RockStation

Ismételten történelmet ír a Lollapalooza Fesztivál

2024. július 31. - Sweet Melancholy

lolla-chicago-.jpgHa már nyár közepe és fesztiválszezon, íme egy kis csemege a tengeren túlról. Perry Farrell (Jane’s Addiction) 1991-ben álmodta meg és indította útjára a Lollapalooza fesztivált, ami az elmúlt több, mint harminc évben az Egyesült Államok egyik legnagyobb zenei és kulturális eseményévé nőtte ki magát. Az idők során több dologban is úttörőnek bizonyult a Lollapalooza.

Az USA-ban először több helyszínen, később pedig több napig is tartó eseményen különböző stílusú fellépőket és előadóművészeket hívtak meg a rendezvényekre, ami mindenképpen újdonság volt a többi fesztiválhoz képest. De nemcsak ebben volt újító Perry és csapata, hozzájuk köthető például a több színpados felállás, de az is, hogy nemcsak zenei, hanem más kulturális vagy éppen politikai illetve környezetvédelmi csoportok számára is lehetőséget adott a rendezvényeken, ezzel is felpörgetve a résztvevőkben a politikai kultúrát vagy éppen a környezetvédelmi tudatosságot.

Az idei évben pedig azzal álltak elő, hogy a fesztivál ideje alatt a nagyszínpadon hibrid akkumulátor rendszerrel működtetik az összes videó, audió-, illetve világítástechnikát. Így ismételten történelmet ír a Lollapalooza, hiszen erre eddig még nem volt példa egyik amerikai zenei rendezvényen sem. A hibrid megoldásnak köszönhetően több, mint 1,5 MWh tárolókapacitást bir majd az ellátó rendszer, minimalizálva ezzel a bio diesel-generátorok üzemidejét. Ez a mennyiség nagyjából 30-40 elektromos autó teljes feltöltésére lenne elegendő. A tervezett lépéssel jelentős mértékben csökkenhet a fesztivál karbon lábnyoma az utókor számára, arról nem is beszélve, hogy egyéb más terhelések, mint zaj vagy por is kevesebb jut Chicago városának.

Természetesen az edukáció sem maradhat el, ugyanis együttműködve a Re:wild környezetvédelmi szervezettel, a résztvevők  két repohárban elhörpintett fesztivál-sör között olyan hírességektől, mint Leonardo diCaprio kaphatnak jótanácsot a növényi alapú étkezésről, illetve arról, hogy mikro környezetünkben mit tehetünk azért, hogy az igencsak sérülékeny biodiverzitást megőrizzük.

A chicagói Lollapalooza augusztus 1-jén startol, négy napon keresztül 8 színpadon, 170 előadóval örvendeztetik meg a kilátogató érdeklődőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9518457317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum