Mivel az ötlet egy ideje béta üzemmódban, de mocorog, ideje volt, hogy elbeszélgessünk azokkal, akik az oldal mögött ténykednek azon, hogy könnyebb legyen nem csak a zenészeknek! Az ötlet gazdájával Kovács Lászlóval, a fejlesztésért és programozásért felelős Bassa "Shadebird" Gáborral, az üzletfejlesztéséért felelős Ibrányi Andrással beszélgettem. A designer Szikszai Gábor most nem tudott csatlakozni a beszélgetéshez, de majd ezt is bepótoljuk. Essünk is neki!

RS: Én még mindig úgy látom, hogy sokak számára nem világos, hogy mi is a Bandmap. Első körben bemutatnátok, hogy mire is jó ez az oldal?

S: A bandmap jelenleg egy növekvő adatbázis ahol arra törekedtünk, hogy a kereshetőség minél izgalmasabb módokon legyen lehetséges (földrajzi, stílus alapú).
Szintén cél volt hogy a profilok aggregációs szerepet töltsenek be a zenei/social rendszerekben szétszórt adatok, információk tekintetében.
Elsőként a zenekarokat invitáltuk (közel 500 bandánál járunk), ez  nem áll meg, de folyamatosan fogjuk nyitni a fókuszunkat a zeneipar többi szereplőjének irányába, a zenészek, háttéremberek, intézmények, szolgáltatók, és rajongók mind specializált egyedi profilt fognak kapni, saját eszközökkel, funkciókkal.
Ahogy elértünk egy kritikus tömeget, a fenti eszközökkel lehetővé fog válni a platformon jelenlevők számára hogy egyszerű, dinamikus módokon kerüljenek kapcsolatba, és könnyedén kezeljenek egyébként nehézkes folyamatokat. (Csere)koncertek, tag, crew, szolgáltatások keresése.

L: Egy beszélgetésben valaki egyszer úgy fogalmazott, vagyis kérdezett, hogy “akkor a bandmap egy zeneipari svájci bicska?”. Tetszik ez a meghatározás.
Ha most még nem is az, de valóban olyan eszközt fejlesztünk, ami a felhasználó igénye szerint alakul át zenekari/crew tag keresővé, koncertajánlóvá, lesz belőle tehetségkutató alap platform, vagy turnészervező eszköz.
Persze nem akarunk a “sokat markol, keveset fog” hibájába esni. Mindent a maga idejében.
Jelenleg tehát “csak” egy folyamatosan épülő - stílus és földrajzi alapú keresővel ellátott - zeneipari adatbázis, több olyan funkcióval, melyek már az iméntieket is megelőlegezik.
A lényeg az, hogy minden egyes kódsorral, minden pixellel a zenekarok és előadók, a rendezvények és helyszínek, amikor meg majd odajutunk, a rájuk épülő szolgáltatások széles spektrumát is igyekszünk segíteni, a stúdióktól a zenetanárokon át a fotósokig.

A: A lényeg: előzenekar vagy társfellépő kellene? Keress a bandmapen! Helyszínt keresel vagy fellépési lehetőséget? Irány a bandmap! Kilépett a gitáros és gyorsan kellene pótolni? A bandmapen tudsz keresni akár stílus és szabad kapacitás alapján! Esetleg klipet készítenél? A bandmapen találsz majd magadnak fotóst, operatőrt! Egy helyi road segítsége kellene egy távoli városban szervezett koncertedre? Bandmap! Sofőr kellene, aki elszállít a világ végére, vagy stúdió, aki felveszi az anyagodat, stb.? Ugye tudjátok már...

RS: Honnan jött az ötlet, hogy létrehozzatok egy ilyen oldalt/alkalmazást?

L: Az ötlet maga egyértelműen tőlem származik, de nincs benne semmi hűha. Ez abból is látszik, hogy amikor nyilvánosan elkezdtünk beszélni róla, min dolgozunk, innen is, onnan is jöttek olyan hangok, hogy „ez az én ötletem”, „én is évek óta gondolkozom hasonlón” ...
Itt jön a kérdés, hogy ok, akkor miért nem csináltad meg?

Az én esetemben is évtizedes múltja van az ezen való agyalásnak, de 2013-ban írtam le az első olyan gondolatokat, amik már a bandmap alapjainak tekinthetők. Ám az ötlet önmagában alig több a nullánál.

Hosszú ideig próbáltam rá pénzt szerezni, sikertelenül, majd 2017-ben előbb Andris lett partner a közös gondolkozásban, aztán rátaláltam Shade-re, aki látott annyi fantáziát az elképzelésben, hogy belevágjon a fejlesztésbe, és hozott magával egy roppant ügyes designert is, Szikszai Gabi személyében.

S: Laci a felbujtó. A földrajzi kereshetőség alapötlete a zenei térben jó alap, hiszen egyszerre tud lokalitásokat, meg globális dolgokat is összefogni. Erre a magra építettünk aztán sok-sok réteget, meg tettünk mellé új magokat.

desk04.jpg

RS: A zenészeknek, akik jelen vannak az oldalon, milyen visszajelzései vannak felétek?

 S: Abszolút pozitív, támogató. Mivel jelenleg a tervezett funkcionalitásnak az elején járunk, sokan várakozó álláspontot képviselnek, mindenki számára más-más az a pont, ahol érdekessé válik a platform.

L: Őszintén meglepődtünk, amikor pár hónappal a beta megnyitása után jöttek visszajelzések, hogy többen is használják már szervezésre, cserekapcsolatok felkutatásához a bandmap-et. Szinte csak biztató, bátorító hozzászólásokat, privát üzeneteket kapunk.
 

RS: Sok buktatóval találtátok magatok eddig szembe, vagy minden megy gördülékenyen?

S: Egyértelmű hullámvasút. Mivel a projekt finanszírozását gyakorlatilag mi fedezzük, mind idő, mind anyagiak tekintetében megterhelő. Egyedüli fejlesztőként ez az a pillanat amikor krokodilkönnyeket hullajtok, de sajnos ez írásban nem jön át a kellő hatással.
Egy éve az NKA - Hangfoglaló Program által nyújtott támogatás mindenképpen sokat segített abban, hogy huzamosabb ideig a projektre tudjunk koncentrálni és ki tudjunk gördülni a bétával.
Attól tartok az út következő része sem lesz zökkenőmentes, elég a jelenlegi helyzet iparági hatásaira gondolni. Ez minket is nagymértékben érint, át kell strukturáljunk számos dolgot az eddig tervekben. 

L: Az út, amin járunk minden csak nem sima. De tudtuk már a legelején, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket, így ez nem is panasz. Ráadásul naiv dolog lenne azt gondolni, hogy a nehezén már túl vagyunk. Sőt, ahogy halad előre a projekt, úgy gördülnek elénk egyre nagyobb akadályok, viszont mi is rengeteget tanulunk, és edződünk folyamatosan. 

RS: Milyen háttérrel rendelkeztek? Úgy értem, hogy zenéltek, koncertszervezők vagytok, vagy mitől tudjátok pontosan, hogy mire van szüksége az embereknek?

 S: Nekem van a legkisebb zenei beágyazottságom. Végig metálkodtam az életem nagyobbik részét, meg el tudom akkordozni amiket mindenki, de ennyi. Szerencsémre sok területtel kerültem már kapcsolatba, mint programozó/projekt-termék menedzser, könnyen fordítom a gondolkodásom egy adott téma irányába. Ehhez kell a többiek háttere, az elvégzett piackutatás, a felhasználói visszajelzések.

L: A ‘90-es évek vége óta szervezek Debrecenben koncerteket, segítek zenekaroknak az előrejutásban, végigjártam a fesztiválember ranglétrát oda-vissza, számtalan poszton.
Vagyis az utóbbi két-három évben ez már nem annyira jellemző, de széleskörű tapasztalat és kiterjedt kapcsolatrendszer maradt meg belőle. Viszont zenélni nem tanultam meg, annak ellenére, hogy a fél életemet koncerteken, próbatermekben töltöttem.
Az előbb kérdezted, honnan jött az ötlet?
Sokszor kerestek meg zenekarok annak idején, hogy jönnének Debrecenbe játszani, és sajnos a legtöbbször instant el kellett utasítsam őket, tapasztalatból tudván, hogy ismeretlen zenekarra nem fognak bejönni az emberek, az útiköltség sem termelődik ki, mondjuk egy győri, pécsi csapat esetén, nem beszélve a bérleti, munkadíjakról, és a promócióról, pláne ha még gázsit is szerettek volna.
Mindig azt javasoltam ilyenkor, hogy keressenek stílusközeli helyi bandákat és hozzanak össze cserekoncerteket, amire rácsodálkoztak sokan, hogy “jé, tényleg”, és már jött is a következő kérdés, hogy ebben tudok-e segíteni. Tudtam, persze, aztán elkezdtem vizionálni egy térképes alapú adatbázist, ahol az ilyen típusú egymásra találás automatizálva van picit. A bandmap persze már messze meghaladta ezt az alap elképzelést.
Túlzás, hogy tudjuk, mire van szüksége az embereknek.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy olyan platformot építünk, amiről azt gondoljuk, hogy hasznos eszköz és nagy segítség lehet a zeneipari szereplők széles körének és a visszajelzések alapján valóban szüksége van rá az embereknek. 

A: Mondhatnám, hogy végre egy zenész...de én csak a zenészek “jóbarátja” vagyok, a dobos. Na de tudjátok, hogy szól a mondás, kinek van a legjobb csaja a bandában mindig...? Egyébként több, mint 20 éve dobolok különböző formációkban, legutóbbi projektünk egy Faith No More Tribute, ami egy régi álom volt.

L: Szóval az egyetlen zenész a csapatban, aki most itt sincs, Gabi.
Ő gitározik, és egész jó muzsikákat is alkot.

roncsos02.jpg

RS: Én viszonylag gyakran használom az oldalatokat, és nagyon hasznosnak találom. Nyíltan vállaljátok, hogy még vannak hibák, bug-ok az oldalon és ezt bárki jelezheti is nektek. Sok ilyen visszajelzés érkezik?

 S: Jövögetnek, de azért nem tömeges. Az, hogy már ennyi zenekar sikeresen a térképre került, és több mint ezer regisztrált személy van a platformon azt mutatja, hogy az alapfolyamatok működnek.
A teljesítmény, és a kompatibilitás (pl Safari támogatása) terén bőven van mit tenni még, a visszajelzések jó része ezekből fakad.
A legkritikusabb pedig, hogy jelenleg csak desktop-on használható a bandmap, azonban ez a következő frissítéssel változik már a mobilböngészőkben is elérhető lesz a béta.

L: A LinkedIn alapítója, Reid Hoffman fogalmazta meg, hogy ha nem magyarázkodsz a terméked első verziójának bemutatásakor, akkor elkéstél vele. 
A beta verzió töredékkész állapota annak, amin valójában dolgozunk, de nem is volt kérdés, hogy kitesszük így a felhasználók elé, azért, hogy velük, veletek együtt fejlődjön a rendszer, annak ellenére, hogy tudtuk, szegény Shade a fejlesztési munka mellé ezzel megkapja a hibajavítási feladatokat is. De pont ez volt a cél. Mármint nem őt még jobban leterhelni.
Minden észrevételnek örülünk, sőt kérjük is, hogy aki hibával, logikátlansággal találkozik, ne tartsa magában. Soha nem lehet tudni, nem fog-e valaki olyan bug-ot, amivel még nem találkoztunk, annak ellenére, hogy túlzás nélkül százas nagyságrendű hibajegy várja a kisebb bugoktól a nagyobb fájdalmakig, hogy sorra kerüljön, de persze muszáj priorizálni, és nem mindig a kényelmi funkciók, a látványos dolgok javítása az igazán fontos.
Kérdésedre válaszolva, örülnénk ha több visszajelzés érkezne, de ahogy Shade is mondja, hamarosan jön a mobilnézet első (beta) verziója, és vele együtt várhatóan újabb adag bugreport cunami is érkezik majd.

RS: Hogy kell elképzelni a működéseteket? Ez egy start up cég, vagy csak a haverok összeálltak, hogy csináljanak valami komolyabb dolgot?

 S: Engem egy ismerős hozott össze Lacival (majd egyszer még leverem rajta). Gabit pedig én csábítottam a projekthez (ezt meg majd Ő veri le rajtam )
A startup szót mostanra nagyon elhasználták, maradjunk annyiban, hogy egy garázsprojekt vagyunk, kellő elszántsággal és ha valaki meglátja bennünk a fantáziát, akkor akarunk és képesek is vagyunk egy másik sebességre kapcsolni.

 L: Ezt olyan szépen mondta Shade, hogy nincs is hozzáfűznivalóm.
Azon túl, hogy a közös ismerőshöz nekem is lesz még egyszer pár keresetlen szavam. :)

A: Laci rántotta össze a brigádot, céltudatosan a projektre, a projektért, immáron több mint 2 éve.

RS: Nem vagyok benne biztos, de ha jól tudom nyertetek valami díjat az előző évben

 S: Részt vettünk a X. BE SMART startup versenyen, ahol a zenei kategóriában nyertünk. A Startupok Éjszakáján volt az eredményhirdetés, ahova meghívtak minket is kiállítónak. Andris majdnem lemaradt a dijátadóról, de írjuk ezt annak a számlájára, hogy épp lelkesen mesélt a platformról két érdeklődőnek, némi bor társaságában.

RS: Hol tartotok jelenleg az oldallal? Az elképzeléseitek hány százaléka valósult eddig meg?

 S: 2.45%. Nem vicc, olyan sok elképzelésünk van, hogy még egy nagyobb fejlesztői csapattal is emberes feladat lesz elvégezni.
Itt nem csak bedobott ötletekről van szó, hanem kisebb nagyobb mértékben kidolgozott, szöveges specifikációkkal, UIUX tervekkel, fejlesztői jegyzetekkel megtámogatott tervekről.

L: Jaja, ötletből nagyjából 10-15 évre előre el vagyunk látva. :)

RS: Mi kellene ahhoz, hogy még több zenészhez, szervezőhöz eljuthassatok?

 S: Kicsit többet szem előtt lenni a médiában, és persze kellő tartalom, amit érdemes közölni. Ilyen tekintetben megpróbáljuk a release-ek közötti időt rövidebbre faragni, behozni azokat a funkciókat amik újabb rétegeket tudnak megszólítani.
Szintén fontos (kicsit visszautalva az első kérdése) , hogy a közeljövőben olyan tartalmakkal készülünk a meglevő csatornáinkon amik jobban bemutatják azt, hogy mit lehet már most megtenni a platformon, és kis betekintést is nyújtanak a következő fejlesztésekbe.
Azért hogy ezek az információk könnyebben elérhetőek legyenek több csatornát is nyitunk, a legfontosabb talán a hamarosan induló blogunk.
A már említett mobil használhatóság is segíteni fog, és gyúrunk a keresések, profilok megoszthatóságára is.

L: Ehhez leginkább az kellene, hogy még több zenész és szervező használja és ajánlja még több zenésznek és szervezőnek. 
De tényleg, azon túl, hogy igyekszünk dolgozni az ügyön és hamarosan látszani is fog, hogy nagyobb fokozatba kapcsol(t)unk, a legtöbbet ti - a bandmap használói - tehettek azért, hogy a bandmap mielőbb szintet lépjen. Legfőképp azzal, hogy használjátok.

RS: A mostani helyzetben a Bandmap külön hasznos lehet a zenekarok számára. Készültök valami újdonsággal?

 S: Nem tudjuk felvenni a versenyt a nagy rendszerek streaming szolgáltatásaival (még), de a következő frissítésnél az online események felvitelére is lehetőség lesz, ami a szokásos stílus alapú szűrővel együtt érdekes lehet a látogatók számára.
A legnagyobb hangsúlyt azonban arra fektetjük a közeljövőben, hogy a helyzet miatti leállást követően ki tudjuk venni a részünket újraindulás segítéséből. Különös tekintettel azokra a háttéremberekre, akik most kényszerpályán mozognak.

L: Nem túlzás azt mondani, hogy katasztrofális helyzetbe került a zeneipar, és a kultúripar úgy általában. Még nem is lehet látni, milyen következményei lesznek ennek az egésznek.
Sokan - főképp a közönségre gondolok itt - majd akkor fogják felfogni mekkora a baj, amikor, talán egy év múlva, nagy csikorogva újra elkezdenek forogni a fogaskerekek és kedvelt klubok, szórakozóhelyek nem nyitnak újra, fesztiválok veszik fel a néhai előnevet.
A szakma “láthatatlan” mozgatórugói, a roadok, technikusok, akik egyik napról a másikra lettek munkanélküliek, vagy a kisebb bulikat lelkesedésből szervező arcok sokan vissza sem térnek már, s ez (IS) nagyon megnehezíti majd a visszarendeződést.
A zenekarokat pont azzal igyekszünk segíteni, hogy az elkövetkező időszakban látszólag nem rájuk koncentrálunk, ugyanis egy olyan  elképzelésünk megvalósítását, az egyéni szakmai profilok kidolgozását  hoztuk korábbra, mellyel csak később terveztünk eredetileg foglalkozni.
Ez azt jelenti, hogy minden regisztrált felhasználónk a saját profilján önéletrajz-szerűen fel tudja vinni, milyen szerepkörökben, mettől meddig volt részese egy-egy zenekarnak, klubnak, fesztiválnak. nem csak zenészként, de crew tagként, vagy a menedzsment részeként, persze nem szimplán szöveges formában. Ettől (IS) azt reméljük, hogy amikor újra indul a gépezet, a bandmap első számú eszköz lesz a keresők kezében.

RS: Gyakran látom, hogy a zenekarok nem töltik ki rendesen a profiljukat. Mit tudtok tanácsolni egy regisztráló zenekarnak, mire figyeljen oda a leginkább?

 S: Arra, hogy töltsenek ki mindent. A bandmap egy adat alapú specializált rendszer (lesz). Egy jelenlegi példa: ha a zenekari admin felviszi a tagokat, és nem csak a bio-ba másolja be szövegesen, akkor ez a kapcsolat megjelenik a tag személyes profilján is, ezzel is építve a szakmai portfólióját. Zenekaroknál, eseményeknél már most is megadhatóak a crew tagjai is, és a továbbiakban sok hasonló relációt tervezünk bevezetni. Ennek célja, hogy mindenki kapja meg a kreditet az elvégzett munkájáért, legyen látható mindenki, aki hozzátett az adott zenekarhoz, eseményhez, albumhoz, videókliphez.
Azért, hogy minél teljesebb profilokkal gazdagodjon a bandmap, néhány jövőbeli funkció használatának biztosan felétele lesz a teljes kitöltöttség. Ez nem a mi heppünk, a zenekar érdeke, hiszen egy informatív profil oldal több interakciót hoz magával mind rajongói mind szakmai oldalról, mint egy hiányos.

L: Ne is mondd… A facebook oldalunkon - illetve hamarosan már a blogunkon - én írom a nap bandája rovatot, ami minden nap bemutat egyet a már térképen lévő bandák/előadók közül.
Több száz zenekar névjegyét volt szerencsém már végig böngészni, és elmondható, hogy sajnos fájóan sokan elhanyagolják a facebook profiljukat is, ami azért furcsa mert ezek a profiloldalak mintegy kirakatként sokat elmondanak a “gazdáikról”. Az is beszédes, ha nincs információ. Nem egyszer volt, hogy írtam volna egy - akár több éves - bandáról, de egyszerűen annyira nem találtam róluk sehol semmit, hogy legyintettem, és léptem tovább.

Amíg a marketing, a PR, a kommunikáció sok zenekar számára szitokszavak, amíg az induló, feltörekvő bandák (nem csak ők!) azt gondolják, a sikerhez elég, ha összejárnak próbálni, és mennek zenélni, ha hívják őket, majd szidják a rendszert, ha nem, addig hiába dolgozunk ki egy tökéletes “honlap” alapjait. Hiába húzzuk fel nekik egy palota falait, ha beérik szegényes bútorzattal.
A tanács egyszerű. Szánjanak rá néhány órát, és rendezzék be a kirakatot. Ha nem tudnak megírni egy pár bekezdéses bemutatkozást, nem baj, kérjenek meg egy jó tollú ismerőst, - mindenkinek van ilyen -, hogy hallgassa meg a sztorijukat és dobjon össze belőle egy egyoldalas pöpec biográfiát. Most aztán tényleg van erre idő!
Persze ez csak az első lépés...

S: Kicsit odébb van még, de azok számára, akik mindezt megteszik, és felviszik a többi adatot is, készülünk egy frankó funkcióval, ami látványosan mutatja meg a banda életútját.

RS: Ahogy látom külföldön is egyre jobban terjed a híretek, főleg Románia az, aki eléggé aktív. Így akkor könnyebben lehet külföldi bulikat is összehozni?

S: A bandmap hazai termék, jelenleg csak magyarul elérhető, így adja magát, hogy a határon túli magyarság zenekarai is elsők között kerüljenek térképre. Azon túl, hogy mindig jó érzés látni, ha feltűnik egy ilyen gombostű, számítunk is rájuk, mint hírvivőkre.
Ott még nem járunk, hogy a szervezést igazán segítsük. Vannak jó gyakorlatok, olyan lelkes felhasználók (Helló Martina! :) ) akik a már meglevő eszközöket használva hoztak össze koncerteket. A szervezési funkciók jó ideje fejlesztés alatt vannak, az elmúlt hónapokban azonban ezeket is átütemeztük, alakítottuk kicsit.
Amikorra ezek a feature-ök elkészülnek, remélhetőleg már angol nyelven is elérhető lesz a bandmap, és nem csak a Kárpát-medencében de a szélesebb régióban is egy jól használható, és nem mellesleg ingyenes eszközt kapnak a zenekarok a kezükbe.

L: Ha ránézel a bandmap-re, láthatod, a térképen nincsenek határok. Az, hogy Szlovákiában, Romániában, és most már Szerbiában is megjelentek bandmapper zenekarok, még nem jelenti a külföldi terjeszkedést, hiszen határon túli magyar csapatokról van szó, de tény, hogy nagyon jólesik látni őket.

Korábban rákérdeztél a működésünkre, és elhangzott a startup kifejezés. Azt mindenképp el lehet mondani, hogy a bandmap nem Magyarországra van kalibrálva. Bár a jelenlegi inkubációs fázisban abszolút ide koncentrálunk, nem titkolt szándékunk a globális megjelenés és ezzel együtt, hasonlóképpen a jelenlegi magyarországi használathoz, a nemzetközi kapcsolatépítés segítése

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6815643656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum