RockStation

Melvins - Working With God (Ipecac Recordings, 2021)

Negyven éve kedves elmebaj

2021. március 10. - BETH

melvinsworkingwithgod.jpg

A Working with God a Melvins - mindent is beleszámítva - 33. albuma, ami nagyjából 37 percben járja körbe az eddig megismert és szeretett stílusjegyeiket, hogy a végén esélyünk legyen rájönni; mivel váltak ők több, sok esetben náluk jóval híresebb bandák örök példaképévé.

melvins_1.jpg

Talán semmi sem állhat közelebb az eredeti, ős Melvins hangulathoz mint a Buzz Osborne, Dale Crover és Mike Dillard felállás, amiben annyi a csavar, hogy Dillard újbóli csatlakozásával Crover felel a basszusgitárért. (Most itt is hagyjuk azt a demót, és dalt ahol basszusgitárt és a dobokat is ő reprezentálja. És ami azóta is a grunge ősrobbanás egyik zsenge felvétele - ebben a formában kissé 'tisztább' minőségben).

A Melvins korszakalkotó hatása egy külön cikket vagy sorozatot érdemel, leginkább Buzzo karaktere és az egész történet miatt, de ha a Working with God marad a téma, akkor nem hagyhatjuk ki az I Fuck Around Beach Boys átköltést, mint albumindító dalt. A troll tini hangulat garantált és levakarhatatlan mosolyt hoz magával, ami ki is tart a maradék 12 dalnál is. 

Valahogy az van, hogy a Melvins eddig ismert kártyatrükkjeit minden egyes alkalommal sikerül úgy újrakeverni, hogy nem érzed soknak vagy ismétlésnek, pedig semmi olyat nem villant itt Buzz kapitány, amit eddig ne láttunk/hallottunk volna Melvins ügyben. A sludge/grunge/doom metal színek itt is fel-felbukkannak, és magukkal hozzák a nagy kérdést: a harmincvalahanyadik lemez környékén, közel negyven év után mit várhatnak és kaphatnak tőle a Melvins munkásságát ismerő és kedvelő hallgatók, és azok akik mondjuk pont itt és most találtak rá a zenekarra?

A csalódás talán teljesen kizárt, a lemez tökéletes arányban adagolja a hol idegesítő, hol szerethető, tapadós témákat és csavarokat, erőlködés nélkül játékos és van benne kellemes mennyiségű önkritika, viszont abban már nem vagyok biztos hogy a Working with God felkerül az esszenciális Melvins albumok listájára. 

Első hallgatások után a Negative No No és a Bouncing Rick erőlködés nélkül hozzák a Melvins formulát persze anélkül, hogy másolták volna a korábbi dalaikat, de a lemez abszolút csúcspontjai sokkal inkább a The Great Good Place, a Hot Fish, vagy a Hund. Ez utóbbi a sludgeos, szétterülő kísérletezgetéssel kifejezetten váratlan meglepetés. 

A Brian The Horse Faced Goon két részben tálalva pedig talán az album leginkább Melvins csibészsége, de a Fuck You 1 és 2 is bájosan troll, és az első fele mostanában szokatlan megoldás, a maga feldolgozás dimenziójával (Harry Nilsson; You are breaking my heart). Viszont nem lehet mosoly nélkül végighallgatni miközben magunk elé képzeljük a Buzz - Dale - Mike triót, ahogy a színtér legendáiként 'ugrabugrálnak', már megint. 

A Working with God, ha nem is kiáltjuk ki rögtön a Melvins legjobb albumának, mindenképpen figyelemreméltó és emlékezetes marad a felvonultatott műfaji sokszínűségért. Az eddigi  lemezeikhez hasonlóan sikerült újra önmagukat hozniuk, megmondás, erőlködés és feszülés nélkül. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné pár percig nem túl komolyan venni saját magát és a lehetőségeit. 

4kop.png

Melvins - Working with God (Ipecac Recordings, 2021. február 26)
Leginkább Melvins: Negative No No 
Aktuális kedvenc: Hot Fish 
A dal, ami kötelező a lemezről: The Great Good Place 

Bandcamp, Spotify, Facebook, Instagram 

És jöhet a KISS - Melvins cikk? 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7216453286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum