RockStation

The Kendolls és a thekillingscreens a Trafóban

2009. május 24. - SAABI

The Kendolls [SWE] w/ thekillingscreens @ Budapest [Trafó Bár Tangó]
2009. június 4. 20h [1200 Ft]

Svédek. Punkok. Rockerek. Fiatalok. Mást nagyon nem is kell már elmondani a The Kendolls-ról. Lehet, de nem érdemes... Lenyűgöző lendület, és hihetetlen energikusság jellemzi a koncertjeiket. Számtalan honfitársuk - The Hives, The Bones, Backyard Babies,
Smackdown ... - után, június első csütörtökén, ők is beveszik Budapestet. Kihagyni hiba.

A vendéglátók a karcos street rock'n'roll-t nyomó thekillingscreens, az este pedig egyúttal a Budapest, Not L.A. EP-jük bemutatója is lesz. A Live at Amigo élõ album után ez az anyag is szabadon letölthető a thekillingscreens hivatalos weboldaláról (Budapest, Not L.A.) oldalról! A bukás, mint brand-élmény, még sosem volt ennyire tökéletes, a düh pedig a Freeze 1982-es 'Boston, Not LA' címû száma óta nem volt ilyen jól csomagolva!

Találkozunk június 4-én, este nyolckor, a nagybetűs NYÁR első csütörtökén, a budapesti Trafó Bár Tangóban! Addig is a legjobbakat...
 

 

Kapcsolódó linkek:

VIDEJÓ EXTRA! A magyar dal napja 2. – Ideas + Wall Street

Mai Videjó! rovatunkban megint két magyar versenyző szerepel. A Wall Street Indulunk című lemezét itt a blogon is megvizsgáltuk (Rock STATION kritika : Tőzsde-rock: Wall Street - Indulunk). Most itt van az Éjféltájt című klipre forgatott koncertfelvételekből összevágott klip, ami, ha jól látom a Wigwamban lett felvéve. 

Az  Ideas az angol/magyar duplalemezes Főnix/Phoenix koronghoz készített klipet a címadó dalra angol és magyar nyelven is. A csapat a következőket nyilatkozta az új képanyaggal kapcsolatban:

"Az anyagot 2008 novemberében vettük fel, azóta folyamatosan dolgoztunk rajta, Sánta Balázs (Soulvision Arts) közreműködésével, hogy minél tökéletesebb legyen az eredmény. A felvételek Tatabányán készültek, a főszerepet pedig Torma Judit alakítja. A dal és a klip az átalakulásról szól. Arról az állapotról, amikor az elavult és működésképtelen dolgok szükségszerűen meghalnak és valami jobb, egyfajta újjászületés veszi kezdetét. Ezáltal egy lelkileg igényesebb és őszintébb élet lehetősége is megadatik az egyén számára." 
 

Kattintsatok a videókhoz!

Tovább

A szárnyaló ég kovácsa : Amorphis – Skyforger

Az 1990-ben alakult finn Amorphis egyik nagy kedvencem, úgyhogy nehéz lesz elfogulatlannak lennem a Skyforger címre keresztelt kilencedik nagylemezzel. Igazából legalább két lemezüknek simán alapművek rovatunkban volna a helye, de sem a még igazi hörgős, de már tiszta éneket is használó Tales From The Thousand Lakes-re, sem az igazi etalonnak tekintett Elegy ismertetőjére nem volt még időm a jelenlegi nagy lemezáradatban.

Az Elegy után több progresszív hatású változatos lemezt készített a banda, a finn népzenei hatások néhol maradtak, de a halálhörgések szép lassan a múlt ködébe vesztek. A 2003-ban kiadott Far From The Sun után Pasi Koskinen énekes megköszönte a lehetőséget és kiszállt a bandából, igaz előtte már többször változott a hangszeres brigád összetétele. Pasi helyére Tomi Joutsen került a Sinisthrából és a 2006 elején megjelent Eclipse-en már ő énekelt. Legutóbb 2007 végén jelentkezett albummal a csapat, a Silent Waters nálam is sokat forgott a játszóban.

Nem egészen két év elteltével itt az új album és azt mondom az Elegy óta a legjobb munkáját készítette el az Amorphis, amire csak ráerősít az is, hogy talán a Skyforger hasonlít hangzásban a legjobban az 1996-os klasszikusra. Újra markánsak a népzenei hatások, több nótában visszatért a hörgős ének, igaz azért a progresszív hatásokat hordozó lemezek hangulata is visszaköszön jó pár dalban. Természetesen most is a Kalevala szolgáltatja az elbeszélés alapját.  A kérdés csak az volt sikerül e ezeket a hatásokat egy kerek egésszé összegyúrni?

Sikerült. 

Tovább

Jon Oliva’s Pain a Diesel Klubban

Jon Oliva egy élő metal legenda, aki a floridai Savatage sikerre vitele mellett számos neves sikerprodukcióhoz adta nevét és tehetségét, itt elég csak a Trans-Siberian Orchestrára utalni, nyár elején ismét hazánkba látogat, hogy saját formációjával a Diesel klubban lépjen fel. Négy feltörekvő hazai tehetség, az Ego, az Obstruction, a Krízis és a Morpheus is játszik a heavy metal ikon előtt.

Jon Oliva metal történelmet írt a Savatage soraiban. Karizmatikus énekes, dalszerző, billentyűs, szövegíró és frontember, egy igazi unikum a zenészvilágban. Ha valakinek nem  volt elég a CircleIICircle és a Manticora fellépése májusban, akkor nyár elején Oliva a nevével fémjelzett csapatával sokadszorra is bizonyítja majd, hogy sem dalainak ereje, sem szenvedélyes előadásmódja nem kopott meg az évek során. A 2004-es Tage Mahal, majd a 2006-os Maniacal Renderings című saját anyagok után 2008-ban jelent meg Global Warning címmel a harmadik Jon Oliva’s Pain stúdiólemez, melyet – ahogyan az eddigi anyagokat is -, a régi nagy Savatage rajongók díjaztak leginkább, hiszen ugyanaz a hamisítatlan  old school hangulat köszön vissza a dalokban, ami anno a Sava nótákat is jellemezte, s  melyeknek erejét a Dieselben is megtapasztalhatjuk majd. 

 


A cikk további részében kedvcsinálóként megnézhatitak az előző lemez címadó dalának koncertverzióját és az Obstruction egy videoklipjét valamint további infókat olvashattok a fellépőkről.

 

Tovább

Csak általános paranoia! : Blind Myself – Budapest, 7 Fok, Eső

A Tóth Gergő vezette Blind Myself az utóbbi időben elég jelentős médiafelhajtás közepette élte mindennapjait, hiszen az előző Ancient Scream Therapy című album Lost In Time című dalához Gróf Balázs által készített klip nagy sikerrel futott a világ különböző zenetévéin, sőt az MTV Headbangers Ball-jának szavazásán benne volt az első húszban. Ezek után kicsit furcsa, hogy az angol szövegeket felváltotta a magyar, de a mondanivaló elég kifejezőre sikerült azt hiszem. Téglás Zolit azonban hiába várja az ember, úgyhogy, ha valaki a sikeres klipes nótával ismerte meg netán a zenekart, az a lemez meghallgatása előtt kösse fel jó szorosan a gatyát. 

Tovább

Thrash ’Til Death! - Fueled By Fire, Bonded By Blood és Suicidal Angels koncert a Trafóban

Az European Massacre Tour 2009 keretében három olyan csapat látogat Budapestre, kiknek fellépésénél a stílus kedvelői számára ideálisabb kombinációt nehezen lehetne elképzelni a jelenlegi thrash metal vonal felhozatalából, ugyanis május végén a Trafó Bár egyetlen koncerthelységének miniatűr színpadát három igazi old school thrash-t toló csapat foglalja majd el.

Elsőként a Suicidal Angels játszik majd, akik egy 2001-ben alakult görög csapat, egy EP-vel, egy négy nótás CD-single anyaggal és egy 2007-es debütáló nagylemezzel a hátuk mögött. Saját bevallásuk szerint extrém formában tolják a thrash metal-t, s ezt már nemcsak hazájukban, hanem Európa-szerte számos helyen be is bizonyították, így számíthatunk rá, hogy már a nyitó formáció sem hagyja majd pihenni a Trafó közönségét, biztosra vehető, hogy egy hatalmas mosh-sal fognak indítani!

UPDATE 2009.05.22.!

A Suicidal Angels nem folytatja tovább a Fueled by Fire és a Bonded by Blood társaságában megkezdett European Massacre névre keresztelt turnét. Helyettük egy olasz csapat, a Neurasthenia lép majd fel a további állomásokon, így jövő héten a Trafó Bár Tangóban is őket láthatjuk majd.
Jegyek korlátozott számban még mindig kaphatóak az összes rock/metal boltban!

Neurasthenia MySpace

----------------------

Semmiféle pihenőre nem számíthatunk, hiszen őket a „Tini Nindzsa Teknőcök zenéjének őrült thrashesített verziójával” taroló, az Exodus egyik alapműnek számító lemezcímét zenekarnévként használó Bonded by Blood követi a színpadon. A kaliforniai retro thrash csapat tavaly nyári nagylemezén (Feed The Beast) egyébként nem más dolgozott, mint az a Michael Rosen, akinek a neve korábban a Death Angel, a Testament vagy a Sadus kapcsán is forgott. Újabb garanciajegy arra vonatkozóan, hogy a Bonded by Blood – ahogyan a többi old school thrash-t toló mai csapat sem – nem visz véghez nagy újításokat a stíluson belül, de amit a hőskor nagyjaitól tanultak, azt mind az öltözködés, mind a lemezborító, mind a fotók, mind a koncertfíling és természetesen a zene tekintetében is tökéletesen reprezentálják.

Az este fő fellépője, a Fueled by Fire az utóbbi évek egyik legeredetibb thrash/mosh formációjaként 2007-ben megérdemelten kerülhetett a Metal Blade Records-hoz, ahol meg is jelent a már korábban egy kisebb kiadónál kiadott Spread the Fire című nagylemezük, s ezzel olyan nyilvánosságot kaptak, amely bebizonyította, hogy ez a fiatal csapat is képes olyan életerővel tolni a fent említett stílusú zenét, mintha a nyolcvanas évek thrash nagyjait hallgatnánk. Korai Metallica, Death Angel, Exodus vagy épp a Flotsam&Jetsam. Ezekkel a csapatokkal jellemezték a Fueled by Fire-t egy korábbi kritikában, s nem is lehetne ennél tökéletesebben összefoglalni a zenéjüket.

Két éve azt lehetett olvasni, hogy az életre keltett old school thrash korszak csak egy gyors lefolyású retró hullám része lesz, de ezek a csapatok még most is jelen vannak a maguk műfajának színterén, így a stílus kedvelői ezen a szerdai estén biztosan nem fognak csalódni abban, amit a Trafóban kapnak majd az arcukba.


Fueled by Fire – Bonded by Blood – Suicidal Angels

2009. május 27., szerda

Helyszín: Trafó Bár Tangó, IX. kerület, Liliom u. 41.

Kapu: 19:00

Beugró: Az összes rock/metal boltban (Hammer Zenebarlang, CD Pince, Headbanger, Viking, Shark) 1490 Ft, a helyszínen 1990 Ft

 

 

Kapcsolódó linkek:

 

 

Szomorú-szép esős napok : Decadence - Bitter Rain

Mire bokros teendőim miatt végre sikerül megírnom ezt az ismertetőt, már vagy hatezerszer végighallgattam a karcagi Decadence első lemezét és azért is jó sokáig húzni az írást, mert közben kiderül az is, hogy a Bitter Rain vajon állja-e az idő próbáját avagy sem? Nos, hatezer hallgatás után nyugodtan mondhatom: igen. Az anyag agyon-vissza hallgatva sem bírt unalmassá válni számomra. A Decadence olyan magabiztossággal nyomja ez a svéd/finn gyökerekkel rendelkező melodikus "death" metált, mintha születésüktől fogva ezt csinálták volna.

Tovább

VIDEJÓ EXTRA! A magyar dal napja – Szeg + Watch My Dying

Mai Videjó! rovatunkban két magyar versenyző szerepel. A debreceni Szeg már rutinosnak mondható a szakmában. Tavaly jelent meg az együttes Hazaértem című albuma, melyről az Ugyanaz A Hajnal című nótára forgattak klipet, ami nagyon korrektre és színvonalasra sikerült.

A Watch My Dying igazi kuriózum a hazai zenei életben. A megjelenés előtt álló Moebius lemez Hattyúdal című nótájához készült egy sufni-tuning jellegű alkotás, melyet az énekes Gaobr vágott össze stúdiós jelenetekből. Nézzétek! 
 

Tovább

Sziget Fesztivál 2009 – Gyakorlatilag teljes a fellépők listája

Új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja – immár tizenhetedik alkalommal – látogatóit a Sziget. Lesz mínusz egyedik nap óriási Tankcsapda koncerttel, nulladik nap egy 10 órás koncertfolyammal az antirasszizmus jegyében, nemzetközi sztárok, a hazai élvonal, szenzációs utcaszínház és minden más, ami fülnek, szemnek ingere.

Mint az már ismeretes, a mínusz egyedik napon a 20 éves Tankcsapda nagy születésnapi buliját tartja a Szigeten, egyedi fénytechnikával és direkt erre az alkalomra épülő színpadi díszletekkel.

Míg tavaly a Sziget a magyar dal ügyének is helyt adott a fesztivált felvezető egyik napon (s a Magyar Dal Napja más formában és helyszíneken él ezentúl tovább), idén az antirasszizmus jegyében zajlik majd a nulladik nap, a Rock Against Racism – a már több mint 30 éve működő nemzetközi szervezet – szervezőivel karöltve. Bár még a program még alakulóban van, annyit el lehet árulni, hogy a tíz órás monstre-koncerten a hazai rockélet dicső múltjának és ígéretes jelenének képviselői adják egymásnak majd a színpadot, nemzetközi sztárfellépőkkel fűszerezve a sort.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum