RockStation

Hobo Blues Band – Bolondvadászat

2009. január 04. - sunthatneversets

A Hobo Blues Band és Földes László vitathatatlanul a magyar zenei élet kultikus alakulata/alakja. Harminc felett nincs ember talán akinek a Hobo Blues Band név hallatán halvány lila gőze nincs miről is van szó.

A Hobo Blues Band 2008-ban ünnepelte fennállásának  30. évfordulóját, melyet egy nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelt (az „Apák rock and rollja” koncertlemezen és DVD-n egyaránt megjelent), de az ünneplés emellett tovább folytatódott két könyv formájában. Az út vadabb felén című interjúkra építve mutatja be zenekar történet, míg a Bolondvadászat a méltán legendás 1984-es Vadászat új olvasata. Ráadásul ez utóbbi két különböző könyvformátumban is megjelent és mindkettőben benne van a lényeg, a dupla cd. A csak Hobo nevével fémjelzett könyv a bővebb kiadvány a maga 200 oldalával, míg a nálam is landolt, a zenekar nevével fémjelzett kiadvány egy picit szűkebb, már ami a könyv terjedelmét illeti, de kiállításában legalább olyan gyönyörű. A könyvben található illusztrációk Keresztes Dóra munkái, a középkori metszetek stílusában készültek, míg a fotókat Juhász Balázs és Gyenge Lajos készítették.

A Hobo Blues Band 1984-es dupla albuma, a Vadászat a magyar rockzene vitán felül egyik legkultikusabb lemeze. A zenekar most az annak idején letiltott dalokkal, új szerzeményekkel, Shakespeare-, Petőfi-, Faludi-, Viszockij- és Kex-anyagokkal kibővítve – újra felvette az anyagot. A felvételek 2004-ben és 2006-ban készültek, míg a keverést Cserfalvi „Töfi” Zoltán végezte a szolnoki Denevér Stúdióban.

A felvétel úgy szól ahogy annak kell. Mivel a Hobo Blues Band mai felállásának már köze nincs a klasszikus Deák Bill Gyula, Póka Egon féle formációhoz én is kíváncsian vártam mi lesz a végeredmény. Nyilván Földes László megküzdött Deák Bill Gyula témáival, de a végeredmény korrektül sikerült, mint ahogy az egész lemez is nagyon egységes képet mutat, nagyon jó zenészek rakták össze. A lemezen közreműködik a Quimby-s Kiss Tibor, Szarka Tamás a Ghymes-ből, valamint Szűcs Nelly is.  

A régi dalok szövegei itt ott átalakultak egy kicsit. Az új dalok túlnyomó részben zongorával kísért monológ-átkötők a zenekari nóták között, melyekben a Bolond, amolyan Shakespeare-i módon kibeszél a darabból. Ehhez nagy részben persze a mester szövegeit is használták fel. Valamint bekerült még a műbe két Viszockíj-dal – szláv dallamokkal – és a Kex-féle Zöld Sárga, Zöld Sárga, Szarka Tamás kiváló hegedű játékával.   

A darab megértéséhez tudni kell, hogy 2002-ben egy ehhez hasonló művet már színpadiasított Földes László és a most kiadott Bolondvadászat színpadi változata éppen formálódik, melynek bemutatójára január 16-án kerül sor a debreceni Csokonai Színházban.

A Bolondvadászat nem egyszerű lemez, inkább színházi előadás, amit tovább erősít a játékidő, ami a bonus dalokkal együtt 120 perc felett van. A Vadászat dalai közé becsempészett újakkal a Bolondvadászat is egységes egészet képez, ami bár nem egyszerűen befogadható, mégis nagyszerű alkotás.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr80856116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum