RockStation

Elhunyt a magnókazetta feltalálója

2021. március 10. - theshattered

louottens.jpgKilencvennégy éves korában elhunyt Lou Ottens, a magnókazetta feltalálója. Az 1963-ban bevezetett találmány mostanában újra kezdi reneszánszát élni, igaz, a fénykorát már sosem fogja felülmúlni. Ottens halálának oka nem ismert.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7916456510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.10. 19:55:34

Nyugodjék békében, korszakalkotó volt a találmánya.

Nekem még van üzemképes kazettás magnóm, és vannak bedigitalizálatlan kazettáim is, de egy dologban a kazetta (és az orsós szalag is) túlhaladottá vált úgyszólván a floppy lemez feltalálásakor: a soros "adatelérés". (Egyébként számítógépek háttértárolójaként is használtak sokféle kazettás eszközt.) Ha meg akarok hallgatni egy számot, akkor oda kell tekernem a kezdetéhez, és a számlálók kezelése is nehézkes; ha pedig egy szám helyére egy másikat szeretnék felvenni, akkor a hely hosszúsága kötött. A lemezegységek, a floppytól a blurayig vagy az SSD-ig, ezeket a korlátokat döntötték le sikeresen.

Viszont egy kazettára gyorsan felvenni valamit nagyon egyszerű dolog, a minősége pedig, amelyen évtizedek alatt azért sokat javítottak a mindenféle műszaki újítások fejlesztői, az ömlesztett háttérzenéléshez teljesen elegendő.

Megemlítendő, hogy a szóban forgó Compact Cassette szabványkazettákhoz elkészültek és forgalomba is kerültek a kazettára digitális felvételeket készítő és lejátszó magnók is, csak nem tudták kifutni magukat, mert a CD akkor már nagyon közel volt.

zolee001 2021.03.10. 22:47:11

Tulsjdonképpen a Philips hang (beszédhang) felvételre kisérletezte ki üzenetrögzitökhöz majdan minöségi fejlesztésen esett át bár a Sony Elcasette formátumával (akkoriban) nem vehette fel a versenyt,az orsós magnókkal szintugy nem.
Amivel kiütéssel gyözött az a mérete (compact) illetve,hogy nem kellett jogdijat fizetni a gyártásáért .
A DCC (1992) viccnek is rossz volt amikor 10 éve létezett PCM hifi (otthoni) illetve 5 éve DAT és ugyanabban az évben debütált a Minidisc

TheSaurus 2021.03.11. 06:50:04

Kár, hogy a Cartridge Cassette nem terjedt el ennyire, úgy emlékszem, az még kompaktabb volt.
Persze nekem is van egy jó minőségű kétkazettás deckem meg több száz (még mindig jól muzsikáló) kazettám, hallgatjuk is rendszeresen őket. :)

axolotl77 2021.03.11. 11:36:23

Istenem! Mennyi begyűrt szalagon vagyok túl.
Persze mit is várunk el egy szovjet kismagnótól:
rem-tv.net/stuff/16-1-0-5226

horrorpornó bábszínház 2021.03.11. 12:38:59

@Androsz:
Bármelyik digitális eszközre (pl. mobiltelefon) felvenni sem bonyolultabb, mint a magnókazettára volt. Ha jobb minőséget akarsz, akkor meg egy laptop jobb minőség hangkártyával meg sztereó mikrofonnal. Még csak nem is nehezebb és kevésbé hordozható, mint egy átlagos kazettás magnó.

Ha kazettákat akarsz digizni, a Lidlben időnként lehet kapni direkt erre szolgáló magnót, walkman méret, USB kimenettel, és még hangfeldolgozó programot is adnak hozzá (de azt találsz jót a neten is ingyen, még ha a GoldWave már fizetős lett is).

@TheSaurus:
A jó minőségű meg a kétkazettás azért nem egészen egymáshoz passzoló fogalmak. :-)
A jó minőségű kazettás magnók a háromfejes, egészen drága cuccok (voltak), mint mondjuk a Technics RS-AZx sorozata.

@axolotl77:
Nekem Szputnyikom volt (nem V), és nem gyűrte a szalagot. Persze a rendszeres tisztítás nem ártott, de az a legjobb nyugatiaknak sem.
rem-tv.net/stuff/16-1-0-5238
Erős Philips-koppintás, de nem volt rossz a maga idejében.

konrada 2021.03.11. 12:52:05

Na ja, reneszánsz: mint a hátra nyilazás, vajköpülés...;))

De nem vitatom a találmánya zsenialítását, és korszakosságát, elismerésem a feltalálójának, RIP.

...csak hát az a korszak elmúlt: sok mindent vissza lehet sírni abból a korból is, de az nem a kompaktkazetta.

axolotl77 2021.03.11. 13:18:42

@horrorpornó bábszínház: Rendszeres tisztítás? Gyerek voltam még. Mit sem tudtam ilyen dolgokról. És nem volt a környezetemben sem audiofil, hogy ilyenekre felhívta volna a figyelmet.
De azt akkor is tudtam, hogy marha gáz B. Tóth meg Komjáthy műsoraiból a Legenda mellé tett Sokol rádióból venni fel a zenéket.

horrorpornó bábszínház 2021.03.11. 13:47:17

@konrada:
Szerinted ma hogyan készül a vaj, ha nem köpüléssel?

@axolotl77:
Én is gyerek voltam, de szerintem már a Pajtás újságban is írtak ilyenekről. :-)

TheSaurus 2021.03.11. 14:10:28

@horrorpornó bábszínház: Jó, ez csak egy Pioneer CT-W504R. De nekem megfelel. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.11. 14:21:19

@horrorpornó bábszínház: " Ha jobb minőséget akarsz, akkor meg egy laptop jobb minőség hangkártyával meg sztereó mikrofonnal."

Felvenni, mikrofonnal?? Ez az a kategória, mint amit @axolotl77: említ a Sokol rádióval. Valóban volt ilyen korszak, kisgyerek koromban a csöves (!) Velence rádiónkon még nem volt semmilyen csatlakozó, ezért ha fel akartunk venni, azt mikrofonnal kellett megtennünk, a családot szigorú csendre intve. De aztán haladt a technika.

Megjegyzem, valamilyen tekintetben sikerült visszasüllyednünk a primitív korszakba, mert a kábeltévék settopboxát egy jó ideje már úgy gyártják, hogy a kimenetről, ha van még egyáltalán, már nem lehet felvenni. A tévék scart csatlakozójának a kimeneti vonalai is sincsenek bekötve. Így aztán ma már semmire sem megyek a még meglévő merevlemezes DVD-felvevőmmel, csak a tévével tudok műsort felvenni mobil winchesterre, ami aztán kizárólag azon a tévén nézhető vissza. A VHS-korszak kényelme a múltba süllyedt, ma már gyakorlatilag nem létezik tévéből nem kamerával felvett műsor. Szerintem ez szomorú. A magnókazettával és egy magnóval ma is tudok műsort rögzíteni, de videórögzítés nuku. Ami persze a fájlcserélők és streamingek felé terelik a fogyasztót. Ha a kábelszolgáltatók nem rettegnének a perektől, és nem alakíttatnák ki eleve a vevőeszközüket, hogy a felvétel meg van rajtuk akadályozva, akkor a jónép venné fel a műsorokat, a képre rátett mocskos reklámokkal együtt, a tévécsatornáknak hasznot hajtva.

Régen, amikor az első magyar zenecsatorna, a Danubius Rádió még németül beszélt - bizony ám -, úgy dolgoztam otthon, hogy karnyújtásnyira ott volt a bekapcsolt kazettás magnó, és ha valami olyan szólalt meg, ami ígéretes volt, csak lenyomtam két gombot, és felvettem. A legeleje hiányzott, a végét meg a rádió keverte le, de megvannak még ilyen kazettáim, visszaadják a régi gyűjtői hangulatot, volt valami öröme.

horrorpornó bábszínház 2021.03.11. 16:09:51

@TheSaurus:
Az nem rossz, de azért nem a csúcsminőség.

@Androsz:
A felvennit úgy értettem, hogy valami élő dolgot (beszéd, zene stb.). Konzervanyagot naná, hogy nem.
De a többi ugyanúgy érvényes, veszel egy jobb minőségű kábelt + hangkártyát, és mehet.

A HDMI-kábel sem megy? Amikor megjelentek a merevlemezes DVD-felvevők, akkor szerintem már élt a szabvány. Bár sosem voltam ilyen felvevős típus, szóval lehet, hogy én tudom rosszul. A UPC által adott merevlemezt is köszönettel visszautasítottam, pláne hogy még fizetni is kellett volna érte havonta X összeget. Ami nem volt valami egetverő, de ha úgysem használom, akkor minek?

Rádióból én is vettem fel egy jobb minőségű Philips rádiósmagnóval, az URH úgyis csak 15 kHz-ig visz át, azt tudta. Persze régen a rádióújságban fel volt sorolva, hogy milyen számok lesznek mondjuk a Petőfin, a Bartókon vagy a Kossuthon, csak figyelni kellett. :-)
Vagy ilyen volt hétfőnként a Kettőtől ötig kívánságműsor, ahol elejétől végéig játszottak mindent, belepofázás nélkül, sőt, időnként meg volt visszaszámlálás is a magnósok kedvéért, 3-tól. :-)
És egy csomó magyar szám meg sem jelent lemezen (sajnos, azóta sem, pl. a Satöbbi első lemeze 1985 táján meg egy csomó hazai alter vagy olyanok, mint a jazz-popot játszó Wei Wu Wei első anyaga, aminek a felvételét valami tehetségkutatón nyerték - és leadtak tehetségkutatón felvett anyagokat is, zenekaronként 3-4-5 számot, egészen jókat is), vagy más változatban jelent meg, mert a rádió valamelyik stúdiójában készült, és mivel külön cég voltak a lemezgyártól, hiába mindkettő állami, nem adták nekik oda.
Beledumálós műsorokból nem vettem fel.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.11. 19:33:06

@horrorpornó bábszínház: "sőt, időnként meg volt visszaszámlálás is a magnósok kedvéért, 3-tól. :-)"

Bizony, ott volt a Vasárnapi koktél, a Magnósok, figyelem!, a Magnóról-magnóra, a Lemezbörze helyett, és persze a hétköznaponkénti Tánczenei koktél, szintén a Rádióújságban előre közölt szerzőkkel (!), címmel, előadóval. Az ifjúkorom zenéit innen lehetett begyűjteni, mert még Komjáthy is ismerősökkel szereztette be a lemezeit. Sanyarú, de nosztalgiával idézhető idők voltak azok. Aztán jött a Petőfi rádió éjszakai műsora, előre nem közölt, de néha egészen különleges válogatásaival, majd megérkezett a Danubius és a Juventus rádió, az internetes BBS-ek, a döbbenetes bőséget hozó fájlcserélők, a streamingek.

Az Origo is megemlékezett a feltaláló, Lou Ottens haláláról. Ők említettek egy érdekes dolgot: mivel a szinte tökéletes magnókazettát számos mikroszámítógép adathordozójaként is használni lehetett, az adatokat hangjelek segítségével tárolva, volt olyan rádióműsor, amelyben lejátszották a programot hangként, a hallgató felvehette, és betehette a számítógép kazettás egységébe, majd onnan betölthette és elindíthatta a programot. Mindez nevetséges erőlködésnek tűnhet ma, amikor szinte másodpercek alatt szedhetünk le ingyenes programokat a netről, de ez egy hosszú út volt, amit végig kellett járni ahhoz, hogy a mához elérkezzünk.

horrorpornó bábszínház 2021.03.12. 12:03:35

@Androsz:
Ja, tényleg volt ilyen. :-)
Még van is ilyen kazettám (nem rádióból felvéve, de mikroszámítógép- (vagy ahogy akkor nevezték, home computer, HC) programokkal).

A Danubius meg a Juventus nyálat sugárzott, azokat a zenéket nemhogy nem vettem volna fel, de meghallgatni is időpazarlásnak gondoltam (és gondolom ma is).

És persze, akkoriban az ember többé-kevésbé követni tudta legalább a hazai meg az angolszász világ újdonságait, legalább a saját kedvenc zenei stílusában/stílusaiban (mert akkoriban azért aki rockos irányultságú volt, hallgatott jó eséllyel a progresszívtől a metálig mindent, valamint még legalább a befogadhatóbb fajta jazzt és jazz-rockot meg dixielandet is) ha kis késéssel is, de ma annyi kiadvány jelenik meg, hogy ha az ember napi 24 órában csak az újdonságokat hallgatná, akkor sem tudna meghallgatni mindent.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum